Banes Motor České Budějovice
17.11.2005, Roman Šperňák

Junioři: CEB - BRN 2:0 - Zasloužené vítězství

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po reprezentační pauze se v Budvar Aréně představil další přední celek moravské skupiny. Ytong Brno narozdíl od Havířova odjel domů s prázdnou, protože byl po většinu utkání horším týmem. Domácí šli od začátku utkání vstříc dvěma bodům, ustáli tlak hostí ve třetí třetině a zaslouženě vyhráli. Velkou měrou přispěl k vítězství svého týmu Milan Gulaš, jenž vsítil obě dvě branky.
Ten , kdo čekal domácí tlak, měl přijít do Budvar Arény až zhruba po pěti odehraných minutách, protože samotný úvod patřil mladíkům z moravské metropole. Ve 3. minutě musel Salák uklidňovat již druhý závar před svou brankou. To chytil střelu Václavoviče, aby o několik desítek vteřin později napravil chybu obrany, která namazala na hůl hostujícímu hráči. Úvodní tlak byl také všechno, co hosté v první třetině předvedli a zbytek času panovali na svém ledě Českobudějovičtí. Spolu se zvyšujícími se obrátkami jihočeského stroje přicházeli i šance. Vůbec první zahrozil Navrátil, ale pouze těsně vedle. Poté v přesilovce pálil Klíma, na puk nedosáhl hostující gólman Švaříček, ovšem toho zastoupila tyčka. Podobně jako jeho spoluhráč se prezentoval Baran, ovšem tam už střelu jistil beton brankáře. Hráčům Brna dělalo očividně velké problémy důrazné napadaní domácích a dostávali se pod čím dál větší tlak. Gólem ještě neskončila stoprocentní šance Polodny, který nedokázal přehodit ležícího brankáře. Ten nic nezmohl ve 13. minutě, kdy nedosáhl na střelu zakončující kombinaci trojlístku Hájek – Vach - Gulaš. Kotouč zamíříl přesně mezi betony a Švaříček neměl šanci. - 1:0 Svůj náskok domácí bezpečně kontrolovali a mohli ho i zvýšit. Ficek v oslabení ukázal v čem je pro tým důležitý, když ujel od vlastní modré a v zakončení mu zabránili až dva na něm zavěšení protihráči, na nichž puk předtím vybojoval. Za brankovou čáru se už nedostali ani pokusy Klímy a Roda, proto po první části svítil na ukazateli stav 1:0.

Hosté se hned na začátku prostřední části hry dostali do možnosti hrát v početní výhodě. Nerovný stav hráčů na ledě se nelíbil brněnskému Horáčkovi, tak zamířil po 5 vteřinách na trestnou lavici za hákování. Více místě na ledě svědčilo především Jihočechům. Ti se usadili v útočném pásmu a netrvalo dlouhou, aby vystřelil z prostoru pro vhazování Gulaš. Puk se odrazil od tyčky, chvíli poskakoval na čáre, až za ní definitivně sklouzl. 2:0 Hned po inkasované brance se rozhodl trenér Ytongu vyměnit dost nejistého Švaříčka za Eršeka a tento tah se mu vyplatil, protože náhradní brankář držel svůj tým ve hře o body až do samotného konce. Domácí hráče druhý vstřelený gól trochu ukolébal a Moravané hru vyrovnávali. K tomu jim pomohla hlavně zbytečná vyloučení hokejistů zpod Černé Věže. Blízko ke gólu měli po dobře sehraném přesilovkovém signálu zakončeném střelou Václavoviče nebo při šanci Hudcovského. V obou případech se kotouč zastavil o zeď jménem Alexander Salák. Od poloviny třetiny se pohledná hra změnila v kupu nepřesných přihrávek, osobních soubojů a snahy překonat útočnou modrou čáru na obou stranách. Šancí ubylo a tak diváky zahřál snad jen slalom Černého obranou nebo důraz Navrátila za brankou, který díky němu připravil šanci pro Hájka. Ten tváří v tvář Eršekovi nedal. Brněnští mladící již Saláka důrazněji neprověřili. Do šaten se tedy šlo s dvougólovým mankem na brněnském účtu.

Ačkoliv se po dvou třetinách zdálo, že vítězství zůstane doma a závěrečné dějství se musí dohrávat jen z povinnosti opak byl pravdou. Hráči z jihočeské metropole sice dostali hned v úvodu možnost početní výhody, ovšem tu i ostatní dnes nedokázali proměnit. Jejich několik víceméně propagačních střel dokázal hostující brankář pochytat. Díky neproměněným šancím a ubíhajícímu času se hra domácích soustředila více na defenzivu a do hry se dostala jihomoravská eskadra. K tlaku, do kterého se dostala, jí znovu pomohly zbytečné fauly mladíků z Budvar Arény. Nebezpečně pálili od modré Rusek a dvakrát Bačák. Salák chytil i pokus Šůrka a jeho lapačka zabránila v cestě do sítě také projektilu Burzíka. Ve střední části 3. třetiny podržel reprezentační brankář své spoluhráče, především při dlouhých oslabeních a to i dvojnásobných. Tím znemožnil hostům se dostat do závěrečného tlaku. Ti, frustrovaní neproměněnými šancemi, v posledních minutách rezignovali, a proto se dramatická koncovka nekonala. Všechny body zůstali doma a junioři prodlužují sérii zápasů bez prohry. S tím dnešním již čítá 3 zápasy.

Ohlasy po zápasu
Milan Černý, trenér HC České Budějovice: Sešli jsme se po dlouhé době. Všechny hráče jsme měli na tréninku až včera, kdy se vrátili z reprezentačních srazů. Vzhledem k tomu jsme se zápasem spokojeni. Jsme rádi, že jsme ho odehráli s nulou a škoda některých situací, kdy bylo možné ještě zvýšit skóre. Myslím si, že jsme byli lepší.

Jiří Paška, trenér HC Ytong Brno: Měli jsme špatný začátek, kdy nás Budějovice přehráli. Od druhé třetiny se hra postupně vyrovnávala a škoda, že jsme v poslední části neodkázali dát gól. Náš brankář se mi dnes zdál dost nejistý, proto sem ho po druhé brance vystřídal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....