Banes Motor České Budějovice
27.06.2006, Tomáš Zetek

Krok zpět? Vůbec ne, vše jsou zkušenosti, říká Milan Toman

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Prozatím jediná posila “zvenčí“ se již začlenila do mužstva a v závěrečné fázi přípravy na suchu je Milan Toman již pevným článkem českobudějovické sestavy pro nadcházející extraligovou sezonu. „Jsem samozřejmě rád, že měly Budějovice zájem. Z těch nabídek, nad kterými jsem uvažoval, jsem si vybral tuhle a bylo vše v pořádku,“ říká silově dobře vybavený bek.
Už jste v Českých Budějovicích pár dní. Jak se vám tu zatím líbí?
Je tu hezky. Jižní Čechy jsou moc pěkné.

Už jste si tedy stihl prohlédnout i město?
To zatím moc ne. Ráno a odpoledne trénink a kolem toho času moc nezbývá. České Budějovice i okolí ale znám, protože už jsem tu několikrát byl. Navíc, když jsem byl malý, tak jsme jezdili do Třeboně na dovolenou.

Čili s aklimatizací na prostředí by neměl být problém?
Vůbec ne. Maximálně mi to tu vyhovuje.

Okolí je tedy v pořádku. Co mužstvo? Stihl jste se již začlenit do kolektivu?
Já doufám, že ano. Byli jsme na soustředění, kde se člověk vidí dennodenně, takže v tom nebyl žádný problém. S klukama jsme proti sobě hrávali, takže od vidění se znám skoro se všemi.

A osobně z dřívějšího působení se s někým znáte?
S Gregem z dorostu Kladna a s Ondrou Veselým. Nechtěl bych ale někoho opomíjet, jak říkám, znám se s klukama z extraligových zápasů.

Už jste hovořil s trenéry o tom, jaká bude vaše pozice v mužstvu?
To se ukáže až na ledě. Na tohle všechno je ještě dost času, aby člověk poznal, jak má hrát a co by mu vyhovovalo.

Jak zatím zvládáte letní přípravu na suchu, která už je prakticky u konce?
Je jasné, že když se naskočí do rozjeté přípravy, tak to není nic jednoduchého. Zvláště ten první týden byl těžký, ale pak bylo soustředění a kola. Teď se pokračuje tady a už je to v pohodě.

Ve Spartě jste do přípravy vůbec nenastoupil?
My jsme dlouho hráli, takže co já jsem šel sem do Budějovic, tak Sparta akorát začínala přípravu.

Jak jste vnímal svůj odchod z pražského klubu?
Jak bych to mohl vnímat? Já jsem samozřejmě rád, že měly Budějovice zájem. Z těch nabídek, nad kterými jsem uvažoval, jsem si vybral tuhle a bylo vše v pořádku.

Vám ve Spartě řekli, že jste nadbytečný nebo že půjdete na hostování?
To ne, ale během sezony se udály nějaké věci, ze kterých jsem vytušil, co a jak bude dál. V mých letech mám prostě jasnou prioritu, a tou je stabilně hrát. Rozhodlo to, že jsem se ocitl v roli sedmého obránce.

Uvažoval jste vážně i o jiných nabídkách?
Nějaké nabídky byly, ale to už je zbytečné řešit. Jestli tohle bylo dobré rozhodnutí, to si řekneme po pár měsících, ale myslím si, že je tady dobré mužstvo.

Zlí jazykové tvrdí, že zde budete zabírat místo mladým a nejste zrovna posila, kterou si fanoušci přáli…
U lidí to má člověk vždycky těžké. Pět zápasů může hrát výborně a lidé ho budou vynášet do nebe, pak se mu pár zápasů nepovede a je to přesně naopak. Každý má samozřejmě právo na názor a záleží jen na nich, když přijdou, jestli budou pískat nebo tleskat.

Máte nějaký speciální vzpomínku na České Budějovice z utkání, kdy jste nastoupil proti Jihočechům?
Nic extra mě nenapadá. Pokud vím, tak jsme ani s Budějovicemi na sebe nikdy nenarazili v play-off. V sezoně jsou to čtyři zápasy, což se hraje i proti jiným týmům. Každopádně je tu hezký zimák, dobré zázemí a vůbec všechny věci kolem klubu.

Vyhrál jste se Spartou mistrovský titul. Neberete hostování tady jako krok zpět?
Vůbec ne. Všechno jsou zkušenosti.

Jakou má hráč motivaci, když jde na roční hostování a vlastně neví, co s ním bude dál?
Každý bojuje o své budoucí angažmá ať už tady nebo někde jinde. Já chci hrát co nejlíp.

V loňském ročníku došel českobudějovický celek až do semifinále extraligy. Přemýšlel jste už o ambicích týmu pro nadcházející sezonu?
Zatím je léto a člověk bere vše jinak. Teď je třeba se na sezonu dobře připravit a pak zvládnout start do soutěže. Cíle by měly být samozřejmě takové, že by se mělo zopakovat minimálně to, co se uhrálo o rok dříve. Soutěž bude ale opět vyrovnaná a uvidí se, kolik bude hrát mladých hráčů, když je extraliga uzavřená. Budce záležet na hodně faktorech a tohle bude jeden z nich.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí v novém působišti.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....