Banes Motor České Budějovice
12.06.2006, Tomáš Zetek

O Milana Tomana jsme hodně usilovali, tvrdí Jaromír Látal

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Letní příprava loňského nováčka a zároveň čtvrtého mužstva extraligového pelotonu je v plném proudu a dostatek pracovních povinností má i sportovní manažer HC České Budějovice Jaromír Látal. „Našim prvořadým úkolem bylo již v průběhu sezony, v níž jsme skončili na výborném čtvrtém místě, stabilizovat kádr, což si myslím, že se nám povedlo,“ tvrdí v rozhovoru bývalý obránce Olomouce či pražské Sparty.
Jak vypadal váš plán po skončení sezony? Stihl jste si vůbec užít dovolené?
Zatím nebyla možnost, ale po skončení sezony jsem byl ve Švédsku na mistrovství světa do 18ti let, kde jsem se byl podívat na svého syna a zároveň zhlédnul některé talentované hráče. Krom toho jsem vyřizoval své osobní resty, které se mi nahromadily v průběhu sezony.

Ihned po ukončení sezony jste se tedy dal opět do práce a zatímco hráči odpočívali, vy jste měl napilno. Co bylo vašim nejdůležitějším úkolem?
Našim prvořadým úkolem bylo již v průběhu sezony, v níž jsme skončili na výborném čtvrtém místě, stabilizovat kádr, což si myslím, že se nám povedlo. Toto období je samozřejmě důležité i pro přípravu sportovišť, kde v létě trénuje A-mužstvo a zároveň také pro sestavení kalendáře přípravných zápasů.

To, co fanoušky v tuto chvíli asi nejvíce zajímá, je situace kádru pro nadcházející extraligovou sezonu…
Dnes se do tréninku zapojil obránce Milan Toman, o kterého jsme s trenérem Josefem Jandačem hodně usilovali, a také Lukáš Vomela.

Velký otazník stále visí nad Václavem Nedorostem, jenž celý loňský ročník promarodil…
S Vencou jsme pochopitelně vedli jednání. Celá situace kolem jeho budoucího působení u nás úzce souvisí s jeho zdravotním stavem. Když bude jeho zdravotní stav dobrý, tak by chtěl je ta na kemp Floridy Panthers. Kdyby se neuchytil v NHL, tak má samozřejmě od nás nabídnutou smlouvu a bude záležet na něm, jak vše zváží.

Sám hráč zaujímá v tuto chvíli ohledně své budoucí kariéry jaké stanovisku?
Jak říkám, vše záleží pouze na něm a na jeho zdravotním stavu, ale přislíbil nám, že kdyby měl působit v české lize, tak jedině u nás.

Na posezónní tiskové konferenci, jež se konala 11. dubna, jste prohlásil, že chcete stabilizovat kádr. To se vám povedlo. Dalším bodem bylo jeho posílení. Jak to vypadá na této frontě?
V první řadě je třeba říct, že od posezónní tiskové konference se poněkud změnila situace, protože v extralize nastaly vcelku radikální změny. V současné době je to svým způsobem ekonomicky otevřená soutěž, do níž se může přihlásit tým, který splňuje určité ekonomické a sportovní normy. Vzhledem k tomu, že nehrozí sestup, tak jsme trochu přehodnotili své cíle a chceme stávající kádr, který se nám podařilo vesměs udržet pohromadě, doplnit našimi odchovanci.

I přesto se ale v kuloárech pochopitelně skloňovala různá jména. Jedno z nich bylo například Pavel Kašpařík, písecký odchovanec a ještě donedávna hráč Sparty Praha…
S Pavlem Kašpaříkem jsme jednali, ale nakonec k dohodě nedošlo.

Vrátím se opět k dubnové tiskové konferenci. Tvrdil jste, že jednáte s hráči, kteří tou dobou ještě hráli soutěž u nás nebo v Americe. Jednalo se o finále extraligy a závěr základní části v NHL…
V případě hokejisty, který působil u nás, se jednalo o Martina Chabadu. Tento hráč bude působit ve Švédsku, což je pro něj pochopitelně finančně lukrativnější. Co se týče toho hráče ze zámoří, tak o tom bych zatím nerad mluvil, protože se může někdy v budoucnu stát, že by se tady objevil.

Další hráč, jenž logicky připadá v úvahu jako posila, by mohl být Filip Novák. V loňském předsezónním přípravném období trénoval i hrál s mužstvem, ale nakonec odešel do zámoří. Jaká je situace v jeho případě?
Filip je náš kmenový hráč a my s ním vedeme jednání. Na poslední schůzce, která byla ve čtvrtek jsme si nastínili finanční možnosti. Filip si chce samozřejmě také vyzkoušet NHL a my budeme vyčkávat na to, jestli uzavře s klubem NHL smlouvu či ne.

Když se tedy nedohodne s některým z klubů za mořem, vrátí se na jih Čech?
To zatím nemůžeme s jistotou říct, ale určitě bychom byli velmi vážně ve hře. Faktem ale je to, že Filip Novák má i některé nabídky z Evropy.

Dalším odchovancem, po kterém podstatná část odborníků volá, je Lukáš Zíb…
V jeho případě začala první jednání někdy před třemi týdny. Od té doby se to ale zatím nikam nepohnulo, protože Lukáš Zíb se svým agentem nám zatím nedali žádné bližší stanovisko, podle kterého bychom mohli jednat. S největší pravděpodobností si z ekonomického hlediska již nebudeme moci dovolit žádného nového hráče.

Znamená to tedy, že kádr pro nadcházející extraligový ročník má HC České Budějovice uzavřený?
V tuto chvíli se dá říci, že ano. My ale samozřejmě stále čekáme, jak jsem již řekl, na Vencu Nedorosta a Filipa Nováka a pak by se vidělo, co se s kádrem dá dělat dál. Jak ale všichni dobře ví, tak výměna hráčů hned na začátku sezony nebo v jejím průběhu je naprosto normální.

Zmiňoval jste začleňování juniorů do kádru. Někteří z nich stále velmi vážně koketují se severoamerickými soutěžemi…
Ano, to je třeba Lukáš Vomela, který odjíždí na kemp do Dallasu 20. července. Zhruba čtrnáct dní poté budeme vidět, jak to s ním vypadá. Sen každého hráče je samozřejmě NHL, takže bychom mu určitě nebránili. Navíc pro nás to bude dobré z finančního hlediska.

V podobné situaci je útočník Martin Hanzal, který druhou poloviny loňské sezony již působil v nižších severoamerických soutěžích…
Zatím trénuje normálně s námi a jeho agent Spálenka mne informoval o tom, že Phoenix se zatím nemá k tomu, aby s ním podepsal smlouvu. Měl by se stejně jako Vomela zúčastnit kempu a pak se uvidí.

Vy jste již hovořil o vcelku radikálních změnách v extraligových regulích a pravidlech. Jaký vy osobně máte na celou proceduru názor?
Podle mého názoru je to dobře. Jedna věc je stránka sportovní a druhá neméně důležitá je ekonomická. Tyto dvě veličiny spolu velmi úzce souvisí. Ke změnám podle mého názoru muselo dojít a je to jen logické vyústění, protože bez nějaké finanční jistoty a zázemí se nedá dělat žádný vrcholový sport.

Teď jste promluvil jako manažer. Když se na to zkusíte podívat jako hokejista, nebojíte se toho, že v extralize nebude dlouho před jejím závěrem o co hrát? Třeba takový Vsetín loni dlouho dopředu věděl, že skončí poslední, ale stále musel bojovat, aby se připravil na baráž. Nemyslíte, že se díky novým pravidlům stane v závěru soutěž neregulérní?
V současné generaci hráčů jsou stoprocentní profesionálové a všichni mají navíc ve hře ještě prémie za utkání či umístění v soutěži. Z této situace bych neměl obavy. Celá věc je teď čerstvá a dají se očekávat ještě další jednání. Všechny tyto věci musí být nastaveny na určitou úroveň a když opravdu někdo nemá finanční prostředky, tak v té extralize nemá co dělat.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho sil do nadcházející práce.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....