Banes Motor České Budějovice
12.04.2006, Tomáš Zetek, foto Robert Straka

Cítil jsem, že přes Slavii se dalo přejít, tvrdí Josef Jandač

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Na oficiální tiskové konferenci nechyběl pochopitelně ani hlavní trenér úspěšného týmu HC České Budějovice Josef Jandač. Z jeho úst nezaznělo pouze hodnocení uplynulé sezony, ale i mnoho zajímavostí a plánů pro ročník nadcházející. V ohlédnutím za sezonou se lodivod hodně rozpovídal mimo jiné i o sérii s pražskou Slavií a klíčových nájezdech. „Stále si to v hlavě promítám, co mohlo být jinak. Byla to loterie,“ říká Jandač.
Letošní postup do semifinále je bezesporu velkým úspěchem. Dá se právě uplynulá sezona srovnat s tou loňskou prvoligovou? Jaký byl mezi nimi rozdíl?
Bylo to hodně odlišné. Letos to bylo o tom, že jsme potřebovali utvořit mužstvo, abychom mohli hrát solidně v extralize. Loni byl jasný a jediný cíl, postup. Prioritní pro nás po návratu do extraligy bylo stabilizovat klub a mužstvo, protože se prostě musela udělat tlustá čára a začít znova.

Asi se vám hodně ulevilo, když do klubu přišel Jaromír Látal a stal se sportovním manažerem, je to tak?
Určitě. S příchodem Jardy Látala se mi hodně uvolnily ruce, takže jsem se mohl věnovat čistě jenom hokeji a nemusel jsem řešit peníze ani smlouvy a další moře věcí kolem.

Takže celkově asi pro vás osobně byla loňská sezona náročnější, že?
Přesně tak. Letos to bylo jednodušší v tom, že jsme nemuseli tak složitě budovat kádr a pojišťovat si hráče, kdyby náhodou začala NHL nebo se starat o to, kdo může hrát baráž a kdo ne. Třeba z tohohle hlediska to bylo daleko jednodušší a méně stresující.

Řekl jste trefně, že se po postupu do nejvyšší soutěže musela udělat tlustá čára a začít znovu. Nebál jste se, že se nepovede sestavit kvalitní tým?
Ti hráči, kteří sem před sezonou přišli, již měli určité extraligové zkušenosti a prakticky šlo pouze o to, začlenit je do mužstva a rozjet to. Bylo třeba vybírat nejen podle výkonnostních kritérií, ale také charakterových. Naštěstí se to povedlo a je to samozřejmě dobře.

To, že konkurence bude v průběhu sezony na extraligových ledech velká, bylo asi nezpochybnitelné. Kladli jste si vůbec krom konsolidace kádru nějaké bližší cíle?
Vše nasvědčovalo už před sezonou tomu, že kromě Vsetína, který měl finanční i hráčské problémy, bude celé extraligové pole vyrovnané. Samozřejmě, že byla mužstva, která budou hrát špici, ale v podstatě to bylo vše měřitelné a vyrovnané. Z tohoto hlediska by tedy bylo alibi klást si jiný cíl, než být do osmičky.

To se povedlo a nakonec nezůstalo jen u pouhého postupu. Postup přes Liberec a vyrovnané partie s favorizovanou Slavií byly ozdobou sezony…
To ano. Hodně lidí mi gratuluje k tomu, jakého úspěchu jsme dosáhli. Já jim ale říkám, k čemu? Úspěch? Vždyť jsme prohráli 4:1 na zápasy.

Myslíte si tedy, že se dalo přejít i přes Slavii?
Rozhodně!

Jaké tedy máte s odstupem času ze sezony a zejména pak z vyřazovacích bojů pocity?
Pořád hodně smíšené. Určitě to úspěch je, ale pořád mne mrzí, že jsme vypadli v semifinále. Po psychické stránce jsme měli obrovskou výhodu a byli jsme ve velkém laufu, čehož se dalo využít ještě víc. I navzdory marodce jsme sehráli naprosto vyrovnané zápasy a mohli jsme postoupit. Je to škoda. To co mne ale těší je fakt, že jsme to byli my, kdo určoval náboj, tempo hry a taktiku. Liberec se tomu dokázal přizpůsobit až ve čtvrtém zápase a to už bylo pozdě. Slavia to pochopila hned po prvním zápase a změnila styl hry podle nás.

Dvě utkání se rozhodovala až na samostatné nájezdy. Obě dvě vyhráli slávisté a i díky tomu mohli slavit postup do finále…
Mnohokrát jsem si to pak promítal a přemýšlel jsem nad tím, co bylo špatně. Měli jsme dlouhodobě vybráno několik hráčů, kteří by mohli na nájezdy jít. V daný moment jsem jednal instinktivně a musel jsem také sledovat, jak budou jednotlivý hráči reagovat, když je oslovím, jestli pojedou penaltu. Byla to loterie a já si pořád říkám, kdybych tam dal tohohle hráče, tak by ho možná dal, nebo třeba ne, a podobně. Nic už na tom ale nezměníme.

Vaši svěřenci selhali v koncovce. Na druhé straně byl excelentní Tomáš Vlasák, který ze tří klíčových nájezdů proměnil všechny. Neuvažovali jste třeba, že byste zkusili dát do branky Jana Cháberu, kterého přeci jen slávisté tak dobře neznali?
Uvažovali jsme o tom, ale nikdy jsme k této variantě nesáhli. V prvním zápase to ale neexistovalo. Tam bylo jasné, že bude chytat Eda. Co se týče toho pátého zápasu, tak je to zase jako s těmi střelci. Řekli jsme si, že to Eda chytí a bude vymalováno. Nebo druhá varianta, že tam dáme Chábyče. On by to třeba nechytil a my bychom si vyčítali, že tam nebyl Eda. V hlavách jsme to měli, ale nakonec jsme k tomu nepřistoupili.

Spolukomentátor České televize Pavel Richter vám na dálku radil, že jste měli nechat převléknout Viktora Hübla, aby mohl jít aspoň na nájezdy. Tahle možnost existovala?
I o tom jsme přemýšleli, ale sešlo z toho velmi rychle. Aby mohl Viktor nějakým způsobem tu penaltu jet, tak by musel před tím na pár střídání v prodloužení. Jenže tam by se mohl stát, že by propadl a pak by Slávie hrála prakticky proti třem a na nájezdy vůbec dojít nemuselo.

Vše už je ale za vámi a nedá se to vrátit. Asi je třeba okamžitě začít pracovat na další sezoně, že? Kdy se sejdete s mužstvem k letní přípravě?
Letní příprava začne 9. května. Chci aby si mužstvo do té doby odpočinulo. Jsou tu navíc někteří reprezentanti, s nimiž budeme vše řešit individuálně, stejně jako třeba s Edou Turkem.

Jaká bude náplň příprava? Plánujete soustředění?
Samozřejmě. Zatím nevíme přesně, jestli budeme na stejném místě jako loni, ale rozhodně bychom chtěli udělat něco podobného jako loni. Využijeme cykloprogram, při němž tolik netrpí klouby, jako při běhání. Mám určité věci ozkoušené a nechtěl bych je měnit.

Děkuji vřele za rozhovor a přeji příjemnou dovolenou.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....