Banes Motor České Budějovice
12.07.2005, Antonín Vansa

Dvanáct let HC České Budějovice #12 - sezona 2004/05

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poprvé od roku 1992 se českobudějovický hokej ocitl v první lize. Před klubem stál na prahu nového ročníku 2004/05 jednoznačný úkol. Vrátit po pouhém roce extraligu zpět do Českých Budějovic. Ke splnění vytyčeného cíle mohla napomoci jedna věc - neshoda vedení zámořské NHL a hráčské asociace o nové podobě kolektivní smlouvy...

SEZONA 2004/05 - VE ZNAMENÍ VÝLUKY V NHL

Sestup z extraligy v březnu roku 2004 byl pro českobudějovický hokej obrovskou ránou. V klubu nastalo téměř měsíční bezvládí, kdy byl z funkce odvolán dosavadní generální manažer Jaroslav Pařízek, ale správní rada klubu nedokázala jmenovat nového manažera. Zatímco většina profesionálních klubů posilovala své kádry, na jihu Čech panoval klid. Ten se nezměnil ani poté, co byl novým jednatelem oddílu jmenován bývalý vynikající obránce František Joun. Nejistota ohledně financí a nejasné vize o budoucnosti klubu zapříčinily obrovský odliv kmenových hráčů HC České Budějovice. Kromě hokejistů, kteří byli v českobudějovickém klubu na hostování, odešli brankář Andrej Mezin, obránci Roman Čech, Tomáš Jakeš, Stanislav Jasečko a útočníci František Mrázek, Zdeněk Ondřej, Jaroslav Kristek, Martin Štrba, Milan Kostourek.

Klub začal vzestup z mrtvých na valné hromadě, která byla 10. května. Novým prezidentem byl jmenován úspěšný podnikatel Jaroslav David, došlo i k zeštíhlení správní rady. Ale především se podařilo zastavit výrazný hráčský odliv. Nově vyhlášená vize o bleskovém postupu do extraligy přesvědčila bývalého libereckého kouče Josefa Jandače, který se vedení mužstva ujal. Do mužstva se vrátil forvard Peter Bartoš, který už byl připravený na odchod do zahraničí. Po stabilizačních krocích došlo i podpisu prvních posil. Prvním se stal obránce Petr Jančařík - kontrakt podepsal až 14. června...

Do začátku soutěže kádr prvoligového nováčka doplnili ještě beci Patrik Luža, útočníci Josef Štraub, Mojmír Musil, Radoslav Kropáč a Miroslav Hájek. Navíc začalo vedení klubu mocně koketovat s myšlenkou angažování hráčů ze zámořské NHL. Možnost, že by se nejprestižnější soutěž světa rozjela v řádném termínu byla den ode dne menší. Proto se nakonec se svým rodným klubem domluvili bek Radek Martínek a reprezentační útočná esa Radek Dvořák a Václav Prospal. Ani jeden z trojice hokejistů s profesionální smlouvu v NHL ale nezasáhl do úvodního střetnutí sezony. Ve středu 8. září začaly České Budějovice cestu “Pralesní ligou“, jak první ligu fanoušci ex-extraligového celku překřtili, na ledě posledního finalisty z Berouna. Ve značně improvizované sestavě vyhráli Jihočeši jasně 4:0.

Zatímco Radek Martínek naskočil k zápasu první ligy hned 17. září a dopomohl k výhře 5:1 nad Sarezou Ostrava, Prospal s Dvořákem se kvůli účasti na Světovém poháru poprvé představili až o dvanáct dní později v zápase mezi Českými Budějovicemi a Třebíčí. Utkání mělo dost šokující vývoj. Jednoznačně poslední celek tabulky dokázal úspěšně eliminovat útočnou sílu jihočeského favorita a ve 36. minutě dokonce úspěšně dorazil kotouč do sítě bek Michal Horák a Třebíč senzačně vedla 0:1. Jandačův trápící se soubor spasila až dvojice mladíků Hřebejk - Květoň. Přes konečnou výhru 3:1 nezanechal výkon českobudějovického týmu, posíleném o tři hráče z NHL, na diváky dobrý dojem. „Necítili jsme se sice nějak hrozně, ale čím více toho budeme mít za sebou, tím to snad bude lepší,“ řekl po skončení utkání Václav Prospal. Málokdo v tu chvíli tušil, jak prorocká budou jeho slova. Prospal dokončil sezonu ziskem neuvěřitelných 118 bodů, Dvořák dokázal nasbírat 76 kanadských bodů...

Komando ve složení Prospal - Dvořák, úspěšně doplněné o Radoslava Kropáče, sice v první lize mlelo jednoho soupeře za druhým, ale stačilo jedno podání ruky mezi NHL a NHLPA a nejslavnější soutěž světa by se přeci jen v ročníku 2004 - 2005 rozjela. O tom, že v takovém případě by jedním z nejhůře postižených byl HC České Budějovice, nebylo sporu. V polovině prosince už totiž v základní sestavě lídra první ligy pravidelně nastupovalo hned šest hráčů se smlouvu v NHL - brankář Roman Turek, obránci Andrew Ference, Stanislav Neckář a již zmiňované trio Martínek, Prospal, Dvořák. Vedení klubu tak muselo být připraveno i na variantu, že by se NHL nakonec přeci jen rozjela. Proto na jih Čech v průběhu sezony přišli na hostování z jiných klubů obránci Angel Krstev, Petr Gřegořek, útočníci Václav Pletka, Petr Havelka, Petr Vampola, Kamil Brabenec, vrátil se i odchovanec Martin Štrba, který neuspěl ve Spartaku Moskva.

Ve středu 16. února došlo k dlouho očekávanému momentu a komisionář NHL Gary Bettman s konečnou platností zrušil sezonu 2004 - 2005. O dva dny později mohutně vyzbrojený celek vstoupil do nejdůležitější fáze sezony. Ne že by nebyl boj s Ústím nad Labem o první příčku po základní části zajímavý, ale prakticky nic neřešil. Speciálně pro České Budějovice začal ročník až se startem play-off. Čtvrtfinálový soupeř ze Sarezy Ostrava nekladl výraznější odpor. V prvních dvou zápasech v Budvar aréně nevstřelil ani gól a nakonec podlehl jasně 0 - 3 na zápasy.

Jestliže série se Sarezou Ostrava připomínala procházku růžovým sadem, semifinálový souboj s Chomutovem bude ještě dlouho v paměti všech příznivců českobudějovického hokeje. O těch chomutovských, kteří po pátém zápase vyprovázeli své hrdiny dlouhým potleskem, ani nemluvě. Severočeši se narozdíl od Sarezy slovutného soupeře nezalekli. Do posledního puntíku propracovaná taktika nesla týmu Vladimíra Kýhose úspěch. Nebylo tak překvapením, že se série stěhovala do Chomutova za stavu 1 - 1 na zápasy. Ani doma Chomutov neslevil ze své taktiky, úporně bránil a čekal na chybu zoufale útočícího soupeře. Ta přišla v 65. minutě a z nájezdu dvou na jednoho přiblížil chomutovský Mikšovic svůj tým senzačnímu postupu do finále proti Ústeckým Lvům.

Známý scénář se opakoval i ve čtvrtém utkání. České Budějovice vedly, dokonce o dva góly, ale houževnatý soupeř dokázal stav srovnat. Prodloužení však vypadalo zcela jinak. Chomutovu narostla křídla a otřesený českobudějovický tým vzdoroval jen s obtížemi. V době největší krize, kdy už se do brejku chystal vyrazit Boušek, zachytil touš Havelka a svým gólem vrátil sérii na jih Čech.
Zdecimovaná zraněními a nemocemi nastoupila obě mužstva k rozhodujícímu pátému zápasu. Už po dvaceti vteřinách červenobílý gigant vedl. Prospal si vyměnil puk s Dvořákem a do odkryté klece otevřel skóre. Jenže následně přišlo tradiční trápení favorita a po šťastné trefě Koláčka ve 46. minutě vedl Chomutov 2:1. Čas hrál neúprosně proti domácím, ale v 53. minutě se podařil českobudějovickým trenérům výborný tah. Pletku na jedno střídání nahradil v první formaci rtuťovitý Hřebejk a třetí dorážkou dokázal vyrovnat. Následné prodloužení rozhodla nedisciplinovanost Chomutova. Přesilovou hru 5 na 3 dokázal proměnit ve vítěznou trefu Radek Dvořák.

Jihočechy série s bojovným soupeřem pořádně zocelila. Možná i díky tomu přehráli ve finále Ústí nad Labem jasně 3 - 0 na zápasy. Bojovnost a touha zvítězit dovedla soubor Josefa Jandače do baráže o extraligu. Ústí sice předvedlo sympatický výkon, snažilo se hrát hokej, ale proti silnému soupeři to nestačilo. „Pořád mám před očima okamžik, kdy náš hráč napřahoval na modré čáře na střelu a hned mu do ní padali dva českobudějovičtí hráči. Přesně tohle nám ve finále chybělo,“ dlouho bědoval trenér poražených finalistů Pavel Hynek.

Baráž o účast v extralize začala 18. března. České Budějovice tentokrát začínaly na ledě jihlavské Dukly. Zhruba tisícovka hostujících příznivců sice oslavovala úvodní tlak, který po deseti minutách vyvrcholil gólem Jiřího Šimánka, ale poté s němým úžasem sledovala neuvěřitelné vzepětí Jihlavy, která do konce první třetiny otočila na 4:1. Vysočina po závěrečné siréně opěvovala výhru svých barev v poměru 5:1. Druhý den pro změnu slavil mohutný fanouškovský konvoj z jihu Čech. Turek vychytal své páté čisté konto v play-off a výrazně se podepsal pod výhru 5:0.
Klíčový duel série se odehrál 22. března na ledě v Budvar aréně. Zcela vyrovnaný souboj rozhodovaly až samostatné nájezdy. V osmé sérii prolomil Petr Sailer stav 1:1 a překonal lotyšského gólmana Masalskise. Na druhé straně Lukáš Říha přestřelil a Českobudějovičtí se v sérii dostali poprvé do vedení. O den později hrubá nekázeň svěřenců Richarda Fardy položila základ k třetímu úspěchu Jandačova souboru a přiblížila ho vysněné účasti v extralize.

V pátém střetnutí, opět na Horáckém zimním stadionu, vedli Jihočeši v polovině už 3:0. Obrovské úsilí jihlavských hokejistů však vedlo až ke snížení na 2:3. Následoval mohutný nápor hráčů z Vysočiny, který stupňovalo fanatické jihlavské publikum. V těchto chvílích se však nejlépe ukázal ledový klid gólmana Romana Turka. Jihlavské střelce deprimoval jedním úspěšným zákrokem za druhým a tak v čase 59.53 pátého zápasu posvětil Václav Prospal po přihrávce Radka Dvořáka postup Jihočechů do extraligy. Inu - Do roka a do tří dnů...

BYLI OPORAMI

Roman Turek
Strakonický rodák patřil k nejvýraznějším osobnostem českobudějovického celku. Základní část mu sice nevycházela podle jeho představ, dostával laciné branky a střídal lepší výkony s horšími. Ovšem se startem play-off v českobudějovické brance vytvořil doslova neprůstřelnou zeď a významnou měrou se podílel na postupu HC České Budějovice do extraligy.

Václav Prospal
Pan Nepostradatelný. S přehledem vyhrál kanadské bodování celé soutěže a měl lví podíl na postupu mateřského celku zpět mezi hokejovou elitu. Přitom to pro něj nebyla jednoduchá sezona. Musel se vyrovnávat někdy až s nechutnou obranou soupeře, lhostejností sudích, nebo s nenávistí soupeřova publika. Mnoho odborníků se shodlo, že Prospal byl nejlepším hráčem z NHL, který při výluce v Čechách působil. Samotného hráče však poměry v českém hokeji hluboce zklamaly.

Radek Dvořák
Velmi těžce nesl dohadování mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA. Kdykoliv však vyjel na led k soutěžnímu utkání, dokázal zklamání hodit za hlavu a táhl spolu s Prospalem českobudějovický tým od výhry k výhře. Po sezoně přiznal, že se startem play-off první ligy už si zahájení ročníku 2004 - 2005 v NHL ani nepřál...

ZKLAMALI

Petr Jančařík
Z Třince přišel jako posila, ale očekávání rozhodně nenaplnil. V prvním domácím utkání sice vstřelil dvě branky, ale pak se začal herně trápit, nezvládal souboje s mladšími protihráči a nakonec jej stihlo komplikované zranění zad, kvůli kterému ani nedokončil sezonu.

Patrik Luža
Měl být jednou z opor zadních řad. Po svém příchodu do Českých Budějovic působil hodně sebevědomě, velmi dobře zvládl i pár úvodních utkání. Jenže pak mu v listopadu začaly nepochopitelně docházet fyzické síly a k tomu ještě přišlo zranění ramene. To definitivně ukončilo jeho českobudějovické angažmá. O průběhu léčby klub vůbec neinformoval a trenér Jandač o jeho služby ztratil zájem. Sezonu dohrál v Prostějově.

PŘEKVAPIL

Štěpán Hřebejk
Nebyla to jeho první sezona v Českých Budějovicích. Ale rozhodně byla jeho nejlepší a vlastně poprvé na sebe upozornil širší hokejovou veřejnost. Svým zarputilým stylem hry si vybojoval pevné místo v základní sestavě, několik utkání odehrál i po boku reprezentační dvojice Dvořák - Prospal. I kdyby nedokázal nic jiného, na jeho branku v pátém střetnutí série s Chomutovem se bude dlouho vzpomínat.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Po skončení ročníku, v němž jsme spadli do první ligy, se ukázalo, jak těžká je pozice sestupujícího mančaftu. Odcházela spousta hráčů a nikdo prakticky nevěděl, jak by měl nový celek vypadat. Já jsem byl zrovna tou dobou na Mistrovství světa v Praze a přiznám se, že mi z toho nebylo moc dobře. A asi nejen mně.
Že by se situace mohla obrátit k lepšímu, jsem poprvé uvěřil ve chvíli, kdy se nové vedení dohodlo s Radkem Martínkem, Radkem Dvořákem a Vencou Prospalem. Nakonec se v Budějovicích sešlo hned šest kluků z NHL. Klobouk dolů před nimi, že se rozhodli pomoct mateřskému týmu k návratu do extraligy. Navíc na sobě absolutně nedávali znát, že jsou prvotřídní hvězdy. Chovali se naprosto perfektně, byli součástí týmu a v určitých chvílích mladším hráčům dokázali hodně pomoct.
Já osobně jsem je všechny znal už z dřívějška. Vlastně mimo Andyho Ference. Ale i on se choval skvěle. Problém byl zpočátku trošku v komunikaci, ale časem už jsem s ním většinu věcí vyřizoval sám. A když jsem na to nestačil, poradil Eda Turek.
Sezona šla celkem hladce až do série s Chomutovem. Myslím si, že každému, kdo přeje českobudějovickému hokeji, v tu chvíli bylo úzko. Ale i takové série se hrají a právě v těch chvílích se potvrdila zkušenost kluků z NHL, kteří jsou na podobné bitvy zvyklí a zaplaťpánbůh jsme to zvládli. Když jsem později přijel na sraz národního týmu před šampionátem ve Vídni, byl jsem velmi příjemně překvapený, kolik kluků z reprezentace nám přálo. Už kvůli Vencovi a ostatním klukům z NHL. Prakticky každý se mne na to semifinále ptal.
Po vyčerpávajícím boji s Chomutovem nás čekalo Ústí. A myslím si, že vůbec nemělo špatný kádr. V klidu by mohlo hrát extraligu, ale ve finále zvolilo trochu jiný styl hokeje a to nám více sedělo. Proto byla ta série tak rychlá.
Jsem šťastný, že jsme nakonec přehráli i Jihlavu. Rok předtím jsem na jejím stadionu zažíval strašné pocity, které se dají jen těžko popsat a teď jsme jí to vrátili se vším všudy. Už na Silvestra jsem si při sezení s rodinou a přáteli moc přál dvě věci - postoupit z Českými Budějovicemi zpět a přivést domů nějakou medaili z šampionátu ve Vídni. Povedlo se oboje! Rok 2005 bude v mé masérské kariéře dlouho nejúspěšnější a budu na něj moc rád vzpomínat...“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   44   0  1  1    6   226:79   134 (-31)

Play-off

Čtvrtfinále proti Ostravě 3-0 na zápasy (6:0, 4:0, 3:2)
Semifinále proti Chomutovu 3-2 na zápasy (2:1po ts., 2:3, 2:3po pr.,
                                          3:2 po pr., 3:2po pr.)
Finále proti Ústí nad Labem 3-0 na zápasy (2:1, 3:0, 3:0)

Baráž
O postup proti Jihlavě 4-1 na zápasy (1:5, 5:0, 3:2po ts., 4:0, 4:2)

Nejdelší série bez prohry - 8.ledna 2005 - 28.února 2005

20   18   1  1  0    0    98:28    57 (+21)

Nejdelší série bez vítězství - 23.prosince 2004 - 6.ledna 2005

 2    0   0  0  0    2     3:6      0 (  0)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

13.října 2004
HC České Budějovice - HC Olomouc 9:0 ( 0:0, 4:0, 5:0 )

Prospal 2, Šimánek 2, Musil, Květoň, R. Dvořák, Hřebejk, Lála jun.

26.ledna 2005
HC České Budějovice - IHC Písek 9:0 ( 5:0, 3:0, 1:0 )

Prospal 4, Martin Hanzal, Kropáč, Rob, R. Dvořák, Gýna.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

15.září 2004
HC VČE Hradec Králové - HC České Budějovice 5:0 ( 1:0, 2:0, 2:0 )

Fořt 2, Cetkovský, Petr Suchý, T. Martinec.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Štěpán Hřebejk - 67 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Václav Prospal - 118 bodů (43+75)
Nejproduktivnější obránce: Radek Martínek - 35 bodů (14+21)
Nejlepší střelec:          Václav Prospal - 43 branky
Nejlepší nahrávač:         Václav Prospal - 75 asistencí
Nejtrestanější hráč:       Václav Prospal - 114 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Tomáš Mertl - 25 utkání / 2 tr.minuty
Nejlepší v +/-:            Václav Prospal - 68 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Jiří Lála jun. - na nule
Statistiky brankářů:
1 - Roman Turek      - 26 zápasů /  93,99% úspěšnosti
2 - Jan Chábera      - 41 zápas  /  93,19% úspěšnosti
3 - Josef Kučera     -  5 zápasů /  90,80% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Roman Turek, Jan Chábera, Josef Kučera.

Obránci
Radek Martínek, Angel Krstev, Ivo Kotaška, Andrew Ference, Vladimír Gýna, Ján Mucha, Stanislav Neckář, Petr Jančařík, Josef Jindra, Patrik Luža, Ladislav Kolda jun., Petr Gřegořek, Petr Macháček, Lukáš Vomela, Kamil Černý.

Útočníci
Václav Prospal, Radek Dvořák, Radoslav Kropáč, Radek Bělohlav, Jiří Šimánek, Štěpán Hřebejk, Petr Sailer, Luboš Rob, Mojmír Musil, Václav Pletka, Josef Štraub, Martin Štrba, Tomáš Mertl, Lukáš Květoň, Peter Bartoš, Petr Havelka, Petr Vampola, Kamil Brabenec, Jiří Lála jun., Martin Hanzal, Miroslav Hájek, Jan Fadrný, Jaroslav Kalla, David Kuchejda.

Trenéři
Josef Jandač a Milan Kupka.

KONEČNÉ POŘADÍ PRVOLIGOVÉHO ROČNÍKU 2004/05

 1. HC České Budějovice
 2. HC Slovan Ústí nad Labem
 3. BK Mladá Boleslav
 4. KLH Chomutov
 5. HC VČE Hradec Králové
 6. HC Berounští Medvědi
 7. HC Kometa Group Brno
 8. HC Sareza Ostrava
 9. SK Kadaň
10. HC Havířov Panthers
11. HC Olomouc
12. SK Horácká Slavia Třebíč
13. HC Slezan Opava
14. IHC Písek
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....