Banes Motor České Budějovice
20.07.2005, Antonín Vansa

Startuje druhá fáze přípravy, hokejisté A-týmu poprvé vyjeli na led

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Časy se zkrátka mění. Zatímco dlouhé roky z kabiny pospíchal legendární zadák Rudolf Suchánek, aby se mu dostalo cti poprvé se sklouznout po ledové ploše českobudějovické haly, k úvodnímu tréninku na zamrzlé ploše před sezonou 2005 - 2006 přišli hráči nováčka extraligy téměř jako jeden muž. Jako první, v 9.53 hodin, nakonec vstoupil na led II. plochy Budvar Arény obránce Zdeněk Kutlák.
Pro hokejisty HC České Budějovice tak třetí červencovou středou začíná období nepřetržité dřiny, které skončí až v jarních měsících roku 2006. Na první, navíc neúplný týden naplánoval kouč týmu Josef Jandač vyloženě lehká cvičení, během nichž by si hráči měli po delší době opět zvyknout na charakter kluziště. „Chceme, aby se kluci trošku zatáhli a osahali si výstroj. Naplno začneme až od příštího týdne,“ uvedl Jandač. Od pondělí 25. července se hokejisté musí připravit na kombinovanou přípravu na ledě a na suchu, jejímž cílem by mělo být další nabírání fyzické kondice. Výhodou určitě bude, že k dispozici by již měla být hlavní plocha Budvar Arény. První týden se musí hráči spokojit s podstatně skromnějšími podmínkami na II. ledové ploše. „Nám je popravdě jedno, jestli trénujeme na dvojce, nebo na jedničce. Hlavně, že je na čem bruslit,“ usmál se Jandač. Sami hráči už ale tak nadšení nebyli. „My jdeme hrát in-line hokej, nebo co?“ bavil se velmi dobře naložený bek Zdeněk Kutlák při pohledu zamrzlou plochu, která při specifickém osvětlení záložní haly skutečně spíše připomínala povrch, na němž se hraje hokej na kolečkových bruslích.

Zatímco loni touto dobou se s českobudějovickým týmem připravovalo téměř pětatřicet hokejistů, letos je jejich počet výrazně nižší. Přesto to podle Jandače neznamená, že by mužstvo trénovalo v jedné ucelené skupině. „Tento týden takový model zvolíme, ale od příštího týdne, kdy začneme kombinovanou přípravu, budou vždy tři formace trénovat na ledě a dvě na suchu,“ upozornil šestatřicetiletý trenér. Úvodním tréninkem neprošli všichni hráči prvního týmu. Na ledě se sice již v plné zbroji objevil obrovitý gólman Roman Turek, ale pro změnu chyběl útočník Martin Hanzal, který se momentálně podrobuje tradičnímu předsezónnímu soustředění reprezentačního výběru do dvaceti let v Kravařích. „Hanzal se do Budějovic vrátí v sobotu, takže s ním od příštího týdne počítám,“ konstatoval Jandač. Po návratu mladšího z bratrské dvojice Hanzalů se stav mužstva ustálí na sedmadvaceti hokejistech. „Proto si nemyslím, že by mělo docházet k nějakému zeštíhlování celku, jako loni,“ podotkl hlavní trenér HC České Budějovice.

Přesto však barážový specialista nevylučuje, že k oslabení mužstva může ještě v předzávodním období dojít. Dohoda mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA otevře cestu k jednáním mezi kluby a hráči, kteří před startem výluky v nejprestižnější soutěži světa působili. Klauzuli o odchodu do zámoří v případě lukrativní nabídky mají z HC České Budějovice Josef Melichar a Václav Nedorost. Navíc se s mužstvem připravuje i bek Filip Novák, který rovněž čeká na vyjádření zástupců zámořských klubů. „Ta možnost jejich odchodu samozřejmě existuje. I proto se nechystám kádr zužovat. Spíše se v současné době jedná o to, zda ještě někdo nový přijde,“ řekl Jandač.

Podobně jako v loňské sezoně, i letos v létě kouč Josef Jandač počítá s tím, že by se do přípravy prvního týmu mohli zapojit i hráči z NHL. Od poloviny srpna by tak na českobudějovických trénincích neměla chybět reprezentační útočná esa Radek Dvořák a Václav Prospal. „Oni se budou chtít dobře připravit na sezonu v NHL, pro naše hráče to může být opět velké oživení,“ myslí si českobudějovický trenér. Možnost zatrénovat si s extraligovým mužstvem na ledě nabídl i obránci Radku Martínkovi, který podobně jako Prospal a Dvořák loni výraznou měrou přispěl k postupu Českých Budějovic do nejvyšší hokejové soutěže. „Radek se momentálně připravuje v Havlíčkově Brodě a říkal mi, že v Budějovicích nemá bydlení, aby si s námi mohl zatrénovat. Je to jen na něm. Když s námi bude chtít jít na led, já s tím vůbec žádný problém nemám,“ zdůraznil kouč, jenž největší úspěchy své dosavadní kariéry zaznamenal v Liberci a právě v Českých Budějovicích.

KDO VŠECHNO SE PŘEDSTAVIL NA ÚVODNÍM TRÉNINKU

Brankáři
Roman Turek, Jan Chábera, Alexandr Salák.

Obránci
Josef Melichar, René Vydarený, Zdeněk Kutlák, Ivo Kotaška, Tomáš Harant, Filip Novák, Petr Gřegořek, Ján Mucha, Josef Jindra.

Útočníci
Petr Sailer, Michal Hudec, Kamil Brabenec, Radek Bělohlav, Jindřich Kotrla, Viktor Hübl, Lukáš Květoň, Štěpán Hřebejk, Tomáš Mertl, Jiří Šimánek, Ondřej Veselý, Václav Nedorost, Jiří Hanzal, David Kuchejda.

ČESKOBUDĚJOVICKÁ NEJ PŘI ÚVODNÍM TRÉNINKU

PRVNÍ NA LEDĚ
Zdeněk Kutlák

POSLEDNÍ NA LEDĚ
Ján Mucha

PRVNÍ PÁD NA LED
Václav Nedorost (je však třeba připomenout, že za výrazné pomoci Jiřího Šimánka)

PRVNÍ VSTŘELENÁ BRANKA
Lukáš Květoň

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....