Banes Motor České Budějovice
24.03.2006, Antonín Vansa

Vím, že mě Jiruš nechtěl zranit, říká Viktor Hübl

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Když jej ve čtyřiapadesáté minutě čtvrtého čtvrtfinálového zápasu mezi Českými Budějovicemi a Libercem poslal k ledu obránce Valdemar Jiruš, celá hala ztichla. Útočník Viktor Hübl bojoval přímo na ledě o život a zachránila jej pouze rychlá reakce hráčů a doktora Zdeňka Vodičky, který mu vytáhl zapadlý jazyk. Týden po osudném střetu již sundal zpevňující krunýř z krku a jeho tvář "zdobí" jen pár modřin a drobných jizev. „Už se těším na led. Snad mě na něj doktoři pustí co nejdříve," přeje si druhý centr českobudějovické sestavy.
Jak se cítíte týden po osudném střetu?
Už je to dobré.

Bolí vás ještě něco?
Už moc ne. Když chodím, sedím, nebo ležím, nebolí mě vůbec nic. Ale při sportu by se bolest možná znovu ozvala.

Víte, kdy byste se teoreticky mohl zapojit do tréninkového procesu?
Měl bych se to dozvědět během dneška (tj. během pátku; pozn.aut.). Zatím netuším.

Nebojíte se toho, že vám lékaři už letos návrat na led nepovolí a sezona pro vás tím pádem skončí?
Já doufám, že to tak nebude. Pořád věřím tomu, že si ještě v play-off zahraji.

Řekněte, co si vůbec ze střetu s Valdemarem Jirušem pamatujete? Vybavuje se vám třeba to, jak vás liberecký zadák chytil?
Už ani to ne. Pamatuji si chvilku předtím, jak jsem se kolem něj otáčel. Víc už nevím.

Při hrůzostrašně vypadajícím pádu na led jste dokonce ztratil vědomí. Kdy jste se probral? Bylo to ještě na stadionu?
Až v sanitce. Vybavuji si, že jsem jel sanitkou a že ze mě v nemocnici sundávali výstroj.

Měl jste možnost vidět inkriminovaný zákrok v televizi?
Podíval jsem se na něj.

Neběhal vám při tom mráz po zádech, když si uvědomíte, že vám vlastně šlo o život a že vás jen vteřiny dělily od smrti?
Ani ne. Už vím, že to celé naštěstí dopadlo dobře, takže jsem ten pohled snášel v pohodě.

Jiruš v několika rozhovorech odmítal, že by bylo jeho úmyslem vás zranit. Nemáte však pocit, když jste měl možnost onen zákrok vidět, že vás držel zbytečně dlouho a vy jste při nekontrolovaném pádu neměl možnost dát ruce před sebe, čímž byste zmírnil dopad na led?
Úmysl to v žádném případě nebyl. Nevěřím tomu, že by mě chtěl vyřadit ze hry. Ale držení to bylo jednoznačné. Jinak už je to za mnou, nechci se v tom babrat.

Ozval se vám ještě liberecký zadák?
Psal mi SMSku, kde se mi omlouval. Napsal jsem mu, že je to v pohodě.

Sledoval jste pátý zápas čtvrtfinálové série v televizi?
Určitě.

Nesvrběly vás při sledování přímého přenosu ruce?
Pro každého hokejistu je utrpení, když se musí na zápasy svého mužstva jen dívat. Samozřejmě, že bych na led nejraději vlétl. Ale naštěstí jsme vyhráli, takže jsem se zhruba od třetí minuty nemusel vůbec nervovat.

Jaký jste měl pocit ze hry Liberce? Nezdálo se vám, že od stavu 1:3 v polovině první třetiny zápas prakticky zabalil?
Samozřejmě, že Liberci moc nepřidalo, když v sedmé minutě prohrával o dva góly, i když měl výtečný nástup a v první minutě vedl. Bylo vidět, že se to na něm negativně projevilo.

Zúčastnil jste se týmové oslavy postupu mezi nejlepší čtyři?
Ne. Nešel jsem tam. Nechávám si to po sezoně. To na to budu mít času dost.

Děkuji vám za rozhovor a brzy se uzdravte!

CO SE VLASTNĚ STALO VIKTORU HÜBLOVI?

Běží šestapadesátá minuta čtvrtého čtvrtfinálového zápasu mezi Českými Budějovicemi a Libercem a Jihočeši se v zoufalém tlaku snaží srovnat nepříznivý stav 1:2. O rozruch se před Hniličkovou brankou stará druhý útok domácího celku. Zatímco Jiří Šimánek napřahuje napravo od liberecké klece ke střele, na druhém kruhu dochází k nepříjemnému střetu.
Ve snaze dostat se rychle k případné dorážce se Viktor Hübl otáčí kolem libereckého zadáka Valdemara Jiruše. Ten unikajícího útočníka okamžitě chytí v pase a zápasnickým chvatem jej zastaví. Při nedovoleném zákroku však ztratí rovnováhu a s českobudějovickým útočníkem padá k ledu. Hübl se v tu chvíli nemůže vůbec bránit, protože má obě ruce znehybněné Jirušovým držením. Při nekontrolovaném pádu tak narazí vší silou obličejem do ledové plochy. Navíc v ten samý okamžik se na něj zřítí zhruba sto kilo živé váhy.
Sudí Mikula zdvihá svou pravici a chystá se vylučovat. Publikum bouří a spílá libereckému obránci. Jiruš ještě chvíli sedí na ležícím Hüblovi a diví se vyloučení. Pak se snaží dostat hokejku zpod útočníkova těla a je jasné, že je zle. „Viktor se vůbec nehýbal. Nekladl žádný odpor. Dlouho jsem neviděl nic tak strašně vypadajícího," říkal po utkání liberecký gólman Milan Hnilička, který jako první začal přivolávat lékaře na ledovou plochu.
Hráči se srocují kolem bezvládného hráče a doktor Zdeněk Vodička, kterého k místu na pravém kruhu doslova doveze Petr Sailer, vytahuje Hüblovi zapadlý jazyk. Vzápětí se na ledě objevují nosítka a přivolaní záchranáři na ně chomutovského rodáka pokládají. Při odvozu nosítek z ledové plochy přeci přichází dobrá zpráva. Viktor Hübl se chytne rukou za čelo.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....