Banes Motor České Budějovice
05.09.2006, Tomáš Zetek

Nechci být velkohubý a hlásit tu útok na semifinále, tvrdí trenér Jandač

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC Mountfield zdárně zavřeli dveře od místnosti nadepsané “Příprava“ a již se soustředí na start nového extraligového ročníku, který začíná tento pátek. Mužstvo z jihočeské metropole v posledních týdnech sužovala zranění některých hráčů. Několik desítek hodin před úvodním vhazováním nové sezony ale zní z Budvar Arény dobré zprávy. „Nyní jsme víceméně kompletní. Doufám, že to vydrží co nejdéle,“ říká v předsezónním rozhovoru trenér HC Mountfield Josef Jandač.
Máte za sebou herní část předsezónní přípravy. Jak jste byl s jejím průběhem spokojen?
Moc spokojený jsem nebyl, protože nás dost provázela zranění nebo byli někteří hráči s nároďákem. Prakticky celou přípravu jsme tudíž absolvovali nekompletní. Až nyní se na tréninku scházíme konečně v úplné sestavě.

V rámci přípravy jste sehráli celkem dvanáct přátelských utkání. Jak jste byl spokojen s výsledky mužstva a předvedenou hrou?
Výsledková stránka je samozřejmě trochu podružnější, protože mužstva hrají v neúplném složení, zkouší řadu nových hráčů a jsou podle náročnosti tréninku různě unavená. Spíše, než některé horší výsledky, mě mrzela špatná produktivita mužstva. V zápasech jsme si dokázali vytvořit šance, ale s proměňováním to bylo daleko horší.

Největším negativem přípravy je asi fakt, že tým dával v zápasech málo branek. Souhlasíte?
To ano, ale viděl bych tam ještě jednu věc, která se mi vůbec nelíbí. Je to to hlavní, čeho se musíme vyvarovat, a to jsou častá a zbytečná vyloučení. Dneska je hokej hodně o vylučování.

Tomu napomáhá i nově nastolený trend, který si už v minulé sezoně vyzkoušeli třeba v zámořské NHL, že?
Určitě. Je to hodně o technice osobních soubojů a o pohybu. Když je hráč rychlý a pohyblivý, tak se samozřejmě těžko chytá. Je to dobře pro hokej, protože se uchrání hráči, kteří ten hokej opravdu hrát umí. My jsme bohužel v přípravných zápasech ten trend moc nezachytili, a proto jsme byli hodně vylučovaní.

Bavíte se o tomto nešvaru v kabině? Přeci jen v sezoně by podobná nedisciplinovanost mohla mít nedozírné následky…
Samozřejmě je to téma, které často probíráme. Jsou dvě zbraně, jak proti tomu bojovat, když se u hráče vyskytne dlouhodobě špatná disciplína. Buďto ten hráč přijde o místo v sestavě, anebo ho čeká finanční postih. V přípravě to ale nechci moc řešit, protože příprava je hlavně od toho, abychom se připravili na sezonu, takže uvidíme, jak se to projeví potom. Kdyby však u někoho nastalo opakované porušení disciplíny, muselo by se jednat jednou z těchto variant, protože jinou možnost trenér prakticky nemá.

Velké množství vyloučení znamená mnoho přesilových her i oslabení. Kladete v tréninku velký důraz na nácvik těchto herních variant?
Trénujeme je nyní a budeme je trénovat i dále v sezoně, protože my v této chvíli můžeme udělat určité formace hráčů, kteří budou do těchto situací nasazeni, a s tím vstoupíme do soutěže. Prostor dostane hodně hráčů. Uvidíme ale postupně, kterým hráčům a pětkám se bude dařit. Zápasy jdou v rychlém sledu za sebou, takže nikde není napsáno, že někdy z přesilovkové formace někdo nevypadne kvůli tomu, že se zraní nebo že se mu nebude dařit. Je třeba neustále sledovat hráče, jak se jim v daný moment daří, a jednat podle situace.

Otřepané klišé, že přesilovky rozhodují zápasy, bude asi v nadcházející sezoně platit dvojnásob, že?
Já bych to až tak úplně netvrdil, protože tohle pravidlo platí hlavně v play-off. Spíš bude rozhodovat zápasy disciplína mužstva, které se rychleji adaptuje na současný trend vylučování. Když se přesilovka hraje s rychlým přístupem nebo máte soupeře přečteného, dá se to zvládnout jak na jedné, tak i druhé straně. Jsou to ale samozřejmě situace, které mohou rozhodnout zápasy, ale na druhou stranu vás můžou při neúspěchu poslat hodně dolů.

Pojďme se podívat na sestavu vašeho mužstva. V závěru přípravy už se složení jednotlivých formací příliš neměnilo. Dá se říct, že jste našli optimální sestavu?
Nějakou představu máme. Hodně jsme v průběhu přípravných zápasů zkoušeli, ale také jsme se snažili zachovat alespoň osvědčené dvojičky. V útoku zůstalo hodně stejných věcí. V obraně nám ale odešli dva beci a to hledání dvojic k sobě bylo složitější.

Příprava na nadcházející sezonu byla asi nepoměrně klidnější než loni, je tomu tak?
Letos máme větší výhodu v tom, že je víc času a klidu připravit mužstvo na soutěž. Loni tady byl totiž tým hodně obměněný, mužstvo se budovalo za pochodu a jeho složení prakticky vykrystalizovalo až v lednu.

V obraně zkoušíte různé varianty. Pro sezonu nemůžeme počítat s Filipem Novákem, a přesto se v několika zápasech objevil v sestavě. Čím to?
Filip měl možnost se s námi připravovat stejně jako všichni kluci z NHL. Tím, že jsme měli málo beků, ať už kvůli zranění nebo kvůli nároďáku, tak Filip zaskakoval i při zápasech. Bohužel z juniorky tady ještě není ta patřičná kvalita hráčů. Chtěli jsme sehrát určité situace s Filipem Novákem, protože je to podobný hráč jako třeba Kutlák. Šlo o to, abychom nečekali, až se Kutlák vrátí z nároďáku. My jsme měli v tréninku mladé kluky jako třeba Klímu, Zíba, Parýzka nebo Havrana. To jsou kluci, kteří to třeba jednou budou hrát a i teď v některých utkáních nastoupili, ale my jsme potřebovali v tom závěru kvalitu, kterou samozřejmě Filip Novák má.

Je tu třeba nějaká šance, že by nakonec hrál za České Budějovice, a proto se občas objevil při zápasech na ledě?
Ne. Jde jen o to, že jsme měli nedostatek beků a nechtěli jsme riskovat, že by se třeba někdo zranil kvůli tomu, že bychom hráli na šest obránců. Filip měl prostě jenom rozložit zátěž na osm beků. Nic jiného v tom není.

V centru mezi Brabencem a Hudecem se v závěru přípravy pravidelně objevoval Václav Nedorost. V jaké je momentálně situaci?
Věřím tomu, že zdravotně jde nahoru. Adaptace po rok a půl dlouhé pauze bude určitě trvat déle, ale on své kvality má a do zápasového rytmu se dostane.

V přípravě jste si postěžoval na četná zranění. Tři dny před startem extraligy je mužstvo po zdravotní stránce v pořádku?
Nyní jsme víceméně kompletní. Doufám, že to vydrží co nejdéle.

Jedna z mnoha změn pro nadcházející sezonu se týká i brankářské výstroje, která se zmenšila. Je to podle vás krok správným směrem?
Po dohadech z loňské sezony, kdy se třeba Murín pohyboval na hranici toho, co je dovoleno, je to v pořádku, že se zavedla jednotná pravidla a kontroly. Pokud to přispěje tomu, že bude padat více branek, tak je to jen dobře. Mělo se to ale podle mne řešit dřív, protože když se týden před extraligou stane to, že gólmanovi přijde jiná výstroj, než by měla, tak je to samozřejmě špatně.

Podobný problém s dodavateli má několik gólmanů naší nejvyšší soutěže, Turek s Cháberou nikoli?
Já nevím, jestli je všechno v pořádku. Moc to neřeším, protože to stejně neovlivním. U Chábery je to ale myslím v pořádku a Eda má pouze trochu problém s dresem.

Loni jste jakožto nováček došli až do semifinále. Hráči tvrdí, že nižší cíle si dávat ani nemůžete. Jaké máte ambice vy osobně?
Nechci být velkohubý a hlásit tu útok na semifinále. Soutěž bude opět vyrovnaná. Bude hodně záležet na zdravotním stavu týmu, protože třeba my nemáme tak široký kádr, abychom si mohli při dlouhodobých zraněních dovolit plnohodnotnou náhradu ze čtvrté nebo páté pětky. Tak na tom je ale většina extraligových týmů.

Jsou tu ale určité pozice, kde byste se asi chtěli v sezoně pohybovat, ne?
Nikdo z klubu nemá ambice, že se spokojíme s určitým cílem. Jsme povzbuzeni loňským úspěchem a téměř celé mužstvo zůstalo pohromadě. Je však třeba tvrdě pracovat a nežít ještě z toho loňského úspěchu. Je tu možnost skončit do šestého místa a jít rovnou do play-off, pak je možnost být mezi sedmým a desátým místem a jít do předkola, což už je také vlastně play-off. Vzhledem k tomu, že se ale rozšířil počet postupujících týmů na deset, tak ty myšlenky na play-off mají všechna mužstva. Chtěli bychom se ale určitě držet v první polovině tabulky nebo co nejblíže k ní.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů v nové sezoně.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....