Banes Motor České Budějovice
28.04.2006, Antonín Vansa

Své angažmá začnu řešit až v létě, říká Václav Nedorost

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Má za sebou sezonu, která ve snech straší každého hokejistu. Problémy s oběma koleny jej vyřadily pro celý ročník ze hry. Svůj poslední zápas odehrál Václav Nedorost v libereckém dresu proti Slavii Praha ve čtvrtfinále play-off 2005. Tehdy mu bylo dvaadvacet let. Nyní mu je čtyřiadvacet let. „Je strašné, když si to takhle řeknu," říkal Nedorost na začátku dubna, v době, kdy se ještě musel opírat o berle. Dnes se z jeho tváře line optimismus. Rekonvalescence probíhá podle představ lékařů a konečně se zdá, že zdravotní potíže dvojnásobného juniorského mistra světa pominuly.
Jak momentálně vypadá váš zdravotní stav?
Od poslední operace uběhly už tři měsíce, takže chodím na rehabilitace a pomalu začínám trénovat. Jezdím na kolečkových bruslích, rekreačně jezdím i na kole. Teď jde hlavně o to, aby vaz v koleni trochu zesílil.

Cítíte se tedy lépe, než po předchozích operacích?
Byl jsem se projet na kolečkových bruslích a cítil jsem se v pohodě. To je hodně pozitivní. Po těch minulých operacích mně totiž v koleni při jakémkoliv pohybu píchalo. Doktor mi říkal, že na čéšce byla nějaká krevní sraženina, která vazu vadila. Odstranil ji a asi to pomohlo. Musím zaklepat, že zatím je to opravdu dobré.

Co vám řekli doktoři? Co je pro vaše uzdravení nyní nejdůležitější?
Hlavně nesmím vaz přetěžovat, aby se mi opět nezačal v koleni tvořit nějaký zánět. Doktor mi zdůrazňoval, abych nebláznil a celý květen sportoval ještě vyloženě rekreačně. Pak teprve budu moci postupně přidávat a doufám, že v červenci už budu moct honit fyzickou kondici.

Co kromě jízdy na kole a jízdy na kolečkových bruslích ještě můžete dělat?
Povolil mi ještě plavat s ploutvemi. Kromě toho samozřejmě posiluji ruce, ramena a dělám cviky na posílení stehenního svalstva.

Kdy byste podle vašeho odhadu mohl být připravený k sehrání zápasu na vrcholové úrovni?
Záleží na tom, jestli vše půjde podle předpokladů. Když budu schopný v červenci trénovat naplno, věřím tomu, že bych třeba v říjnu mohl naskočit do zápasu. Noha totiž strašně moc zeslábla. Rok jsem se prakticky nemohl hýbat a je to na mě znát. Ve čtvrtek dopoledne jsem se byl projet s přítelkyní na bruslích, trvalo to čtyřicet minut, a pak jsem si musel jít lehnout a celé odpoledne jsem proválel na gauči, protože jsem byl strašně unavený.

Jak to vlastně vypadá s vaším budoucím angažmá? Jak daleko jsou jednání o smlouvě s HC České Budějovice?
Ještě jsme neukončili jednání o smlouvě za minulý ročník. Jsou v tom nějaké nejasnosti, ale to vůbec nechci rozebírat přes noviny nebo přes internet. Pevně věřím tomu, že to nějak zdárně dořešíme. Českobudějovickému vedení jsem řekl, že do konce července nebudu nikde podepisovat, protože sám nevím, jak to se mnou bude. Teprve pak se na základně zdravotního stavu rozhodnu.

Jak to vypadá s vaším návratem do NHL?
Pořád si do Ameriky zavřít dveře nechci. Od agenta mám zprávy, že mě Florida chce vyměnit někam jinam. Ale to se fakt bude řešit až v červenci. Já zatím vážně netuším, jak to bude. Když budu cítit, že na tom nejsem zdravotně úplně v pořádku, do Ameriky nepůjdu. Ale na druhou stranu, kdybych byl v září stoprocentně v pořádku a nabídka z NHL přišla, nerad bych ji promeškal. Další už třeba nikdy přijít nemusí. Je to pro mě těžké dilema.

Říkal jste, že tým Florida Panthers má v plánu prodat vaše práva. Kdo o vás projevil zájem?
Asi Chicago. Působí tam totiž manažer, který mě vytrejdoval z Colorada na Floridu a pak tým Panthers opustil. Ten jediný se v průběhu sezony ptal na moje zdraví a chce mi zařídit návštěvu specialisty, se kterým se zná. Ale o tom Chicagu je to jen moje domněnka, protože kluby NHL o svých obchodech ještě mluvit nesmí.

Nemá v zájmu Chicaga prsty Radim Vrbata, se kterým se velmi dobře znáte a který nyní dres Blackhawks obléká?
Je to možné, protože on někde jednou prohlásil, že by nejraději hrál jen se mnou. (směje se) Ale spíše v tom má prsty manažer Chicaga, který mě zná a pokud nebude mít Florida přehnané nároky, pokusí se mě dostat do svého týmu.

Zatímco vy na výměnu čekáte, váš bratr se ji v první lize již dočkal. Jak snáší odchod z Mladé Boleslavi, kde dva roky působil, do Berouna?
Mluvil jsem s ním a říkal, že to bylo docela komplikované. Mladá Boleslav mu po sezoně uplatnila opci a najednou mu po čtrnácti dnech vedení klubu sdělilo, že s ním nepočítá a ať si hledá nové angažmá. David to vůbec nepochopil. Když mu Boleslav uplatnila opci, je pod smlouvou a potenciální zájemce by ho musel vykoupit. A dát za hráče tabulkově 750 000 korun, když v první lize nikdo nemá peníze, to by bylo hodně složité. Nakonec byl moc rád, že ho vyměnili.

Nemá David z odchodu do Berouna nějaké obavy?
Ani bych neřekl. Je rád. Boleslav stejně sháněla jen starší a zkušenější hráče. Ke konci sezony už ani moc nehrál.

Přitom v Mladé Boleslavi působí kouč Jan Neliba, který si Davida při svém angažmá v Českých Budějovicích moc pochvaloval a dal mu v extralize šanci...
Pan Neliba mu po svém příchodu k týmu pořád radil, snažil se mu pomáhat. Spíše má v jeho odchodu prsty manažer Mladé Boleslavi, který chce za každou cenu vybojovat extraligu a angažuje z toho důvodu starší a zkušenější hráče. Loni výměna postihla Milana Kostourka, letos bráchu a asi dalších pět lidí. Jak říkám, David je rád, že je v Berouně.

Děkuji vám za rozhovor a hlavně se brzy uzdravte!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....