Banes Motor České Budějovice
22.03.2006, Antonín Vansa

V postup jsem věřil hned po prvním zápase, říká Jindřich Kotrla

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Libereckým se o něm bude asi i zdát. Prakticky každý z Bílých Tygrů měl možnost prohlédnout si tvář Jindřicha Kotrly těsně před tím, než byl tímto mosteckým uragánem poslán u hrazení k ledu. Svým bojovným výkonem přispěl jednatřicetiletý útočník výraznou měrou k postupu do semifinále. „A to ještě není konec. Kde je psáno, že bychom nemohli jít až do finále,“ ptá se bývalý dlouholetý útočník Chemopetrolu Litvínov.
Kam byste ve své kariéře zařadil postup s Českými Budějovicemi do semifinále letošního ročníku extraligy?
Já nevím, jestli bych to někam řadil. Já totiž nic takového nedělám. Je to příjemný úspěch, ale to je asi tak všechno.

Co podle vás rozhodlo o postupu přes Liberec?
Play-off se hraje srdcem a ten kdo chce vyhrát, ten nakonec opravdu vyhraje. Nezáleží na tom, kdo kolikátý byl po základní části, ale na tom, kdo chce postup víc. Od toho se pak odvíjí i pohoda v týmu a samozřejmě výsledky.

Museli jste se před čtvrtfinálovou sérií vůbec nějak motivovat?
Všichni jsme věděli, do čeho jdeme. Žádné velké řeči kolem toho nebyly. Vlétli jsme do toho a povedlo se nám to.

Když se za sérií podíváte s odstupem času, pomohlo vám, že se Liberci zranil brankář Milan Hnilička? Myslíte, že se to na Bílých Tygrech negativně projevilo?
To je problém Liberce, nás to nezajímalo a nezajímá. Myslím si, že Liberec bychom porazili i kdyby byl Hnilička celou dobu v brance a byl v pořádku.

Souhlasíte s tím, že váš tým poslaly do semifinále hlavně skvěle zvládnuté přesilovky?
Tak to v dnešním hokeji je. Kdo je využije, může myslet na úspěch.

Ovšem Liberec je nevyužil hlavně kvůli vám. Spolu s Tomášem Vakem jste byl při oslabení jen při jednom soupeřově gólu. Připravovali jste se nějak speciálně na liberecké přesilovky?
Myslím, že ne. Hráli jsme to už takhle v sezoně. Teď jsme do toho dali maximum a vyšlo to. Tak se to v play-off hraje.

Museli jste si s Tomášem Vakem a obránci vysvětlovat hodně věcí, aby byl váš systém bránění soupeřových přesilovek úspěšný?
Jak říkám, už jsme to hráli v sezoně, takže o sobě vzájemně víme. Každý ví, kam má jet, kdo za něj má případně zaskočit.

Byl v sérii moment, kdy jste zapochyboval o tom, že by váš tým mohl postoupit?
Nebyl. Když jsme do série vstupovali, pořádně jsme ani nevěděli, co nás čeká. Ale když jsem po prvním zápase viděl, jak vypadal Liberec a jak jsme vypadali my, věřil jsem, že ho uděláme.

Tečku za celou sérií jste udělali v dříve nedobytné Tipsport Aréně, kde jste v pátém utkání vyhráli jasně 6:2. Nepůsobil na vás Liberec dojmem, že od stavu 1:3 v polovině první dvacetiminutovky rezignoval na případný obrat?
Možná trochu ano. Bylo pro nás hrozně důležité, že jsme dokázali rychle zareagovat na gól na 1:0 a třemi brankami jsme to otočili. Liberec to pak už odevzdal.

Kdy vy jste poprvé skálopevně uvěřil tomu, že o semifinálovou účast již nepřijdete?
Někde na cestě mezi Českými Budějovicemi a Libercem, když jsme jeli k zápasu. (směje se)

Našli jste si čas na oslavu, nebo vás to čeká až po skončení celé sezony?
Trošku jsme slavili, ale není čas na to, abychom dělali nějaké bouřlivé akce. Když jsme přijeli v noci z pondělí na úterý z Liberce, šli jsme chvilku posedět. Ale teď už zase myslíme na Slavii.

Kam až to podle vás mohou České Budějovice v letošním play-off dotáhnout? Na co podle vás mužstvo reálně má?
Je to otevřené. Proč bychom nemohli jít třeba do finále? Ale je to hodně o zdravotním stavu mužstva. Teď máme výhodu, že můžeme docela dlouho rehabilitovat, ale jestli nám pak někdo vypadne, bude to hodně špatné. Celé play-off se na tři pětky zkrátka odehrát nedá.

Jako prvnímu skončila sezona útočníkovi Radku Bělohlavovi, který s vámi hrál v jednom útoku. Je pro vás osobně hodně nepříjemné, že vypadl ze sestavy?
Samozřejmě, že ano. Je to zkušený hráč, letos jsme vedle sebe hráli dost dlouho. A je to přesně o tom, co jsem už říkal. Když jsem někam jel já, věděl jsem, kde v ten moment bude on. Byli jsme na sebe zvyklí. Ale co se dá dělat, takhle to v play-off zkrátka je. Sice to možná chvilku potrvá, ale zvykneme si na jiného spoluhráče.

Stačil jste už zaznamenat ohlas jihočeské veřejnosti na váš postup mezi nejlepší čtyři?
Trochu ano. Je to příjemné, ale nepřeceňuji to. Protože když se daří, lidé vás plácají po zádech, když vám to zrovna nejde, ti samí vám budou nadávat. Užívám si to, ale zároveň se snažím, abych si to moc nepřipustil.

A jak to vypadá ve vašem rodném Mostu? Máte tam hodně fanoušků? Chystá se někdo z nich přicestovat na semifinále?
To jo. Někteří z nich už se přijeli podívat na naše zápasy i do Liberce. Říkali, že to byl hezký hokej, takže věřím tomu, že si nenechají ujít ani semifinále.

Děkuji vám za rozhovor a hodně štěstí v sérii proti Slavii!

JINDŘICH KOTRLA VE VYŘAZOVACÍCH BOJÍCH

Sezona      Klub                     Z    G  +  A    B   TM   +/-
1995/1996   HC Chemopetrol Litvínov 13    1  +  1    2   14   - 7
1999/2000   HC Chemopetrol Litvínov  7    1  +  0    1    8   - 2
2000/2001   HC Chemopetrol Litvínov  4    0  +  1    1   16   + 3
2004/2005   HC Chemopetrol Litvínov  5    0  +  1    1   18   - 2
2005/2006   HC České Budějovice      5    0  +  2    2    4     0
CELKEM V ELH                        34    2  +  5    7   60   - 8


                    


                
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....