Banes Motor České Budějovice
12.10.2006, Antonín Vansa

Na Jihočechy si brousí zuby Třinec

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisty HC MOUNTFIELD čeká druhý domácí zápas v řadě. Po Kladnu, s nímž končili první čtvrtinu extraligovém soutěže, na svém ledě tentokrát přivítají Oceláře Třinec. Souboj nejlepšího útoku s druhou nejlepší obranou O2 extraligy startuje v Budvar Aréně v pátek od 17.30 hodin.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC OCELÁŘI TŘINEC

Historie

Začátky ledního hokeje v Třinci se datují od sezóny 1929/30, když několik nadšenců začalo s organizovaným hokejem v klubu SK Třinec. Hokejová aréna byla na dodnes zachované Glejtowni, která tímto způsobem vstoupila do hokejové historie. Již v počátcích hokeje v Třinci si přijela pro výprask slavná AC Sparta Praha, která zde prohrála 7:2.
Oživení po bídě válečných let nastalo v Třinci již v sezoně 1945/46, kdy třinecké mužstvo začalo opět hrát pravidelné soutěže v ostravském kraji. V Třinci byla vybudována dvě hokejová hřiště s přírodním ledem, jedno z nich bylo v areálu učiliště, kde se proháněly hokejové naděje pod vedením již zesnulého Evžena Ciencialy. Přelomem bylo vybudování uměle chlazené ledové plochy v areálu v Lesní ulici v Třinci, která byla otevřena 17. února 1967. V roce 1976 byl stadion zastřešen, ocelovou konstrukci (která prý přežije 500 let) vyrobili pracovníci mechanických dílen Třineckých Železáren a všichni již viděli v Třinci halu, ta však byla dokončena až za dlouhých 13 let.
V roce 1979 se mužstvo probojovalo do I.NHL, kde se Třinečtí pohybovali zpravidla na předních místech. Nová éra třineckého hokeje začala v ročníku 1984/85, kdy se v Třinci objevil nenápadný student tělovýchovné fakulty Alois Hadamczik, bratr tehdy mnohem slavnějšího Evžena, trenéra fotbalistů Baníku Ostrava a olympijského mužstva. Hadamczik dělal asistenta Miloši Holáňovi a od sezony 1985/86 vedl mužstvo jako první trenér. Již tehdy vepsal mužstvu útočný styl, který je pro jeho herní projev dodnes typický.
V sezoně 1992/93 hrál Třinec o postup do extraligy. V pátém zápase finále play-off se Stadionem Hradec Králové Severomoravané v prodloužení prohráli, ale deset sekund před koncem Petr Zajonc netrefil prázdnou bránu, před níž ležel bezmocný Barta. Tak nabitý stadion v Třinci snad od té doby ještě nebyl. Alois Hadamczik se přes německý Sonthofen, Fussen, Vítkovice a Olomouc se vrátil právě včas v roce 1995 do Třince, aby dotáhl mužstvo do extraligy. V nezapomenutelných zápasech play-off vypomohli ambicióznímu týmu Josef Marha, Roman Kaděra a Viktor Ujčík.
V první sezoně 1995/96 se Třinec vyhnul prolínací soutěži, mužstvo se zachránilo a začalo v tabulce stoupat vzhůru, v sezoně 1996/97 obsadilo 4. místo v základní části, ale v play-off bylo hned v prvním kole vyřazeno Pardubicemi. Největšího historického úspěchu dosáhly Železárny Třinec o sezonu později, kdy prošly až do finále play-off. Nad síly Třince byl Vsetín. Třinec, s výjimkou předloňské totálně zpackané sezony, patří dlouhodobě mezi absolutní ligovou špičku, na výrazný úspěch však na stadionu v Lesní ulici stále čekají.
Zdroj: www.hokej.cz.

Umístění Třince v posledních pěti sezónách

2001/02   HC Oceláři Třinec             extraliga  ( 8. místo)
2002/03   HC Oceláři Třinec             extraliga  ( 4. místo)
2003/04   HC Oceláři Třinec             extraliga  ( 8. místo)
2004/05   HC Oceláři Třinec             extraliga  (13. místo)
2005/06   HC Oceláři Třinec             extraliga  ( 8. místo)

Současnost

Hokejisté Třince loni patřili k nejpříjemnějším překvapením závěru Tipsport extraligy. Díky fantastickému finiši se dokázali probojovat do play-off a v podobném duchu zatím procházejí i letošním ročníkem. Tým opustili před sezonou slovenští útočníci Rudolf Huna s Peter Fabuš, zkušený Pavel Janků, do Boleslavi zamířil Martin Paroulek a Lukáš Chmelíř se vrátil do Vítkovic.
V kolonce příchodů se objevili Daniel Seman, Tomaž Razingar, Lubomír Korhoň a především pak Miroslav Zálešák, který dal slezskému celku přednost před angažmá ve Skandinávii.
Do sezony nevstoupili Třinečtí nejlépe. Po čtyřech kolech měli na svém kontě pouhé dva body. A čekala je tuhá domácí bitva proti Vítkovicím. Tu však Oceláři zvládli báječně. Zvítězili přesvědčivě 6:1 a odrazili se k sérii, která je posunula do nejvyšších pater extraligové tabulky. Díky ofenzivnímu gejzíru přemohli Pardubice a Kladno shodně 7:5. Tři body si dokázali přivézt z výprav do Plzně, Karlových Varů i Litvínova. A navrch si připsali vítězství v prodloužení nad zlínským Hamé.
Teprve čas ukáže, co s Třincem udělá domácí výbuch 2:9 se Spartou Praha. Třinec však naznačil, kam sahají jeho možnosti. V zádech má zkušeného brankáře Biegla, slabší obranu nahrazuje drtivou silou v útočných řadách. Jan Peterek stoprocentně patří mezi pět nejlepších útočníků extraligy, Jaroslav Kudrna našel u polských hranic kdysi ztracenou střeleckou formu, na startu sezony se daří i zkušenému Zdeňku Skořepovi. K nim je třeba přičíst rychlíky Lubomíra Korhoně, Tomaže Razingara a Rostislava Martynka.
Trenér Jiří Juřík by se podle papírových předpokladů měl v únoru radovat z postupu do play-off.

Předpokládaná sestava:
Biegl – Tesařík, Výtisk, Daniel Seman, Pácal, Kroupa, Frolo – Razingar, Skořepa, Zálešák – Jaroslav Kudrna, Peterek, Martynek – Korhoň, Jiří Polanský, Tomas – Jan Daneček jun., Kolusz, Jiří Hašek.
Trenéři: Jiří Juřík, Jan Daneček a Aleš Mach.

EXTRALIGA SE POPRVÉ OTAČÍ, HC MOUNTFIELD HOSTÍ TŘINEC!

Prohra ve Zlíně nás hrozně mrzí a chceme ji odčinit, říká kouč Milan Kupka

Českobudějovický HC MOUNTFIELD se po první odehrané čtvrtině O2 extraligy nachází na vynikajícím třetím místě. Dopomohl si k němu výhrou nad Kladnem 3:0. Především v první třetině však přesvědčivé českobudějovické výhře nic nenasvědčovalo. Hostující Rabat výtečně bránil a v patnácté minutě mohl jít dokonce do vedení. Nastřelený kotouč Libora Procházky přizvedl těsně před Romanem Turkem Kuchler, ale fantom v domácí kleci stačil neuvěřitelně zasáhnout a paralyzovat kladenské snažení. „Nebylo to z naší strany ono. Hrál se hodně neurovnaný hokej, ale zároveň musím podotknout, že Kladno v první třetině velmi dobře bránilo a my jsme se nedostávali přes modrou čáru,“ vysvětloval asistent kouče Milan Kupka. „V takových zápasech hodně záleží na tom, co vám soupeř dovolí a s čím přijde. Nám toho Kladno moc nedovolilo. Teprve ve druhé třetině jsme dokázali zvýšit tempo, dát tři góly a rozhodnout tak zápas,“ liboval si Kupka.

První gól zařídil muž zápas Kamil Brabenec, který šikovně nastavil hůl do střílené přihrávky Michala Hudece. Tou dobou seděl na trestné lavici vyloučený útočník Diviš. Na led se vrátil po pouhých pětadvaceti vteřinách. Brabenec stál i u zrodu druhé trefy. Z jeho přímočarosti těžil ve finále Viktor Hübl, který rozmnožil svou letošní sbírku branek na sedm. A za necelé dvě minuty se poprvé v sezoně trefil bek René Vydarený. Jeho tvrdý projektil zasvištěl za Orctova záda a donutil zkušeného brankáře, aby po druhé části hry přenechal své místo brankovišti. Závěr utkání sehráli Jihočeši mimořádně takticky. Kladno vyslalo v poslední dvacetiminutovce na Romana Turka jen sedm puků a s nimi neměl mistr světa z Vídně 1996 větší problém. „Hráli jsme závěr pro Romana. Nechtěli jsme dostat na konci utkání nějaký zbytečný gól. Jsme rádi, že jsme nepolevili v koncentraci,“ mnul si spokojeně ruce českobudějovický trenér.

V pátek čeká Jihočechy druhý domácí duel v řadě. Budvar Arénu se pokusí vyloupit Třinec. S ním mají českobudějovičtí hokejisté v poslední době výbornou bilanci. Od svého návratu do extraligy v roce 2005 ztratili v souboji s Oceláři jen dva body. V posledních čtyřech zápasech pak bodovali naplno. „Třinec neměl dobrý vstup do sezony, ale od té doby se hodně zvedl a dostal se v tabulce poměrně vysoko. Navíc předvádí i velmi líbivý hokej,“ upozornil Kupka. Svěřenci kouče Jiřího Juříka jsou nejlépe střílejícím týmem O2 extraligy. Za třináct utkání stihli svým soupeřům nasázet padesát branek! Na druhou stranu, třinecká obrana nepatří v rámci nejvyšší soutěže k těm nejpevnějším. Obzvláště poslední extraligový mač si na severu Moravy za rámeček rozhodně nedají. Před kamerami sportovního kanálu ČT4 Sport utrpěli doma potupný debakl 2:9 od Sparty Praha. „Rozhodla druhá třetina, kdy Sparta dala pět branek. Jinak to byl ale vyrovnaný hokej,“ zdůraznil Kupka. „Mám z Třince určité obavy. Ztrátu ze zápasu se Spartou bude chtít někde venku určitě nahradit. Uděláme všechno pro to, aby to nebylo u nás,“ dodal odhodlaně pětapadesátiletý kouč.

Českým Budějovicím bude chybět duo mladých obránců Mucha – Vágner. Druhý jmenovaný se zotavuje z lehčího otřesu mozku, který utrpěl v zápase s Kladnem a měl by být připraven pravděpodobně až v nedělním kole. S Jánem Muchou to vypadá o poznání hůře. Zranění kolene je vážnější, než se ještě nedávno zdálo. „Jeho zdravotní stav není dobrý a vše nasvědčuje tomu, že bude muset jít s kolenem na operaci. Počkáme ještě na definitivní vyjádření lékařů,“ pokrčil rameny asistent kouče HC MOUNTFIELD Milan Kupka.

Předpokládaná sestava:
Roman Turek – Gřegořek, Petr Macháček, Kutlák, Posmyk, Vydarený, Toman – Michal Hudec, Viktor Hübl, Brabenec – Hřebejk, Václav Nedorost, Sailer – Šimánek, Vak, Veselý – Kotrla, Lukáš Květoň, Gulaš.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Bilance Č. Budějovic s Třincem v rámci samostatné české extraligy

Celkem
41    21   2   5   0   13   136:116    61 (+11)
V Českých Budějovicích
20    13   1   3   0    3    72: 44    36 (-14)
V Třinci
21     8   1   2   0   10    64: 72    25 (+25)
V posledních deseti zápasech
10     5   0   1   0    4    23: 28    16 ( +4)
Loni
Č.Budějovice - Třinec 2:2po pr. a 4:2, Třinec – Č.Budějovice 1:4 a 1:2

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Oceláři Třinec

Letošní zápasy:      13    6  1  2   4    50:47   22 ( +1)
Aktuální série:       5    3  1  0   1    22:20   11 ( +2)
Nejproduktivnější hráč: Jan Peterek - 17 bodů (8+9)
Nejlepší střelec:       Jan Peterek - 8 branek
Nejlepší nahrávač:      Jan Peterek - 9 asistencí
Nejproduktivnější bek:  Vlastimil Kroupa - 5 bodů (2+3)
Nejtrestanější hráč:    Jan Výtisk - 44 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Lubomír Korhoň - 7 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Jan Výtisk – 5 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 – Radovan Biegl      91,59%
2 – Lukáš Daneček      90,91%
3 – Štefan Žigárdy      0,00%

HC MOUNTFIELD

Letošní zápasy:      13    6  2  1   4    37:28   23 ( +2)
Aktuální série:       5    2  0  0   3    14:14    6 ( -3)
Nejproduktivnější hráč: Viktor Hübl - 8 bodů (7+1)
Nejlepší střelec:       Viktor Hübl - 7 branek
Nejlepší nahrávač:      Kamil Brabenec – 6 asistencí
Nejproduktivnější bek:  Zdeněk Kutlák - 6 bodů (2+4)
Nejtrestanější hráč:    Petr Sailer - 28 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Ondřej Veselý, Petr Macháček – 4 plusové body
Nejhorší v +/-:         Lukáš Květoň – 5 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Roman Turek        92,70%
2 – Jan Chábera        91,67%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

PŘEHLED DOMÁCÍCH UTKÁNÍ S TŘINCEM OD SEZONY 2001-2002

2.11.2001 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 5:3 ( 3:2, 2:1, 0:0 )
Štrba 2, Rob, Šimánek, Sailer – Frosch, Zadina, Janků.

5.2.2002 HC České Budějovice – HC Oceláři Třinec 3:0 ( 2:0, 1:0, 0:0 )
Milan Michálek, Nedoma, Hučko.

30.10.2002 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 3:3po prod. ( 2:1, 0:0, 1:2 – 0:0 )
Ondřej, Babka, Šimánek – Marek 2, Janků.

13.12.2002 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 5:4po prod. ( 2:1, 2:2, 0:1 - 1:0 )
Bartoš, Jan Slavík, Filip Turek, Míka, Babka – Pavelek, Jiří Malinský, Janků, Jiří Hašek.

14.11.2003 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 0:5 ( 0:2, 0:0, 0:3 )
Melenovský 2, Pavelek, Skořepa, Janků.

17.2.2004 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 1:4 ( 0:1, 1:1, 0:2 )
Ondřej – Zadina, Melenovský, Robert Procházka, Janků.

11.9.2005 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 2:2po prod. ( 1:1, 0:1, 1:1 – 0:0 )
Michal Hudec, Viktor Hübl – Peterek, Kudělka.

27.11.2005 HC České Budějovice - HC Oceláři Třinec 4:2 ( 1:0, 3:1, 0:1 )
Hřebejk, Kutlák, Posmyk, Sailer – Skořepa, Jiří Hašek.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ HRÁČI Č. BUDĚJOVIC PROTI TŘINCI

Jméno                   Góly  Asistence  Body
 1. Filip Turek           12  +  19        31
 2. Luboš Rob             14  +  15        29
 3. Radek Ťoupal           8  +  19        27
 4. Petr Sailer            7  +  12        19
 5. Martin Štrba          10  +   6        16

Tučně vyznačení hráči stále působí v HC MOUNTFIELD.

POHLED DO MINULOSTI - 13. ŘÍJNA

1995
HC České Budějovice - HC Sparta Praha 4:7 ( 0:3, 2:4, 2:0 )

Vošta, Bělohlav, Rob, Györi - Kuchyňa 2, Hrbek 2, Jaroslav Nedvěd, David Výborný, Vykoukal.

1996
HC České Budějovice - HC Chemopetrol Litvínov 4:1 ( 3:0, 0:1, 1:0 )

Soudek, Györi, Sailer, Bělohlav - Rousek.

2000
HC Vagnerplast Kladno - HC České Budějovice 5:4po prod. ( 2:0, 1:2, 1:2 - 1:0 )

Jiří Kameš, Geffert, Ladislav Svoboda, Gardoň, Kruliš - Rob, Bělohlav, Čierny, Štrba.

2004
HC České Budějovice - HC Olomouc 9:0 ( 0:0, 4:0, 5:0 )

Prospal 2, Šimánek 2, Mojmír Musil, Lukáš Květoň, Radek Dvořák, Hřebejk, Jiří Lála jun.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....