Banes Motor České Budějovice
01.10.2005, Antonín Vansa

Nechápu, proč mě Vary kupovaly, diví se Tomáš Vak

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Je to den stará zpráva. Hokejisty Českých Budějovic posílí minimálně do konce kalendářního roku 2005 bývalý útočník Pardubic a Vsetína Tomáš Vak, kterého ve středu vyřadilo z kádru vedení Energie Karlovy Vary. Robustní útočník už se v sobotu zapojil do tréninku prvního mužstva a v neděli by měl nastoupit do utkání v Litvínově po boku Jindřicha Kotrly a Ondřeje Veselého. „Ta spolupráce by měla fungovat. Hodně si od ní slibujeme,“ konstatoval sportovní manažer HC České Budějovice Jaromír Látal.
Jak jste se vlastně dozvěděl o svém vyhazovu z týmu Karlových Varů?
Řekl mi to můj agent a chvíli na to mi volal manažer Karlových Varů pan Vaněk, ať si přijdu zabalit věci, že už s týmem trénovat nebudu a že mě nechtějí.

Bylo to pro vás hodně velké zklamání?
Určitě jsem si to představoval jinak a rozhodně jsem od toho čekal víc. V létě mi pořád z Varů volali, jak mě strašně chtějí do mužstva a pak jsem prakticky nedostal žádnou šanci a hrál jsem neustále čtvrtou lajnu. Je to zklamání. S odstupem času vůbec nerozumím tomu, proč mě do v létě kupovali.

Moc příležitostí jste skutečně nedostával. Cítíte proti trenérské dvojici Venera - Baďouček zášť?
Ne, to ne. Nic takového. Je věc trenérů, koho postaví do sestavy. Karlovy Vary mají dobré mužstvo a do prvních dvou útoků vybrali trenéři jiné hráče. Jen si myslím, že mohli v době neúspěchů více zamíchat sestavou a zkusit mi dát šanci. Ale to je jejich věc. Za výsledky zodpovídají oni.

Na angažmá jste vskutku nečekal dlouho. Měl jste kromě Českých Budějovic ještě jiné nabídky?
Ozvaly se mi dva extraligové týmy a měl jsem pět nabídek ze Slovenska.

Proč jste se rozhodl zrovna pro jihočeský klub? Přeci jen je to pro vás trošku neznámé prostředí...
S Budějovicemi jsem už v minulosti dvakrát koketoval. Je tu hezké prostředí, kvalitní kádr a nemám to daleko domů.

Už jste sám zmínil dřívější nabídky HC České Budějovice. Nejvážněji vypadal váš příchod letos v lednu. Proč to nevyšlo?
Z Českých Budějovic byl zájem o mě a o Tomáše Demela. Společně jsme se rozhodli, že tu nabídku nepřijmeme. Celou sezonu jsme hráli kvůli tomu, abychom se s týmem dostali do play-off a v dobu, kdy nás Budějovice oslovily, jsme ještě měli velkou šanci se do osmičky dostat.

Nemrzí vás to zpětně?
Kdybychom věděli, co se do 31. ledna stane, asi bychom šli. Ale v době, kdy se Budějovice ozvaly, nám vedení vsetínského klubu řeklo, že se o play-off popereme a nikoho pouštět nebude. Asi sám víte, že poslední přestupový týden odešlo ze Vsetína sedm hráčů.

Je pro vás českobudějovický kádr hodně velkou neznámou?
Ani ne. Znám se s Ondrou Veselým, Petrem Gřegořkem, Kamilem Brabencem, Michalem Hudecem. I Marek Posmyk je stejný ročník jako já. Navíc loni na konci hrálo pár českobudějovických hráčů za Vsetín, takže znám i Kotašku, Hřebejka, Šimánka. Nemám problém s tím, že bych se v kabině s nikým neznal.

V Litvínově byste měl nastoupit v útoku s Ondřejem Veselým a Jindřichem Kotrlou. Myslíte, že tahle spolupráce bude fungovat?
Nevím. Ani s jedním jsem ještě v lajně nehrál. Ale jsou to výborní hokejisté, tak jim snad pomůžu k dobrým výkonům.

Díky moc za rozhovor!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....