Banes Motor České Budějovice
14.11.2005, Antonín Vansa

Jsem spokojen s tím, že nás nikdo nepřehrál, říká kouč Jandač

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Třiadvacet kol je odehráno v nejvyšší hokejové soutěži České republiky. Náročný program chirurgicky přeťala reprezentační přestávka, kdy se národní tým představil na finském turnaji Karjala Cup. Nastává čas bilancování. Jaká vlastně byla první část letošní extraligy z pohledu Českých Budějovic? „Dnes neexistuje, že by nějaký hráč cokoliv odflákl. Ví moc dobře, o co hraje," tvrdí například v obsáhlém rozhovoru trenér jihočeského celku Josef Jandač.
Pane trenére, prozraďte, co vás v uplynulých třiadvaceti kolech potěšilo?
Potěšilo mě, že nás letos vyloženě nikdo nepřehrál. Ani v zápasech na Spartě a ve Zlíně to mužstvo za nepříznivého stavu nezabalilo, bojovalo a nedovolilo soupeři, aby nás přehrával. Měli jsme v těch utkáních hluché momenty, kdy nás soupeř gólově potrestal, ale výrazně navrch nad námi zatím nikdo neměl.

Co naopak vás zatím zklamalo, nebo přímo naštvalo?
Asi to, že jsme v některých fázích zápasů nedokázali hrát taktičtěji a na výsledek. Tím jsme přišli o pěknou řádku bodů. A kromě toho mě mrzí, že se strašně moc nadřeme na gól.

Myslíte, že tým má takovou tvář, kterou jste mu před sezonou chtěl vtisknout? Mužstvo působí hodně zarputile a ostře kontrastuje s tím, jakým stylem se prezentovalo před vaším příchodem...
Nevím, co zde bylo před mým příchodem a nebudu to hodnotit. Co se týče současného týmu, mužstvo jsme skládali tak, abychom byli schopní hrát důstojnou roli v extralize. Zároveň jsme však museli vařit z vody, protože v době, kdy jsme postoupili, už byla velká většina hráčů někde dohodnuta na smlouvě. Získali jsme to nejlepší, co jsme mohli. Mužstvo je bojovné, protože ti špičkoví hokejisté, kteří hráli extraligu loni, tu prostě nejsou. Hrají v zahraničí a proto jsou všechna mužstva víceméně složená do bojovnosti.

I s Tomášem Vakem máte v sestavě jedenáct hokejistů, kteří do Českých Budějovic přišli až po postupu do extraligy. S jejich výkony jste spokojený?
Celkem jsem spokojený. Hlavně s přístupem a nasazením hráčů. Ale je jasné, že hráči dnes hrají o smlouvy do budoucna a neexistuje, aby někdo něco odflákl nebo se na něco vykašlal. Pro mě je důležité hlavně to, aby se hráči naučili hrát pod tlakem. Zejména klíčoví hráči, kteří by se měli v době, kdy se týmu nedaří, zvednout a svými výkony mužstvo táhnout.

Myslíte, že otázka psychiky je u dnešního hokeje opravdu tak důležitá?
Řekl bych to spíše jinak. Když se daří, tým hraje s lehkostí, je uvolněný a hráči si dovolí daleko více. Naopak, pokud se nedaří, na mužstvo padne tolik zmiňovaná deka a hráči jsou tím svázaní. To je potřeba změnit. U žádného hráče neexistuje takový psychický stav, aby mu bránil v podávání lepších výkonů.

To je zřejmě případ Ondřeje Veselého. Loni byl nejlepším střelcem v play-off, letos se na začátku sezony neobyčejně trápil.
Přesně u něj se o určitý psychický blok, který si sám vytvořil, jedná. Loni sice byl nejlepším střelcem v play-off, ale je potřeba říct, ale u nás se dlouho nemohl trefit. Časem se začal dostávat do dost záporných čísel v hodnocení +/-, byl hodně vylučovaný. On si to uvědomuje a je potřeba, aby se z té krize dostal.

Jak mu v tom můžete pomoct třeba vy? Snažil jste se o to?
Na Ondru už jsem vyzkoušel prakticky všechno. Nejprve jsem ho nechával v klidu, ať si vše přebere v hlavě sám. Když se efekt nedostavil, začali jsme to rozebírat, ale přišlo mi, že jsme se v tom babrali až moc a on hledal důvody, proč se mu nedaří, v úplných maličkostech. Proto jsem ho zase nechal chvíli být, pak jsem na něj začal být nepříjemný. Seřval jsem ho a věřil, že ho to zdravě nabudí. Že mi bude chtít dokázat, že jsem se mýlil.

Myslíte, že to je řešení? Nehrozí spíše opačný efekt?
To je samozřejmě riziko. Může se stát, že hráče pošle dolů, když na něj zakřičím. Ale je to ta poslední varianta. Spíše se vše snažím řešit cestou komunikace. U Ondry Veselého bylo ale po celou dobu důležité, že chtěl to své trápení zlomit. Není typem hráče, který by kolem sebe kopal, když se mu nedaří a rozbourával mužstvo.

V posledním utkání proti Litvínovu však Veselý zaznamenal dvě branky. Věříte tomu, že je to odraz k lepšímu?
Hráč je to výborný a samozřejmě, že věřím tomu, že se zvedne a prodá to, co v něm je. Kdybych tomu nevěřil, tak už jsme ho třeba někam vyměnili.

Byli jste v jeho případě vystavení nějakému tlaku? Přeci jen, každý čekal góly, které dlouho nepřicházely...
Vůbec ne.

Jak psychicky náročná pro vás byla série šesti utkání bez výhry, kdy jste se kolo od kola propadali tabulkou?
Ve sledu, v němž se extraliga hraje, série rychle naskakují. Ale série jsou pro vás novináře, ne pro mě. Já na ně kašlu. My jsme měli ve druhé čtvrtině mimořádně těžké vylosování a hodně marodů. Sešlo se to na nás a nějaké body jsme poztráceli. Myslím si, že v Pardubicích, s Plzní a se Spartou jsme měli vyhrát. A nebýt hrubky Haranta jsme i ve Vítkovicích jsme sahali po bodu.

Jen čistě orientačně. Vy asi programem letošní sezony moc nadšený nejste, že?
Tak jsem to nemyslel. Ale holý fakt je, že extraliga se prakticky odehraje jen na podzim a v lednu. Teď například máme čtrnáct dní volno, kdy jen trénujeme. To samé bude v prosinci a o únoru už vůbec nemluvím. To odehrajeme dvě utkání! A v říjnu, kdy se hraje třikrát týdně, máme nepříznivý los a spoustu zraněných, se body ztrácejí snáze. A série je na světě. Ale je to spíše žrádlo pro novináře, kteří aspoň mají o čem psát. Já na série fakt nekoukám. Důležité jsou jen výsledky.

Asi velmi důležitý výsledek jste uhráli na ledě Karlových Varů. Ale jen dva dny předtím jste ve Vítkovicích nastoupili v hodně slátané sestavě a najednou se na západě Čech objevili ve vašem dresu Vak, Veselý i Šimánek. Řekněte, byli opravdu všichni v pořádku, nebo jste na jejich návrat s ohledem na nepříznivé výsledky z předchozích zápasů tlačil?
Samozřejmě, že nebyli v pořádku. Když si to přečtete na teletextu nebo na internetu, tak mužstvo hrálo skoro v kompletním složení. Ale skutečnost byla jiná. Hráči zdravotně v pořádku nebyli, ale odehráli nakonec výtečný zápas. A tlačit jsem na nikoho nemusel. Hráči chtěli nastoupit sami.

Mimo hru je z klíčových hráčů prakticky už jen Radek Bělohlav. Chybí hodně?
Chybí. Každý hráč je sice nahraditelný, ale s každým zraněným mužstvo ztrácí na kompaktnosti. Radek je zkušený hráč, který dokáže odehrát výborně oslabení a je to bojovník, který ve svých letech s kapitánským céčkem na prsou umí strhnout kolektiv. Je to českobudějovický patriot, hodně o všem přemýšlí a zkrátka nám chybí.

Smlouvu však má jen do konce prosince. Umíte si představit, že by po novém roce tým opustil?
Smlouva už je prodloužená do konce sezony, takže na to odpovídat nemusím, že? (úsměv)

K prodloužení hostování došlo v případě Milana Kopeckého. Je to z toho důvodu, že Radek Bělohlav po zlomenině nártu ještě stále nezačal s tréninkem?
To ne. My bychom ho zde rádi měli celou sezonu. Je to spíše otázka Slavie, která se v lednu rozhodne, které hráče si v lednu stáhne zpět pro play-off. Nemůžeme v tomto případě nic dělat. My zájem máme, ale rozhodne postoj Slavie.

Nedávno jste pro deník Sport prohlásil, že vaším tajným přáním je vyhrát letos mistrovský titul. Myslel jste to vážně?
No jo, to jsou takové ty otázky...já jsem na to sice odpovídal sice zdlouhavě, ale dost jasně. Ptali se mě, jaké je moje tajné přání. To snad ani nemůže být jiné, než vyhrát titul. Jestli má někdo tajné přání skončit na osmém místě, tak lže.

A zcela realistickým pohledem věříte tomu, že by mužstvo na nejcennější trofej dosáhnout mohlo?
Soutěž je letos strašně vyrovnaná. A při této vyrovnanosti se může stát, že dosáhneme na senzační úspěch nebo také zahučíme na dvanácté místo. Je to otázka vývoje, momentálního štěstí a zdravotního stavu hráčů. Já věřím tomu, že se do play-off můžeme dostat a tam už se může stát cokoliv a záleží na spoustě detailů. Nerad bych však do play-off postoupil s pocitem, že jsme splnili cíl, čtvrtfinále jsme si vyšlukovali a jeli na dovolenou válet se k moři. O tom to není. Jestli nám hokejový pánbůh dá do vínku postup do osmičky, musíme zabojovat a zkusit se dostat co nejdále. Tohle vědomí je potřeba v mužstvu vybudovat. A já věřím tomu, že to tam je a můžeme udělat výborný výsledek. Na druhou stranu jsem si vědom toho, že můžeme skončit třeba na dvanáctém místě.

Poslední otázka. Na turnaj Karjala Cup ve Finsku nebyl do reprezentačního týmu nominován jediný hráč. Je to podle vás oprávněné?
Já do toho nemám co mluvit. Z mého pohledu se věci mají tak, že čím více mám tým pohromadě, tím lépe pro mojí práci. Už takhle mám tři hráče na srazu slovenské reprezentace, další hráči jsou na marodce. Kdyby ještě někdo jel do Finska, tak tady trénuji půlku mužstva. Hráči se pak z reprezentačních akcí vrátí unavení a než se z toho dostanou, tak běží soutěž. Na druhou stranu, pokud by byl někdo nominován, je mu to přeji a určitě mu nebudu bránit. Ale nic takového se nestalo, neřeším to a jde to mimo mě.

Děkuji za obsáhlý rozhovor.

TÝMOVÉ STATISTIKY HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Celkem
23     8   1   8   0    6    50:50     34 ( -2)
V Českých Budějovicích
12     4   0   6   0    2    25:22     18
Venku
11     4   1   2   0    4    25:28     16
V posledních deseti zápasech
10     3   1   2   0    4    22:23     13 ( -2)

V září
 9     2   0   5   0    2    17:21     11 ( -4)
V říjnu
11     5   0   3   0    3    26:24     18 (  0)
V listopadu
 3     1   1   0   0    1     7: 5      5 ( +2)

V první čtvrtině
13     5   0   6   0    2    28:27     21 (  0)
Ve druhé čtvrtině
10     3   1   2   0    4    22:23     13 ( -2)

Statistika střelby celkem
802 : 671
Statistika střelby v průměru na zápas
34,87 : 29,17
Úspěšnost střelby
50 gólů z 802 střel - 6,23%

Statistika vyloučení
127 : 149
Statistika vyloučení v průměru na zápas
5,52 : 6,48
Úspěšnost ve využití přesilových her
18 vstřelených branek ze 198:37 minut - 18,13%
Úspěšnost ve hře v oslabení
11 inkasovaných branek ze 179:17 minut - 87,73%

DIVÁCKÉ STATISTIKY

Celkem
101 089 diváků - průměr na zápas 4 395 diváků
V Českých Budějovicích
 57 046 diváků - průměr na zápas 4 753 diváci
Venku
 44 043 diváci - průměr na zápas 4 003 diváci
Nejvyšší letošní domácí návštěva
25.10.2005 - Č. Budějovice - Sparta (1:3) - 6 240 diváků
Nejvyšší letošní venkovní návštěva
23.10.2005 - Pardubice - Č. Budějovice (1:1p.p.) - 8 233 diváci

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY HRÁČŮ HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nejproduktivnější hráč
Viktor Hübl - 15 bodů (7+8)
Nejlepší střelci
Viktor Hübl a Kamil Brabenec - 7 branek
Nejlepší nahrávač
Viktor Hübl - 8 asistencí
Nejproduktivnější obránce
Petr Gřegořek - 11 bodů (5+6)
Nejlepší v +/-
Tomáš Harant a Petr Gřegořek - 5 plusových bodů
Nejhorší v +/-
Zdeněk Kutlák a Ivo Kotaška - 10 minusových bodů
Nejtrestanější hráč
Tomáš Harant a Jindřich Kotrla - 34 trestné minuty
Nejslušnější hráč
Jiří Šimánek - 15 zápasů / 0 trestných minut
Nejvíce vítězných branek
Kamil Brabenec a Petr Gřegořek - 2
Nejvíce vyrovnávajících branek
Pět hráčů má po jedné
Nejvíce přesilovkových branek
Jiří Šimánek, Petr Gřegořek a Michal Hudec - 3
Nejvíce branek v oslabení
Kamil Brabenec - 1
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....