Banes Motor České Budějovice
18.10.2005, Antonín Vansa

Současný extraligový trend znám z působení v NHL, říká Turek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V zámoří moc dobře věděli, proč mu dali přezdívku "The Large". Asi není příjemné být v roli útočníka, který nemá prakticky místo, kudy by mohl pětatřicetiletého brankáře Romana Turka prostřelit. Zkušený brankář po svém návratu na led vychytal svému mužstvu už tři výhry a výrazně mu dopomohl na současnou čtvrtou příčku. „Nechci to přeceňovat. Ještě nás čeká celá řada hodně těžkých zápasů," upozorňuje mistr světa z Vídně 1996.
Představoval jste si svůj návrat na led takhle?
Samozřejmě mohu být spokojený. Dlouho jsem nevěděl, jestli bude můj zdravotní stav po návratu na led dobrý a už vůbec jsem nemohl vědět, jak to bude vypadat po hokejové stránce. Ale koleno drží úplně bezvadně a mužstvu dokázalo navázat na tu sérii z doby, kdy jsem nechytal. Takže zatím je to velmi dobré.

Říkáte, že jste měl trochu obavy z toho, jak bude vypadat zapojení do zápasového rytmu. Byl to jeden z důvodů, proč jste naskočil až v utkání ve Vsetíně a ne doma s Libercem?
To prostě tak vyšlo. Čekal jsem na to, až se budu cítit stoprocentně. Trenérovi jsem oznámil, že jsem připravený, už před utkáním s Libercem, ale on už měl sestavený plán. Tak to vyšlo na Vsetín. Do toho jsem já absolutně nezasahoval.

Je ta situace srovnatelná s loňskem, kdy jste také začal za tým chytat až na podzim?
Loni to bylo úplně o něčem jiném. Hned jak jsem přiletěl z Ameriky, mohl jsem začít trénovat naplno. Letos jsem šel do přípravy po zranění a to je zcela něco jiného. Člověk v podstatě začíná od začátku, musí pomalu nabírat kondici.

Extraligu chytáte poprvé od března roku 1995. Překvapilo vás, jak se hraje v současné extralize defenzivně?
Já jsem na to zvyklý z doby, kdy jsem chytal v NHL. Poslední roky před výlukou se v zámoří nehrálo jinak. Mužstva hlavně bránila, padalo málo branek a prakticky běžně se vyhrávalo na tři vstřelené góly.

Mimořádně příjemný je pro většinu fanoušků pohled na extraligovou tabulku. Čekal jste vy osobně, že by České Budějovice mohly být takhle vysoko?
Je to hezké, ale určitě bych to nepřeceňoval. Od třetího po deváté místo je prakticky rozdíl bodu. Stačí dvě zaváhání a můžeme být zase osmí. Uspokojit se čtvrtým místem po první čtvrtině, to by bylo strašně nebezpečné. Ještě nás čeká spousta velmi těžkých zápasů.

Vnímáte vy osobně reakce fanoušků? Stává se vám, že vás lidé staví při procházce městem a plácají vás po zádech?
Letos to zatím tak vyhrocené. To, o čem jste teď mluvil, se dělo hlavně loni po baráži, když se nám podařilo zpět vybojovat extraligu.

Návštěvy v českobudějovické Budvar Aréně jsou sice nadprůměrné, ale stále tomu chybí jeden zápas, kdy by fanoušci opravdu pořádně zaplnili halu, nemyslíte?
Když se bude dařit, lidi si cestu na hokej najdou. Já myslím, že jich chodí hodně a jak už jsem říkal mockrát, my máme opravdu výborné publikum, které nás povzbuzuje po celý zápas. Před ním prostě bodovat musíme.

Sledujete stále ještě výsledky svého bývalého zaměstnavatele Calgary Flames, nebo vás to už po odchodu ze zámoří nezajímá?
Samozřejmě, že to sleduji. A nejen Calgary, ale celou NHL. Změnila se pravidla, padá hodně gólů. Bavil jsem se s pár lidmi a ti říkali, že drtivá většina branek padá z přesilových her, protože rozhodčí začali opravdu důsledně trestat jakýkoliv náznak faulu. Hře určitě prospělo i zrušení pravidla o červené čáře. Pro diváky musí být hokej v současné NHL hodně zajímavý.

Jste stále v kontaktu s kanadským bekem Andrew Ferencem, který se po loňské úspěšné baráži právě do Calgary vrátil?
Teď už jsem s ním dlouho nemluvil. Naposledy to bylo pár dní předtím, než začala NHL. Asi mu budu muset tedy jít zavolat. (smích)

Díky moc za rozhovor a hodně štěstí v dalším průběhu sezony!

LETOŠNÍ ZÁPASY BRANKÁŘE ROMANA TURKA

Soupeř         Kde      Minuty    Ink.branky   Zásahy     Úspěšnost  Tr.minuty
Vsetín          v         60           2         35         94,60%        0
Znojmo          d         65           2         26         92,86%        2
Kladno          d         60           0         27        100,00%        0
Třinec          v         60           1         29         96,67%        0
CELKEM                   245           5        117         95,90%        2

HVĚZDA MUŽSTVA. Brankář Roman Turek vskutku nepotřeboval mnoho času, aby se stal opravdovou hvězdou českobudějovického celku. V letošním ročníku si ještě nepřipsal jedinou porážku
FOTO: Robert Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....