Banes Motor České Budějovice
10.10.2005, Aleš Koňařík

Tomáš Vak v Budějovicích cítí důvěru

V s e t í n - Nahrávka, osobní trest a málem i gól po vtipné samostatné akci. Tak se na Vsetíně poprvé v dresu soupeře prezentoval útočník Tomáš Vak. „Na zápas jsem se těšil víc než na jiné. Přeci jen jsem tady strávil tři roky, takže jsem byl zvědavý, jak kluci hrajou,“ svěřil se Vak s tím, že utkání na Vsetíně pro něj nebyl jen řadový duel, jakých je v nejvyšší soutěži spousta. Valašský klub objevil Vaka pro extraligový hokej a šestadvacetiletý útočník se sem vrátil, byť jen na chvíli, rád.
Utkání samotné se ale Vakovi příliš nelíbilo. „Byl to ale takový divný hokej. Vsetín nehrál vyloženě špatně, zápas to ale byl nic moc. Hodně soubojů ve středním pásmu a podobně,“ hodnotil Vak úroveň šestého představení Vsetína na Lapači. Jeho Budějovice však čekala veselá cesta domů, tři body za vítězství 4:2 potvrdily průběžnou pátou příčku pro celek z jihu Čech.

„Daří se nám, mančaft šlape jak hodinky. Cítím i větší důvěru od lidí v klubu, ve Varech jsem neměl žádnou. V Budějovicích jsem spokojen,“ pochvaloval si nedávný vsetínský tahoun, který poprvé v novém dresu bodoval, když si připsal asistenci u prvního budějovického gólu z hole Jindřicha Kotrly. Hosté na Vsetíně celou dobu vedli a své vítězství potvrdili ve fázi, kdy se Vsetín nadechoval k obratu. Dvě rychlé trefy v úvodu závěrečné třetiny však veškeré naděje Valachů odsunuly do oblasti teorie.

„Tak už to chodí, když se tlačíte hodně dopředu, spíš gól dostanete. Vsetín prohrával o branku a musel útočit. Branky jsme ale dali my,“ glosoval tento průběh Vak, který se do statistik zápasu mimojité zapsal desetiminutovým osobním trestem za vražení na hrazení. „Marka Dubce jsem trefit nechtěl, on se mi v poslední chvíli otočit a já už jsem nestačil zabrzdit. Úmysl v tom samozřejmě nebyl,“ omlouval se Vak.

V základní sestavě Českých Budějovic nastoupilo celkem devět hráčů, kteří alespoň v jednom případě oblékli vsetínský dres: Veselý, Vak, Brabenec, Gřegořek, Bělohlav, Hudec, Kotaška, Hřebejk a Šimánek. „Prémie na vítězství tak vypsali všichni kluci, kteří tady hráli, takže nebylo to jen na mě,“ kvitoval Vak skutečnost, že cenu za body neponese jen on sám. Také na popichování s bývalými spoluhráči nedošlo. „Například s Démonem (Tomášem Demlem) jsem v kontaktu pořád, ale nějak zvlášť jsme se nehecovali,“ řekl Vak, jenž měl už v předminulé sezóně nakročeno do kádru Budějovic právě společně s Tomášem Demelem. Z dohody tehdy sešlo.

„Tomáše do Budějovic nelákám, to bylo aktuální naposledy před dvěmi roky,“ tvrdí Vak. „Rozhodl se hrát tady, takže ho nepřemlouvám. Ale bylo by zase fajn zahrát si spolu v jednom mančaftu.“ Vak si po vyhazovu z Karlových Varů pohrával s myšlenkou na návrat na Vsetín. „Přemýšlel jsem i nad tím,“ připustil Vak. „Budějovice ale přišly s nabídkou rychleji zůstanu tu na hostování do konce roku.“

Na svůj bývalý klub ale nezapomíná, jeho výsledky nadále pozorně sleduje. „Tým bojuje, ale má strašnou smůlu,“ poznamenal stručně k současné situaci vsetínského celku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....