Banes Motor České Budějovice
13.04.2006, Antonín Vansa, foto Robert Straka

Naším cílem je opět navýšit rozpočet, slibuje Jaroslav David

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Tento člověk stojí v pozadí celého českobudějovického zázraku. Úspěšný podnikatel a neuvěřitelně charismatická osobnost. Ukázal to například po skončení loňské sezony, kdy Václav Prospal po zkušenosti s prvoligovými fanoušky v tisku veřejně rozhlašoval, že v Čechách již nikdy hrát nebude. Během měsíce najednou svůj názor změnil a v případě pokračující stávky v NHL byl ochoten nadále hrát za jihočeský klub. Jaroslav David za sebou má první sezonu mezi extraligovými bossy. A hned si mohl vychutnat úspěch v podobě umístění na čtvrté pozici. „Je to pro nás velký výsledek. Měli jsme prakticky tým bez hvězd. Ale celý tým i management klubu odvedl v sezoně skvělou práci," liboval si.
Skutečně jste si letošní extraligový ročník užil, nebo u vás spíše převládaly starosti v souvislosti s chodem klubu?
Teprve play-off jsem si doopravdy vychutnával. Na poslední třetinu pátého semifinálového zápasu jsem vyrazil i do kotle našich fanoušků a připomněl jsem si loňskou úspěšnou cestu do extraligy. Bylo to velmi příjemné. Znovu se ukázalo, že vyřazovací boje jsou zcela odlišné od základní části. Dlouhodobá část byla hodně nervózní a postup mezi osm nejlepších byl skutečně vydřený. O to sladší byla účast v play-off.

Objevila se chvíle, kdy jste toho měl opravdu dost a měl jste chuť se vším praštit?
Určitě ne. Zapojením pana Látala a pana Lišky do vedení klubu mi oproti loňskému ročníku výrazně ubylo práce. Především po sportovní stránce. Mohl jsem tak napnout síly k jednáním na ekonomickém poli. Jsem moc rád, že se nám tu podařilo sestavit takhle schopný manažerský tým.

V sezoně 2005/06 jste hospodařili s rozpočtem zhruba pětasedmdesáti milionů korun. Utvrdila vás složitá jednání při jeho plnění o nutnosti sehnat generálního partnera?
Pro nás je to opravdu klíčová otázka. V klubu jsou akcionáři, kteří v případě nutnosti doplňují rozpočet ze svých zdrojů. Naším úkolem bude během následujících měsíců sehnat tolik prostředků, aby co nejmenší tíha zůstala právě na akcionářích.

V souvislosti s postupem prvního týmu do play-off se objevily i informace, že klub měl především v závěru ročníku problémy s vyplácením mezd. Je to pravda?
Na sezonu máme uzavřené smlouvy s obchodními a reklamními partnery, s nimiž je dohodnuto určité plnění. Hráči vystavují faktury se splatností deset dní. Pokud peníze na jejich účty přijdou o deset dní později, nebo koncem měsíce, myslím, že je to finančně neohrozí. Taková situace je podle mě ve všech klubech. Zkrátka ne vždy se na den výplat podaří sehnat veškeré finanční prostředky, ať už od sponzorů, či od BPA. Ale určitě jsme na tom nebyli jako Vsetín. Peníze jsme na účty posílali jak nejrychleji to šlo. Fáma o tom, že jsme peníze nevypláceli, podle mě nevzešla od někoho z hráčů, nýbrž od někoho, kdo klubu nepřeje.

Představenstvo klubu se s koncem sezony rozrostlo o další dva akcionáře. Proč o tom nebyla veřejnost více informována? Méně zasvěcení prakticky ani nevědí, o koho jde...
Ne že by chtěli úplně zůstat v anonymitě, ale ani jeden z nich o masivnější mediální prezentaci nestál. Každopádně s jejich příchodem se rozšiřuje síla klubu, protože každý akcionář vyvíjí co největší úsilí k zajištění ekonomiky. Jmenovitě jsou novými akcionáři HC České Budějovice pánové Milan Král a Michal Kuba, spoluvlastník firmy Siko.

Předpokládáte, že s jejich příchodem dojde ještě k dalšímu navýšení rozpočtu pro příští extraligový ročník?
Naším cílem je samozřejmě navýšení rozpočtu. S tím souvisí i příchod posil, jak už bylo avizováno dříve. Chtěli bychom jednoho kvalitního obránce a jednoho kvalitního středního útočníka.

Zatím nejisté je pokračování Radka Bělohlava v týmu HC České Budějovice. Jak situaci kolem něj vidíte vy?
Především chci zdůraznit, že Radek zatím z Českých Budějovic neodchází. Dali jsme si nějaký čas na rozmyšlenou a to především vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. Jak říkal pan Látal, čas letí a zastavit se nedá. Musíme prostě přihlédnout k tomu, že Radkovi je šestatřicet let a je po vážném úrazu kolena. Radek je obrovský bojovník, ale na druhou stranu, jak už jsem uvedl u loňského případu Luboše Roba, si nemůžeme v týmu nechávat hráče do čtyřiceti let, protože jinak se všichni nadějní junioři sbalí a odejdou, protože tady šanci nedostanou. Musíme Radkovo setrvání v týmu ještě pečlivě zvážit a zhruba za týden s ním budeme mít sezení.

Přesto jihočeští fanoušci jsou z velké části obrovští patrioti. Nebojíte se, že o část z nich přijdete, když tým opustí další odchovanec?
Při zápasech já sám vidím, že lidé sem chodí především na českobudějovické odchovance. Nicméně dnes se jedná o profesionální sport. Když jsem přišel v průběhu semifinálové série do kabiny a viděl na vlastní oči zdravotní stav třeba René Vydareného a Tomáše Vaka, kteří přesto do zápasů šli, tak vám mohu říct, že by se možná našli rodilí Jihočeši, kteří by své zranění považovali za tak limitující, že by nenastoupili. Já si myslím, že to je jen o přístupu hráčů. Jde o to, aby chtěli pro klub odvést maximum. Pak je úplně jedno, jestli se narodili v Budějovicích, nebo někde jinde.

Před sezonou přišel na post středního útočníka Václav Nedorost, který však nenaskočil k jedinému utkání. Mrzelo by vás hodně, kdyby se přes léto dal zdravotně do pořádku a poté odešel pryč? Máte spočítáno, kolik peněz byste tak zcela zbytečně?
Pro mě je tohle věc, kdy na první místo stavím zdraví hráče. Nicméně s Vaškem jsme udělali určitou dohodu, že když z naší strany bude probíhat v sezoně ekonomické plnění, tak by bylo dobře, kdyby příští sezonu za nás nastoupil. Ale jde o věc, která se bude teprve v nejbližší době řešit. Pro něj, jako pro každého hokejistu, je samozřejmě cílem dostat se do NHL. A Vašek má obavy, že by o něj mohl opadnout zájem v případě, že by zůstal. Já se na to zase dívám tak, že kdyby v extralize udělal dobrou sezonu a přesvědčil se o tom, že jeho zdraví je pevné, bylo by to pro něj lepší. Ale to si samozřejmě musí rozhodnout on sám.

Děkuji vám za rozhovor!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....