Banes Motor České Budějovice
07.09.2006, Antonín Vansa

Na konec kariéry ještě nepomýšlím, ujišťuje Roman Turek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Při vstupu do nového extraligového ročníku na něj bude loni čtvrtý celek soutěže HC Mountfield mohutně spoléhat. V šestatřiceti letech je nejstarším mužem českobudějovické sestavy, navíc hájí klíčový post brankáře. Co do zkušeností, těžko se s ním může někdo z mužstva měřit. Určitě i proto je na něj zaměřena pozornost médií a fanouškovské obce. Roman Turek na sobě však na začátku sezony rozhodně nedává nervozitu znát. „Cítím určité napětí, ale jinak jsem v pohodě a těším se na start ligy,“ ubezpečuje dvojnásobný člen All-stars týmu světových šampionátů v letech 1995 a 1996.
Jakou náladu máte před startem O2 extraligy? Těšíte se, nebo na vás pomalu začíná doléhat nervozita?
Samozřejmě mám takový zvláštní pocit. Startuje nová sezona a to je zvláštní pro každého hráče. Připravovali jsme se na to od května a teď si můžeme říct, že je to konečně tady. Pochopitelně prožívám určité napětí, jaká ta sezona asi bude, jestli se nám povede vše, co jsme si předsevzali, ale jinak se cítím v pohodě a opravdu se těším.

Jak vnímáte fakt, že jste se při nevyjasněné situaci kolem Radka Bělohlava stal nejstarším hráčem týmu?
Ani to nějak neberu. Možná by to bylo jiné, kdybych přišel do nějakého jiného celku a byl v pozici nového hráče. Ale tady v Budějovicích se mančaft oproti loňsku prakticky nezměnil, všichni víme, co od sebe můžeme čekat. Rozhodně nějakou změnu nepociťuji.

Z týmu přes léto odešli beci Ivo Kotaška a Tomáš Harant, jejichž místa zaujali Milan Toman s Martinem Vágnerem. Myslíte si, že je HC Mountfield silnější než loni? Je reálné, aby tým zopakoval loňskou čtvrtou příčku?
Samozřejmě chceme navázat na úspěch z loňského ročníku. Jdeme do sezony s vysokými cíly, ale víme, že nás rozhodně nečeká jednoduchá cesta. Není lehké obhájit vydobyté pozice, ať v extralize nebo na reprezentačním turnaji. Daleko lehčí je vstupovat do ročníku s čistou hlavou.

Z přípravy máte vy osobně dobrý pocit? Bude podle vás fyzička silnou stránku týmu?
Loni to naše silná stránka byla, ale já nemůžu srovnat letošní a loňskou přípravu. Před rokem jsem se zranil prakticky hned na jejím startu a pak naskočil do sezony někdy v říjnu. Každopádně věřím, že obě přípravy byly hodně srovnatelné a po této stránce na tom budeme opět velice dobře.

Jako jednička jste zahajoval až poslední tři přípravná střetnutí. Předpokládám, že se jednalo o plánovaný krok...
Jasně! Hned před prvním přípravným soubojem jsme si sedli s trenérem Jandačem a trenérem brankářů Láďou Gulou a udělali jsme si rozpis, kdo co odchytá. Bylo to takhle dané.

Existuje nějaký podobný rozpis na ligu? Váš brankářský kolega Jan Chábera podepsal v létě novou smlouvu a dá se těžko předpokládat, že by se nechtěl do branky dostat...
Na ligu jsme vůbec nic neplánovali. Uvidíme, kdo co odchytá. Teď je to jen v rukou trenérů. Honza loni odchytal plno zápasů díky tomu, že jsem já byl zraněný. Nedovedu odhadnout, jestli toho letos odchytá ještě více, nebo méně.

Řekněte upřímně, uvažoval jste již nad tím, kdy uzavřete svou profesionální hráčskou kariéru? Můžete slíbit, že letos tomu ještě tak nebude?
No slíbit...já se snažím udržovat v dobré kondici, abych pořád stačil vrcholovému tempu. Dokud se budu cítit dobře, budu chtít hrát nejvyšší soutěž. Myslím si, že každý hráč na sobě pozná, kdy nadešel čas k odchodu do hokejového důchodu. Já se momentálně cítím opravdu dobře a nad koncem kariéry neuvažuji.

Vy patříte k velkým odpůrcům zrušení souboje o udržení. Ani tohle vás nějakým způsobem neovlivnilo?
Ne, to ne. Vliv na mé rozhodování to nemá. Druhá věc je, že se mi to ani trochu nelíbí. Ale my hráči na to žádný vliv nemáme. S námi o tom nikdo nediskutuje a ani diskutovat nebude.

Čistě hypoteticky - vydržel byste v Českých Budějovicích do konce sezony i v případě, že by HC Mountfield ztratil v průběhu základní části naději na postup do play-off?
Především doufám, že nenastane situace, abychom se ocitli v bezvýchodné situaci, nemohli hrát o play-off a jen čekali na to, až skončí sezona a my zmizeli na dovolenou. Věřím tomu, že to nenastane. Ale abych odpověděl, nepřišlo by mi rozumné, kdybych měl něco v polovině sezony zabalit a měnit mužstvo. Nikdy jsem to neudělal a nemám to v plánu ani pro případ, že bychom naději na postup do vyřazovacích bojů ztratili.

České Budějovice získali v letní přestávce nového generálního partnera, firmu Mountfield, který za svou podporu jistě bude chtít vidět kvalitní výsledky. Jste připraveni na větší tlak ze strany vedení klubu?
My hráči neznáme podmínky smlouvy mezi klubem a generálním partnerem. My víme jen to, že budeme mít nové dresy, nový znak a nový název. Ale nic víc zatím nevím a ani nad žádným tlakem nepřemýšlím. Pro mě osobně se nic nemění. Do každého zápasu jdu zcela naplno a s chutí vyhrát.

Poslední otázka je ohledně reprezentace? Umíte si ještě představit návrat do národního dresu?
Rád bych tuto otázku ponechal bez komentáře. (usmívá se)

Romane, děkuji za rozhovor!

ČÍM LONI PŘEKVAPIL BRANKÁŘ ROMAN TUREK

1 - jen dvěma vychytanými čistými konty


Z vychytané nuly se Roman Turek radoval skutečně jen dvakrát. Poprvé doma proti Kladnu, podruhé až v úvodním semifinálovém souboji s pražskou Slavií. Takového výsledku mohutný brankář dosáhl naposledy v sezoně 1998 - 1999, kdy v barvách Dallasu Stars udržel během šestadvaceti střetnutí jen jedno čisté konto.

2 - ani jednou asistencí


Patří mezi nejlepší brankáře v práci s holí. Mnozí odborníci dokonce před sezonou spekulovali, zda to bude on, či Marek Pinc, kdo poprvé v tuzemské nejvyšší soutěži vstřelí branku. Nakonec si však Turek nepřipsal ani jednu asistenci. A to se mu také nestalo dlouhou dobu...

3 - skvěle odchytaným play-off


Pro ty, kdo pozorně sledují českobudějovický hokej, to asi zase takové překvapení nebylo. Podobně už totiž takhle smazal v prvoligovém play-off Sarezu Ostrava, Ústecké Lvy a v následné baráži Duklu Jihlava. Ale liberečtí hokejisté nestačili v extraligovém čtvrtfinále zírat, kterak drtivá většina vystřelených kotoučů končí v Turkově výstroji. Až na nešťastnou branku od slávisty Radka Dudy ve čtvrtém semifinále nelze Romanu Turkovi nic vytknout. Klobouk dolů před jeho výkonem!

4 - odmítnutím možnosti reprezentovat Českou republiku


Pro každého jiného by to byla obrovská čest a neváhal by ani vteřinu. V nově se tvořícím reprezentačním týmu mu kouč Alois Hadamczik nabídl post jedničky pro světový šampionát. Jenže Roman Turek se po zralé úvaze prohlásil, že na turnaj neodcestuje. „Necítím se vyčerpaný. Lidé na to sice mají svůj názor, ale já se prostě po desetileté přestávce na národní tým necítím. Naše generace to má zkrátka za sebou,“ vysvětloval později své rozhodnutí pro server hokejcb.cz.

5 - kritikou nové systému O2 extraligy


Zatímco si manažeři extraligových klubů gratulovali k odsouhlasení zrušení baráže o účast v nejvyšší soutěži a postup mezi českou hokejovou elitu podmínili složením “kauce“ ve výši pětadvaceti milionů korun, vystoupil Turek se svým jasně nesouhlasným postojem. „Vůbec se mi navrhované změny nelíbí. Podle mě postrádají logiku a po sportovní stránce to prostě není dobrý tah. Doufám, že to dopadne jako loni, kdy se těsně před startem ligy zrušilo pravidlo o ofsajdu na červené čáře,“ věřil v květnu 2006 mistr světa z Vídně 1996.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....