Banes Motor České Budějovice
31.10.2006, Filip Junek

Jan Chábera: Zasloužíme si být první!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V případě jakékoli indispozice Romana Turka může být trenér HC MOUNTFIELD Josef Jandač klidný. Jan Chábera zejména v Litvínově potvrdil, že roste ve vynikajícího Turkova nástupce. Na severu Čech inkasoval pouze dvakrát, zneškodnil 40 nepříjemných střel a výrazně přispěl k plnému bodovému zisku. HC MOUNTFIELD se i díky jeho brankářskému umění pyšní vizitkou nejlepšího týmu O2 extraligy.
V posledních dvou zápasech jste dostal příležitost chytat od úvodních minut. Čekal jste to, nebo bylo rozhodnutí trenéra pro vás překvapující?
S trenérem to bylo domluvené. Já ani nevím proč, ale asi si Eda potřeboval odpočinout. Trenér přišel a řekl, že budu chytat, nic jiného v tom nebylo.

Šance ukázat se jste se zdatně chopil. Dobrý výkon jste předvedl proti Vsetínu, ale zejména v Litvínově. Pochválil vás trenér Jandač i obránce soupeře Jiří Šlégr..
Četl jsem to v novinách, ale hlavně se dařilo celému týmu. Hráli jsme dobře odzadu a to co prošlo jsem chytil, kromě dvou.

Ano, daří se celému týmu, jste na špici. Nejste sami hráči v kabině trošku překvapení z toho že jste první, že extraliga je letos tolik vyrovnaná a MOUNTFIELD vyhrává celkem pravidelně?
Určitě je to strašně vyrovnané. Stačí dvakrát prohrát a jsme pátí, nebo šestí, ale že bychom byli překvapeni z toho že jsme první, to určitě ne. Já si myslím, že hrajeme dobrej hokej a že si zasloužíme být první.

Nevybírá Petr Sailer nějaké speciální zápisné do hráčské pokladny za každé kolo, kdy jste na špici?
To ne. Jen když někdo dá víc gólů, má někdo narozeniny, za to se vybírá. Ale za to že jsme první to ne. (úsměv)

Extraliga, jak jste už říkal, je letos vyrovnaná. Je nějaký tým, který by vás pozitivně, či negativně překvapil v dosavadním průběhu soutěže?
Pozitivně si myslím, že překvapuje na to jaký má tým Vsetín. Sice je poslední, ale drží se hodně blízko ostatních soupeřů a ztrácí pár bodů. A kdo mě zklamal? Nevím, ale myslím si že Slavie a Sparta by měly hrát lepší hokej, než hrají. Nevím čím to je, ale myslím si, že se určitě ještě zvednou.

Vsetín jste porazili a ten poté nečekaně vyhrál ve Znojmě. Právě Znojmo je vaším pátečním soupeřem. Už víte kdo bude chytat, zda dostanete přednost vy, nebo Roman Turek?
To není otázka na mě, spíš na trenéra. Trenér to vybírá většinou před zápasem, takže vlastně teď nevím kdo bude chytat, jestli já nebo Roman.

V letošní sezóně často rozhodují nerozhodné zápasy samostatné nájezdy. Nacvičujete je na tréninku letos třeba více než loni?
My nájezdy na tréninkách vůbec nenacvičujeme. Maximálně před zápasem při rozbruslení. Poslední cvičení si každý jede jeden, dva nájezdy, ale jinak se to netrénuje. To se vlastně ani nedá natrénovat, to je na každém, jestli to umí nebo neumí.

Představte si, že jste trenér, koho by jste poslal v závěru na penalty?
Jirku Šimánka, Viktora Hübla, Petra Sailera – to jsou tři. Kdybych měl vybrat pět hráčů, tak ještě Štěpána Hřebejka a pátého? Myslím, že třeba Marek Posmyk by mohl jet, má super střelu, tak by mohl zkusit vystřelit.

Co by jste vzkázal domácím fanouškům a fanynkám?
Aby chodili hodně na hokej, že jsou supr a že díky nim jsme na tom prvním místě!

Děkuji za rozhovor a přeji hodně zdraví!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....