Banes Motor České Budějovice
19.06.2006, Roman Šperňák

Ani fotbal není hráčům HC České Budějovice cizí

Č e s k é B u d ě j o v i c e – V sobotu sehráli českobudějovičtí hokejisté přátelské fotbalové utkání. A dopadlo pro ně nečekaně dobře. Po posledním zápase proti Siko 35, které skončilo bez branek, se tentokrát hráči HC České Budějovice rozstříleli a smetli vítěze okresního přeboru v poměru 7:2. „V optimálním složení bychom mohli konkurovat mužstvům z krajské soutěže,“ řekl asistent trenéra Milan Kupka.
Fotbalový“ tým HC České Budějovice tentokrát nastoupil bez svých největších hokejových hvězd. Proti zkušeným fotbalistům v týmu SK Slavia ČB, mezi nimiž nechyběl například extřeboňský Staněk, exhlubocký Dvořák nebo člen obchodního oddělení HC ČB Daniel Budějcký, se postavili převážně junioři nebo ti nejmladší hráči výběru Josefa Jandače. Fotbalovou jedenáctku pak dirigoval z lavičky asistent Milan Kupka. „Nechtějte mě moc rozčílit. Nemůžu opustit technickou zónu,“ varoval s úsměvem své svěřence Kupka a ukazoval přitom na obdélník, který byl vyznačen kolem jeho lavičky. Bral utkání s nadhledem, ale chtěl vyhrát.

Ze začátku to však vypadalo, že zvyšovat hlas bude muset. Obranná řada, která byla dirigována gólmanem Cháberou, nestihla nástup domácích. K tomu se přidaly nejisté začátky Vomely v brance a všechno dohromady zapříčinilo, že ve 2. minutě již hokejisté prohrávali 0:1. Ani v následujících minutách nic nenasvědčovalo tomu, že by se obraz hry měl změnit. Poprvé přes půlku se dostali v 7. minutě a hned udeřili. Za vápnem napřáhl Milan Gulaš a jeho střela skončila u tyče - 1:1. Za chvíli však domácí zase vedli. Na roh si nejvýše vyskočil Szojka a svým druhým gólem vrátil okresnímu vítězi vedení. Postupem doby se hra začala vcelku vyrovnávat. V útoku se docela dařilo juniorskému brankáři Kovářovi, který svými úniky po levé straně hřiště připravil několik dobrých náznaků šance pro spoluhráče. Ve 21. minutě se opět měnilo skóre. Po brejkové akci zkusil vystřelit před pokutovým územím Martin Hanzal a přesně trefená šibenice znamenala srovnání stavu a nejhezčí branku utkání. O chvíli později už HC České Budějovice vedl. Kovář poslal nahrávku aktivnímu Martinu Hanzalovi, který byl ve vápně faulován. Sám se k penaltě postavil a nedal brankáři šanci. „Jako malý jsem hrál fotbal za Planou,“ pochlubil se, kde je důvod, že se mu tak dařilo. Byl jedním z nejlepších na trávníku.

Po vyhraném poločase a kratičké pauze se vyměnily strany a s novým výkopem nastala na trávníku opačná situace. Ve velkém horku postupně odešli domácí fyzicky. Probíhající letní příprava nebyla na mladících HC České Budějovice znát, protože začali zápas kontrolovat a zdálo se, že sil mají dost. Střídali hokejově, ale nikdo z hráčů si na lavičce dlouho neodpočinul. V úvodu druhé půle se hrálo opatrně mezi vápny a to vydrželo až do 67. minuty, kdy se po pravém křídle prodral před branku znovu Martin Hanzal. Odmítl hattrick a předložil míč Salákovi, jenž i s drobnými problémy při zpracování dokázal zcela neatakován skórovat. Poté se již hrálo pouze na jednu branku. V závěru zápasu dokázali hokejisté přidat ještě 3 branky. Dvě dal Mertl a jednu přidal Jiří Hanzal, když krásně prošel obranou a blafákem obelstil i brankáře. V samém konci zápasu dokázal stále se zlepšující Lukáš Vomela chytil i pokutový kop a sebral tím domácím chuť vůbec zápas dohrávat, natož pomýšlet na korigování výsledku. „Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, ale domácí nás asi trochu podcenili,“ zamyslel se Milan Kupka. „Kluky bych chtěl pochválit za snahu a bojovnost. Bylo sympatické, že zápas po nevydařeném úvodu nezabalili. Ukázali dobrou morálku.“

V již téměř letním odpoledni si na hřišti Slavie ČB přišli na své především příznivci fotbalu, protože těch skutečných hokejových hvězd k vidění v akci moc nebylo. Snad byly k shlédnutí alespoň budoucí hvězdy HC České Budějovice. Především gólová přestřelka však stála zato. Pro hráče HC bylo utkání dobrým, ale také náročným zpestření letního drilu.

Sestava: Vomela – Chábera – Slavík, Matušík, Jiří Hanzal – Muršak, Mertl, Gulaš – Kovář, Salák, Martin Hanzal, střídali Klíma, Ježek.

Branky HC České Budějovice: 7. Milan Gulaš, 21. Martin Hanzal, 25. Martin Hanzal z penalty, 67. Alexander Salák, 70. Tomáš Mertl, 75. Jiří Hanzal, 80. Tomáš Mertl.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....