Banes Motor České Budějovice
10.12.2006, Filip Junek

Michal Klíma chce hrát seniorskou soutěž

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Jedním z nejzkušenějších hráčů českobudějovické juniorky je Michal Klíma. Kdyby ho nepronásledovala zranění mohl pomýšlet i na trofej pro nejproduktivnějšího obránce juniorské extraligy. Ale má úplně jiné ambice. Povídali jsme si s ním nejen o tom, proč momentálně nehraje, ale také o jeho dalších hokejových krůčcích a krocích.
Momentálně jste na marodce. Co se stalo?
"Při zápase v Ústí jsem se tlačil před bránu, kde do mně protihráč naskočil a dal mi bokem do žeber. Věděl jsem, že je zle. Ještě jsem dohrál třetinu, asi tři střídání, ale věděl jsem, že je to špatné."

Kdy budete v pořádku?
"V pondělí bych chtěl jít na led. Bez kontaktu, potřebuji hlavně bruslit. Pár dní před Vánocemi jdu na kontrolu, tam by mi měli říci, jestli už je to srostlé a zda budu moci začít naplno trénovat a hrát."

Letos jste si zahrál v první lize. Proč to tam nevyšlo a vrátil jste se zpět do Budějovic?
"V Havlíčkově Brodě odvolali hlavního trenéra Pokorného, který mi chtěl dát šanci. Po jeho odchodu mi asistent s manažerem oznámili, že mají beků dost, a že budou hrát se svými hráči."

Ale určitě byste si první ligu dlouhodoběji, než ty tři zápasy v Havlíčkově Brodě, rád zahrál..
"Ano, první ligu bych si rád zahrál. Do konce listopadu jsem byl stále v Havlíčkově Brodě na střídavý start, takže jsem si nemohl vyřídit starty jinde. Snad se to někam povede až se uzdravím. Věřím, že si do konce letošní sezóny dospělou soutěž zahraji."

Dají se srovnat některá utkání první ligy třeba s nejlepšími zápasy juniorské extraligy, nebo je to úplně jiná úroveň?
"Je to jiná úroveň. Možná se s první ligou dají srovnat naše zápasy na Slávii, kde se hraje hodně rychle a kontaktně, protože je tam malé hřiště. Největší rozdíly mezi těmi soutěžemi jsou v chytrosti a hlavně zkušenosti hráčů v první lize. Ale celkově je to velký rozdíl. Já jsem si musel hodně zvykat, prvoligoví hokejisté už ví, kam si mají najet, kam se postavit."

V létě se spekulovalo ohledně vašeho odchodu do některé ze zámořských juniorských soutěží. Proč jste neodešel zkusit štěstí za velkou louži?
"Před sezónou jsem o tom uvažoval. Vedení mi řeklo, abych tady zůstal, že mají málo beků, tak jsem se nakonec rozhodl nikam nechodit. Teď už jsem moc starý, příští rok by tam už o mě nebyl zájem."

Říkáte, že o vás vedení v létě stálo, mluvil jste tedy s někým ohledně vaší další budoucnosti, třeba v "A" týmu?
"S panem Jandačem jsem nemluvil. S panem Látalem řešíme moje střídavé starty v první lize. Teď chceme hledat něco jiného, když ten Brod nakonec nevyšel."

Obránci Parýzek i Havran dostali příležitost hrát, resp. být na soupisce pro extraligu, nemrzí vás trošku, že jste nedostal přednost vy? Čím si to vysvětlujete?
"To opravdu nevím. Asi chtějí zkoušet mladší hráče a dávají šanci jim. Třeba zrovna Martin Parýzek je dobrý obránce a přeji mu to."

Nemyslíte si, že je to na úkor toho, že vy jste hodně ofenzivní obránce, dáváte hodně gólů, tlačíte se často před soupeřovu bránu. Nechce trenér do áčka kluky co budou vyloženě jen bránit, protože v Mountfieldu je přece jen ofenzivních obránců dost. Nemůže to být trošku vaše nevýhoda?
"To těžko říct. To je otázka pro trenéra v áčku. Já se poslední dva roky snažím hrát dopředu, pomáhat útočníkům. I když jsem hrál i některé přípravné zápasy za "A" tým, tak jsem se snažil neschovávat."

Ve vaší hokejové budoucnosti asi hodně napoví zatím ještě hodně vzdálená letní příprava, kterou pravděpodobně podstoupíte tady v Budějovicích..
"Nevím, kde jí podstoupím, ale doufám, že to bude tady. Příprava s panem Jandačem mě opravdu výborně připravila a moc rád si ji tu v létě zopakuji."

Díky za rozhovor, brzy se uzdravte!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....