Banes Motor České Budějovice
10.03.2006, Antonín Vansa

Na Liberec si věříme, sebevědomě prohlašuje Petr Sailer

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V českobudějovických barvách se chystá na své šesté play-off. Poprvé však v roli skutečného lídra mužstva. S devatenácti asistencemi je nejlepším nahrávačem týmu, společně s Viktorem Hüblem a Jiřím Šimánkem tvoří nejúdernější formaci HC České Budějovice. „O úspěch se porveme. Navíc jako nováček nemáme co ztratit,“ zdůrazňuje třicetiletý útočník Petr Sailer před startem čtvrtfinálové série, kterou Jihočeši sehrají s Libercem.
Jste rád, že základní část Tipsport extraligy již skončila?
Určitě ano. Celou sezonu se tým snaží dělat výsledky, aby se nedostal do situace, ve které jsme byli s Budějovicemi třeba před třemi lety, kdy jsme museli hrát baráž. Na druhou stranu, s tím, jak se dostavují výsledky, mužstvo začne myslet na play-off. Prakticky celou sezonu jsme hráli pod tlakem. Až včera ve Znojmě jsme si poprvé z dvaapadesáti utkání mohli v klidu zahrát hokej.

Po olympijské pauze vám mělo k postupu do play-off podle papírových předpokladů stačit porazit doma Vsetín a Litvínov. Ani v jednom střetnutí však nebyl váš výkon zrovna optimální. Dolehla na vás povinnost šesti bodů?
Svou roli samozřejmě nervozita sehrála. Ale spíše si myslím, že ty matné výkony se odvíjely od toho, že před olympijskou pauzou jsme byli v herním laufu, dařilo se nám, bodovali jsme venku a hrálo se ve velkém tempu. Zatímco po přestávce jsme se do toho dostávali trochu složitěji. Ale nebyli jsme v tom sami. Když se podívám na zápasy Liberce a Slavie, problémy měli po turínské olympiádě snad všichni.

Postup jste si zajistili výhrou nad Vsetínem. Našel se už čas na oslavu?
Zatím nic neproběhlo, protože program je opět dost nabitý. Na oslavy zatím není čas.

V posledním kole jste prohráli na ledě Znojma 1:3. Mrzí vás tato prohra hodně?
Určitě nás to nemrzí tolik, jako kdybychom prohráli třeba ve čtyřicátém kole, kdy se ještě o něco hrálo. Přeci jen, do Znojma jsme odjeli úplně v pohodě, protože už jsme měli postup jistý. A hlavně ve druhé třetině jsme hráli skvěle, měli jsme velké šance a rozhodčí nám neuznal gól na 2:0, který by pravděpodobně utkání rozhodl. Přiznávám, že ve chvíli, kdy Znojmo vedlo o dvě branky, nebyla z naší strany taková motivace k tomu, abychom zápas zvrátili. Hlavně jsme se nechtěli zranit, protože důležité zápasy nás teprve čekají.

Mezi fanoušky se objevily i názory, že jste ve Znojmě prohráli úmyslně, abyste se v play-off vyhnuli Zlínu. Je to tak?
Tak to určitě není! Navíc ve Znojmě někteří naši fanoušci byli. A jestli tohle vypustil některý z těch, kteří se tam byli podívat, tak musím konstatovat, že hokeji nerozumí.

Čeká vás Liberec. Je to pro vás přijatelný soupeř?
Myslím si, že ano, protože jsme s ním odehráli vynikající zápasy a dvakrát jsme dokonce vyhráli. Na druhou stranu nemůžeme nevidět, že Liberec vyhrál základní část, má aktivní bilanci se Slavií i se Spartou, což svědčí o jeho síle.

Myslíte, že jste oproti soupeři v psychické výhodě?
Na Liberec bude určitě vyvíjený velký tlak. Vzhledem k tomu, že vyhrál základní část, nemůže si dovolit klopýtnutí hned ve čtvrtfinále. Navíc v domácí hale ani jednou neprohrál, fanoušci jej poženou dopředu a budou čekat hodně snadný postup. Zato my jsme nováček extraligy a nemáme co ztratit.

Už jste mluvil o vaší vzájemné bilanci s Libercem. Přesto, ukázali Bílí Tygři v základní části své veškeré zbraně? Existují týmy, které jsou sestaveny speciálně pro play-off a mezi ně bude asi patřit i Liberec, nemyslíte?
Vyloženě pro vyřazovací boje je sestavená Slavia. Hraje ho léta a ví, jak se na něj má nachystat. U Liberce si přeci jen myslím, že nebude předvádět v play-off jinou hru, než v základní části.

Bude klíčem k vašemu případnému úspěchu pohlídat první liberecký útok?
Zcela bezpochyby. Lajna Šachl - Podkonický - Vaic táhne Liberec celou sezonu. Je to jeho největší zbraň a musíme si na ní dát obrovský pozor. Když ji dokážeme eliminovat, máme velkou šanci na úspěch.

České Budějovice naposledy prolomily čtvrtfinálové brány na jaře roku 1996. Jinak tým vždy působil dojmem, jako by splnil cíl samotným postupem do play-off. Cítíte nyní v kabině jinou atmosféru?
Poslední play-off v roce 2003 jsem tu nehrál, takže nevím, co se tu dělo. Ale jindy jsem měl skutečně pocit, že si mužstvo splnilo cíl postupem mezi osmičku a pak mi chyběl nějaký větší hlad po úspěchu. Letos máme kvalitní tým, výborného brankáře a věříme, že v play-off, což je vlastně úplně nová soutěž, uspějeme.

Tým je tedy připraven ze sebe dostat ve vyřazovacích bojích maximum?
Ano. Všichni v kabině si uvědomujeme, o co se bude hrát. O úspěch se popereme.

V závěru základní části došlo k menšímu konfliktu mezi fanoušky a hráči. Diváci na tým v posledních dvou domácích zápasech často pískali, hráči na oplátku nepozdravili publikum po vítězném utkání nad Vsetínem. Jak jste to vnímal vy?
Já jsem poděkovat šel a všiml jsem si, že nás na ledě skutečně zůstalo jen pár. Na druhou stranu, kluky, kteří se rozhodli odejít do kabiny, chápu. Vidím to na jiných stadionech. Lidé mají právo si zapískat, ale v klíčových momentech, kdy tým opravdu potřebuje pomoct, diváci svůj tým podrží a povzbudí ho. V zápase s Litvínovem na nás fanoušci pískali od první do poslední třetiny. Hodně nás to mrzelo a mě osobně to dost zklamalo.

Je pravda, že po utkání s Litvínovem na vás někteří návštěvníci Budvar Arény lili pivo a minerálky?
Mě osobně nikdo nepolil, ale když jsem odcházel do kabiny, tak jsem po střídačce viděl rozlité kelímky od piva. Pak mi to potvrdili i kluci v kabině, kteří říkali, že na ně lidi ty kelímky házeli.

Budou pro vás fanoušci v play-off hodně důležití? Věříte, že celý spor skončil vaším gestem po utkání se Vsetínem?
Těžko říct, uvidíme, jak to bude při play-off vypadat. Každopádně bychom pomoc lidí potřebovali. Když hrajeme venku a řve na nás sedm tisíc lidí, je to hodně nepříjemné, zatímco domácí tým je na koni. To bychom teď potřebovali i u nás.

Děkuji vám za rozhovor a ať se v play-off daří!

PETR SAILER VE VYŘAZOVACÍCH BOJÍCH

Sezona      Klub                    Z    G  +  A    B   TM   +/-
1994/1995   HC České Budějovice     2    0  +  0    0    0     0
1995/1996   HC České Budějovice    10    0  +  0    0    4   - 4
1996/1997   HC České Budějovice     5    0  +  0    0    2   - 1
1998/1999   HC České Budějovice     3    0  +  0    0    0   - 3
1999/2000   HC České Budějovice     3    0  +  0    0    0   - 3
2002/2003   HC Slavia Praha        17    1  +  5    6    8     0
CELKEM                             40    1  +  5    6   14   -11


                    


                
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....