Banes Motor České Budějovice
20.03.2006, Antonín Vansa, Jan Švanda

Postoupili jsme zaslouženě, tvrdí kouč Josef Jandač

L i b e r e c - Kdo by si to býval před startem čtvrtfinálové série mezi Českými Budějovicemi a Libercem pomyslel. Pro vítěze základní části měli být Jihočeši snadným soustem. Leč vše probíhali podle zcela jiných not. Podle not trenéra Josefa Jandače. Na Bílé Tygry nachystal mimořádně úspěšnou taktiku a už po pěti zápasech se může radovat z postupu do extraligového semifinále. „Chystám se na den vypustit a věnovat se dětem," hlásil strůjce českobudějovického postupu.
Liberec se ve čtvrtém utkání na jihu Čech dokázal obdivuhodně zvednout, vyhrál díky dvěma využitým přesilovým hrám těsně 2:1 a sérii nastěhoval zpět do své Tipsport Arény. Severočeši věřili, že si dokáží ještě vynutit další prodloužení čtvrtfinálových bojů. A úvod se jim skutečně vydařil. Hned po padesáti vteřinách hry Tomajko ustál souboj se Sailerem, na modré čáře se vyhnul Tomáši Harantovi a namazal do solidní šance Šachlovi. Liberecký kanonýr s jihočeskými kořeny otevřel skóre ještě v úvodní minutě. „Když jsem se podíval na časomíru a viděl tam, že je odehráno třiapadesát vteřin, něco jsem si v duchu řekl," konstatoval českobudějovický kouč. Jenže Liberci opět nebylo souzeno udržet vedení. Už za minutu překonal libereckou obranu chytrou přihrávkou Brabenec a Michal Hudec nechytatelnou dělovkou nad Hniličkovo rameno vyrovnal. A to ještě nebylo vše. V čase 4.18 šel na trestnou lavici odpočívat domácí obránce Hanzlík a za dvaatřicet sekund jej následoval i Podkonický. Jihočeši počkali, než se z trestné lavice vrátí Petr Sailer a pak Palečkově partě zasadili dva smrtelné údery. Nejprve Hudec za Hniličkova záda doklepl ve dvojnásobné přesilovce střelu Posmyka, a za další minutu zúročil skvělou práci Hřebejka těžkou ranou od modré čáry Vydarený. „Proměněnými přesilovkami jsme položili základ k celkovému vítězství. Domácí evidentně znervózněli, zatímco my jsme začali hru víceméně kontrolovat," podotkl Jandač.

Do konce první třetiny ještě přidal svůj čtvrtý gól v sérii bek Tomáš Harant a upravil tak již na 1:4. Liberec inkasoval branku jen dvě sekundy před koncem první části hry. To byla pro domácí asi největší rána. Po změně stran marně hledali psychické síly k obratu, navíc jejich sebevědomí naleptával opět vynikající brankář Roman Turek. na začátku třicáté minuty například svým betonem zastavil obrovskou šanci Tomáše Klimenty. Navíc se liberečtí hokejisté v polovině utkání zbytečně nechali poslat do tří. Nejprve Hlavačka při vlastní přesilovce sekl do rukavice Brabence a ihned po vhazování zasáhl Tomajko holí v obličeji Šimánka. Dvojnásobnou početní výhodu využil Marek Posmyk a zvýšil již na rozdíl čtyř branek. Přesto však Liberec zápas nezabalil. Pomohla mu k tomu hrubá nedisciplinovanost prvního českobudějovického centra Brabence. Ten v čase 47.02 zcela zbytečně podrazil v útočném pásmu Hlavačku a následnou přesilovku Bílí Tygři využili. Kolem Haranta se protáhl Podkonický a před prázdnou klec naservíroval puk Šachlovi. Ten v čase 47.14 přeci jen vykřesal jiskřičku naděje. „V tu chvíli jsem se bál, aby se domácí nedostali nějakým slepeným gólem ještě více do hry. Kdyby byl stav 3:5, možná bychom trošku znervózněli. Někdy je lepší vést jen o gól a kontrolovat hru, než jednoznačně vést. Pak může dojít k uspokojení," upozornil trenér, který ve své kariéře vedl již i Liberec.

České Budějovice následně bez úhony přežily i další oslabení při opětovném vyloučení Brabence. A naopak početní výhodu samy využily. Chybné střídání Tygří smečky potrestal šest minut před závěrečnou sirénou přesnou střelou Brabenec, který si po zákroku Hniličky našel ideální místo k dorážce. Zatímco liberecké publikum se začalo pomalu smiřovat s krutou realitou o vypadnutí, příznivci Českých Budějovic zažívali opojné pocity z postupu. „Já osobně jsem začal o postupu přemýšlet až dvě minuty před koncem," uvedl Jandač, který se během pouhého roku dostal se svým týmem z prvoligového play-off až do semifinále tuzemské nejvyšší soutěže. A ještě nemusí být smělému jihočeskému tažení konec. Do cesty se extraligovému nováčkovi postaví Slavia Praha. „Teď se hlavně těšíme na volno. Já osobně se chystám na den úplně vypnout a věnovat se dětem," poznamenal Jandač.

Od doby, kdy se v extralize zavedl model se hrou na čtyři vítězná utkání, se stal Liberec teprve druhým vítězem základní části extraligy, který nedokázal prorazit čtvrtfinálové brány. Jako prvním se to "podařilo" na jaře roku 2004 Pardubicím, které senzačně podlehly v sedmizápasové bitvě 3 - 4. Tehdy však za plzeňským úspěchem stál především famózní brankář Roman Málek, který prakticky sám zneškodnil sebevědomé pardubické hvězdy. Letos však vítěz dlouhodobé části natrefil na mimořádně sebevědomý celek. O tom svědčí i fakt, že Jihočeši Liberec dokázali dvakrát porazit rozdílem třídy. Doma 7:3 a nyní v posledním utkání série 6:2. „Liberec neměl v základní části doma ani jednu porážku, věřil si a možná nás trochu podcenil. Začátek byl pro celý vývoj čtvrtfinále rozhodující. Dostali jsme se díky dvěma výhrám na koně, drželi jsme si soupeře od těla a zaslouženě jsme postoupili dále," zdůraznil trenér Josef Jandač.

České Budějovice prošly mezi nejlepší čtyři po dlouhých deseti letech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....