Banes Motor České Budějovice
07.09.2005, Antonín Vansa

Nemyslet na play-off by byl podle vedení klubu alibismus

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Slavnostní show před zápasem s třineckými Oceláři zahájí extraligový klub HC České Budějovice novou sezonu před domácím publikem. Ačkoliv jsou Jihočeši v nejvyšší soutěži nováčkem, skromné cíle si rozhodně nekladou. Po usilovné práci v rámci klubu doufá management v účast při jarních vyřazovacích bojích.

ČÁST PRVNÍ - ZEMĚTŘESENÍ V MANAGEMENTU

Změn v českobudějovickém klubu nebylo rozhodně málo. Po postupu HC České Budějovice zpět do nejvyšší soutěže začalo vedení v čele s prezidentem Jaroslavem Davidem usilovně pracovat na posílení kádru. A to nejen hráčského, ale i manažerského. Zrušen byl post generálního manažera, díky čemuž se František Joun posunul do nově vzniklého obchodního oddělení. To získalo výraznou posilu v Monice Březnovské, která léta předtím odváděla vynikající práci ve Spartě Praha. „Dodnes tady jejího odchodu litují,“ upozornil Tomáš Kučera, nynější sparťanský PR & media manažer. Dalšími dvěma posilami se pro obchodní oddělení stala Lucie Pařízková a obratný vyjednavač Daniel Budějcký. „Sáhli jsme k těmto změnám v rámci reorganizace klubu z obchodního sdružení na akciovou společnost. Našemu obchodnímu oddělení patří obrovský dík, protože se mu oproti loňskému ročníku podařilo navýšit o sto procent počet reklamních partnerů. Oproti sezoně 2003-04 ten nárůst činí pětatřicet procent,“ pochválil práci dynamického kolektivu předseda představenstva Jaroslav David. Díky tomu se výše rozpočtu pro ročník 2005 - 2006 stanovila na zhruba sedmdesát milionů, přičemž přímo na platy hráčů půjde zhruba třiačtyřicet milionů korun. David navíc připomněl, že klub stále ještě vyjednává s případným generálním partnerem. „Avšak s jeho vstupem počítáme pravděpodobně až od příští sezony,“ konstatoval David. V úvahu podle všeho připadá i změna názvu klubu. „Ale nebude to nic drastického. V rámci tradice vložíme název sponzora mezi HC a České Budějovice,“ ujistil první muž českobudějovického hokeje.

Za sportovní stránku odpovídá v managementu od 1. dubna 2005 bývalý vynikající zadák Sparty, Olomouce a Slavie Jaromír Látal. „Rovněž s jeho prací panuje obrovská spokojenost. Nadchl mě především způsob, jakým se do práce vrhl. Ve spolupráci s trenérem Jandačem dokázali krátce po vybojování extraligy kontaktovat takové množství kvalitních hráčů, že jsem byl až zaskočený,“ uvedl David. Pod Černou věží nakonec dokázal Jaromír Látal sestavit konkurenceschopný tým, do jehož středu zlanařil hlavně hráče, kteří zastupují doposud chybějící střední generaci. „Práce bylo hodně, protože platné smlouvy mělo asi jen pět hráčů z minulé soupisky. Ostatní bylo potřeba podepsat úplně znovu,“ upozornil na málo známý fakt Látal.

V neposlední řadě vznikla ve vedení klubu zcela nová funkce, která je ovšem v dobře fungujících obchodních společnostech naprosto běžná - výkonný ředitel. Na tento post byl dosazen bývalý úspěšný kouč Jaroslav Liška, který o svých mimořádných schopnostech pro tuto funkci přesvědčil během juniorského mistrovství světa do 18 let, jehož jedna skupina se hrála i v Českých Budějovicích. Liška tehdy byl předsedou výkonného výboru a po skončení šampionátu se na jeho hlavu snesla chvála z nejvyšších svazových míst. „Když mě pan David s tou nabídkou oslovil, byla to pro mě velká výzva. Poprvé v kariéře jsem nesestavoval hráčský kádr, ale pracovní tým,“ usmál se uznávaný odborník.

ČÁST DRUHÁ - TELEVIZNÍ KOSTKA A ZÁKAZ KOUŘENÍ

Všechny tyto změny, které během letní přestávky v HC České Budějovice proběhly by sice měly výrazně zkvalitnit chod klubu, nicméně nepozorný fanoušek je snadno přehlédne. Co však stoprocentně zaujme jeho zrak je nově instalovaná obří televizní kostka. Technologický monument, podobný kostkám ve Znojmě a v Liberci, se pod střechou Budvar arény v plné kráse vystavuje od začátku tohoto týdne. Její zkušební provoz by měl proběhnout ve čtvrtek, kdy junioři Českých Budějovic přivítají Hradec Králové. V nedělním utkání proti Třinci už by ale měla fungovat na plné obrátky. Celkové náklady na její zakoupení a instalaci dosáhly téměř patnácti milionů korun. Z toho čtrnáct milionů zaplatil klub, jedním milionem přispělo město České Budějovice. „Závěr loňské sezony nám ukázal, že v Českých Budějovicích je obrovský hlad po hokeji. Proto jsme se rozhodli vyjít fanouškům vstříc a kostku jsme zakoupili,“ řekl Jaroslav David.
Stalo se vám někdy, že jste při hokeji vyrazili na párek a prošvihli gól? To už se vám teď jen těžko podaří. Každý zápas bude snímat pět kamer a opakované záznamy budou režii k dispozici do jedné vteřiny po skončení akce. Jedna kamera bude umístěna na novinářské tribuně, dvě za brankami, další zespodu kostky a poslední kamera bude utkání snímat z prostoru mezi střídačkami. Toto rozložení by mělo pokrýt kompletní dění na ledě, včetně dosud nedostupných detailů. Ovšem ne všechno bude na obří kostce k vidění. Z usnesení APK vyplývá, že v rámci videoprojekce nesmějí být opakovány sporné momenty. „Týká se to především vyloučení a gólů, o jejichž regulérnosti rozhoduje videorozhodčí,“ vysvětlil Jaromír Látal.

Diváky čeká od 11. září řada změn, které je v chodu haly čekají (o nich se zmiňujeme v díle zajímavostí; pozn.aut.). Tou nejvýraznější je zákaz kouření ve všech prostorách Budvar arény. Pro náruživé kuřáky, kteří nevydrží sledovat tříhodinové představení bez zapálené cigarety, budou sloužit východy z tribuny D (směrem k letnímu kinu). „Jak asi všichni víte, byl přijat nový protikuřácký zákon. Přesto se kuřákům snažíme vyjít vstříc a vyhradili jsme jim zvláštní prostor. Kouření v prostorách bufetů však nadále není únosné. Situace byla vskutku katastrofální,“ prozradil hlavní důvod nového opatření výkonný ředitel Jaroslav Liška.

ČÁST TŘETÍ - AMBICE PRVNÍHO TÝMU

Zázemí pro fanoušky i pro hladký chod klubu je tedy vybudovány. Teď už zbývají jen výkony prvního týmu. České Budějovice jsou sice v extraligové soutěži po roční odmlce nováčkem, přesto si nízké cíle nedávají. Boj o záchranu, který po loňském postupu proklamoval jihlavský kouč Petr Vlk, nebo letos vsetínský lodivod Vladimír Jeřábek, to na jihu Čech nepřipadá v úvahu. „Jsme sice nováček, ale velmi netradiční. České Budějovice dlouhodobě do extraligy patří a veřejností jsou také tak vnímány. Drtivá většina klubů chce vybojovat play-off a z naší strany by to byl alibismus a nesmysl, kdybychom si takové cíle nedali,“ důrazně upozornil kouč týmu Josef Jandač. „Je jasné, že ze čtrnácti týmů jich do vyřazovacích bojů může postoupit jen osm a bude hodně záležet na maličkostech, nicméně chceme se o to poprat a jít štěstí naproti,“ dodal bývalý trenér Liberce. Jeho slova podpořil i sportovní manažer Látal. „Vypočítali jsme, že na play-off by mělo stačit osmdesát bodů. To je náš cíl a na tuto hranici jsou také postaveny hráčské bonusy,“ poodhalil mzdovou politiku klubu.
Pro tým bude důležité především chytit úvod soutěže. A bude to hodně ostrý kvapík. Jihočeši začínají na ledě Kladna, které loni málem vyřadilo později mistrovské Pardubice. Druhé kolo sehrají svěřenci kouče Jandače doma s ambiciózním Třincem, následně se představí na ledě doma tradičně silné Plzně. V rámci čtvrtého kola Českobudějovičtí hostí mistra ligy z Pardubic a jen o dva dny později nastoupí k duelu v T-Mobile aréně, kde je vyzve k souboji zřejmě největší favorit nadcházejícího ročníku, Sparta Praha. Těžký úvod zakončí zástupci Jihočeského kraje doma s vicemistrem ze Zlína a v Sazka aréně, kde jim bude soupeřem vždy nesmírně silná Slavia. Během prvních šestnácti extraligových dní se hráči HC České Budějovice utkají se všemi vážnými favority na postup mezi elitní osmičku. „Strach z toho ale v žádném případě nemám. Vím, že v minulosti měly České Budějovice s úvody soutěže problémy, ale to je úplně něco jiného. Od té doby se změnilo strašně mnoho věcí,“ mávl rukou Josef Jandač.

Přestože Jandač před startem ročníku obavám nepropadá, výsledky v přípravném období příliš důvodů k optimismu nedávají. Doma sice České Budějovice předváděly výborný hokej, založený na bezchybné defenzivě, ale venku pokazily téměř vše, co mohly. Přitom 9. září začínají na ledě Kladna a zpackaný zápas by mohl hrubě ovlivnit celou sezonu. „S tím jediným jsem byl v přípravě nespokojený. Bylo to z naší strany takové bezkrevné. Hráči musí projevit větší dávku disciplinovanosti a důrazu před brankou. Pevně věřím, že to se s úvodem ročníku dostaví,“ konstatoval Jaromír Látal. Jinak ovšem s kritickým pohledem na výsledky v přípravě absolutně nesouhlasil. „Měli jsme více výher než porážek. A mužstvo ukázalo, že má týmový duch a že když je potřeba, je schopné se velmi tvrdě poprat o výsledek,“ připomněl českobudějovický sportovní manažer.

K prvnímu zápasu na Kladně vyjede tým v aktuálním složení. Nic na tom nemění fakt, že se v poslední době objevily spekulace o možném příchodu statného beka Stanislava Neckáře. Momentálně není příchod beka, jenž naposledy působil v Tampě Bay Lightning, na dobré cestě. „Moc bychom o něj stáli, ale nůžky mezi jeho požadavky a našimi finančními možnostmi jsou hodně rozevřené,“ upozornil Látal. Navíc se mu krajně nelíbí způsob, kterým o zájmu Neckáře působit v HC České Budějovice informoval jeho hráčský agent. Vedení českobudějovického klubu se snažilo odchovance píseckého hokeje zlanařit po odchodu Josefa Melichara do zámoří. Tehdy však Neckářův zástupce Látalovi sdělil, že devětadvacetiletý zadák v žádném případě volný není. Proto se Jihočeši dohodli na kontraktu s obrovitým Markem Posmykem. „A teď mi tři dny před začátkem ligy agent zavolá, jestli bychom měli pro Standu místo,“ nechápavě kroutil hlavou Látal.

ČÁST ČTVRTÁ - ZAJÍMAVOSTI

Od 11. září budou u vchodu do Budvar arény instalovány mobilní turnikety, které by měly zamezit černým vstupům do haly. V souvislosti s touto novinkou se však dá dopředu počítat z většími frontami u vstupních prostorů. „Proto prosíme diváky, aby chodili včas a ne dvě minuty před zápasem,“ uvedl výkonný ředitel Jaroslav Liška.

Změněn je od nové sezony i prostor, vyhrazený pro příznivce hostujícího celku. Ten bude přesunut z dosavadního sektoru A5 do sektoru C1. „Rozhodli jsme se pro toto řešení po dohodě s Policií České republiky,“ řekl Liška.

Dresy, které hokejisté HC České Budějovice oblékali v přípravném období, nakonec v sezoně nebudou. Po dlouhém uvažování se vedení klubu rozhodlo pro kombinaci, která bude velmi podobná té loňské. „Na internetu se to hemžilo vzkazy, že vypadáme jako Rusáci. Po takové kritice jsme se rozhodli pro návrat k původní kombinaci,“ konstatoval sportovní manažer klubu Jaromír Látal.

Obrovský zájem veřejnosti provází vstup českobudějovických hokejistů do extraligové soutěže. K 7. září 2005 prodalo vedení HC České Budějovice už přes 1 250 permanentních vstupenek. Další dvě sta jsou podle vyjádření klubových zástupců zamluveny.

Předprodej jednotlivých vstupenek na domácí utkání HC České Budějovice bude probíhat v pokladnách Budvar arény vždy den před utkáním od 13 hodin. Už o den dříve si však příznivci budou moci lístek zakoupit v prodejně, která bude umístěna v obchodním domě PRIOR na Lannově třídě. „Snažíme se předejít tomu, aby se těsně před zápasem tvořili před pokladnami stametrové fronty,“ vysvětlil Daniel Budějcký.

Začátky domácích utkání Českých Budějovic jsou neměnné. Ve všední den začnou Jihočeši v 17.30 hodin, o víkendu pak v 17.00 hodin. „Důvody jsou pro i proti a nikdy nelze vyhovět všem. Chtěli jsme začít v kolem páté hodiny třeba i kvůli dětem. V Jižních Čechách se rodí řada výborných hokejistů, kteří chodí koukat i na zápasy prvního týmu. Nechceme, aby o tuto možnost přišli tím, že budeme začínat v sedm večer,“ naznačil Jaromír Látal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....