Banes Motor České Budějovice
15.08.2006, Tomáš Zetek

Konfrontace s rakouským hokejem je tu - přijede HC Graz

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Další přípravný duel HC Mountfield na domácím ledě je tady. Po pětidenní zápasové pauze se Jihočeši střetnou s rakouským týmem HC Graz. Jedno z nejzajímavějších utkání letošního předsezonního období začíná v Budvar aréně v 17 hodin.
Naposledy se HC Mountfield objevil v přípravném utkání minulý čtvrtek ve Znojmě. Zápas skončil stejně jako předchozí domácí duely s Plzní a pražskou Spartou. Jihočeši vyhráli po výsledku 1:1 z normální hrací doby na samostatné nájezdy. Českobudějovický celek poprvé v přípravě vedl a vypadalo, že dokonce po šedesáti minutách zvítězí. Ve 44. minutě zúročil Vakovu přihrávku ve vedoucí gól Milan Gulaš. Bylo to vyústění dobré práce hostujícího celku po dobu celého utkání. „První třetina byla vyrovnaná. Od druhé třetiny jsme byli lepším týmem a nakonec jsme se dostali i do vedení,“ pochvaluje si asistent trenéra HC Mountfield Milan Kupka. Devět minut před koncem ale jeho svěřenci o jednogólový náskok přišli vinou trefy Romana Erata. .„Bohužel jsme vedení neudrželi a v oslabení před koncem inkasovali. Jinak si myslím, že druhou a třetí třetinu jsme byli lepší,“ říká Kupka. Českobudějovický celek si mezi 44. a 51. minutou vyzkoušel pro letošek zcela novou herní situaci, totiž bránění jednogólového vedení. „V takové situaci se samozřejmě hraje lépe, ale zase je to vedení pouze o jeden gól, takže se musí pořád zodpovědně chodit do obrany a držet se taktiky. Výkon týmu ve Znojmě byl ale i přes inkasovanou branku dobrý,“ soudí asistent trenéra.

Po pěti dnech tvrdého tréninku prokládaného mírným odpočinkem se HC Mountfield připravuje na další zápas. Do úvodního extraligového buly zbývá něco málo přes tři týdny a trénink jde podle plánu. „Pořád ještě pracujeme na kondici a pomalu začleňujeme do tréninku herní cvičení. Tréninky začínáme zaměřovat na sehrání formací, aby hráči věděli, kde se mají pohybovat, a jak spolupracovat,“ vysvětluje Kupka. Zkušenosti z těchto částí přípravy by se mohly hodit už v souboji s HC Graz. Toto mužstvo je ale pro Jihočechy opředeno tajemstvími. „Nevíme o týmu skoro nic. Podcenit je nechceme a myslím si, že to ani nehrozí. Každý soupeř, proti kterému nastoupíme, chce vyhrát stejně jako my, takže rozhodně podcenění nedopustíme. Co však bude soupeř předvádět, to opravdu nevíme.“ Naposledy hrál českobudějovický HC se soupeřem z rakouské ligy v rámci přípravy před prvoligovou sezonou dva roky zpátky. Tenkrát vyhráli Jihočeši nad mužstvem Black Wings Linz jasně 5:0.

Ke středečnímu utkání už by měl být v plné síle připraven Václav Nedorost. Do zápasu sice ještě nenastoupí, ale již trénuje Kamil Brabenec. „Kamil naskočil po zranění do tréninku a jsme samozřejmě rádi, že už může být s klukama na ledě. Uvidíme, jak to bude snášet,“ říká Milan Kupka. O sestavě jako takové ale zatím příliš hovořit nechce. „Ještě máme předzápasový trénink, uvidíme, jestli se nám někdo nezraní nebo neomarodí, což by určitě nebylo dobře, kdyby se to stalo. O sestavě budeme vědět víc po dopoledním tréninku před zápasem.“ K utkání s Grazem pravděpodobně nenastoupí dvojice Michal Hudec - Tomáš Vak. Oba hráči laborují se svalovým zraněním. Zápas začíná v 17 hodin.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....