Banes Motor České Budějovice
01.07.2005, Antonín Vansa

Skončila hrubá příprava, hráče čeká třítýdenní volno

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Nejneoblíbenější fáze sezony skončila ve čtvrtek dopoledne hokejistům HC České Budějovice. Ve sportcentru Delfín uzavřeli téměř devítitýdenní blok hrubé přípravy na nadcházející ročník extraligy, do kterého budou vstupovat z pozice nováčka. „Letošní příprava byla podstatně kvalitnější, než ta loňská,“ pochvaloval si uplynulé období kouč jihočeského celku Josef Jandač.
Oproti loňskému hektickému období, kdy se několik měsíců českobudějovický hokej pohyboval těsně nad hranicí zkázy, probíhala letošní letní příprava o poznání klidněji. Kouč Českých Budějovic Josef Jandač pracoval od začátku s uceleným kádrem, jenž postupně doplňovali hokejisté, kteří by v sezoně měli převzít role od hráčů, co se loni podíleli na postupu HC České Budějovice do extraligy, leč v jihočeské metropoli už nadále působit nebudou. „Především jsem ale dělal přípravu celé období. Loni jsem s týmem prakticky absolvoval jen měsíc. Navíc v době, kdy klub řešil spoustu vnitřních problémů,“ konstatoval dvojnásobný vítěz baráže o extraligu. Příprava na soutěžní ročník 2005 - 2006 byla naplánovaná dlouho dopředu, hráči podstoupili i dva ostré týdenní bloky na cyklistických soustředěních na Lipně a v Železné Rudě. „Ale příprava byla celkově kvalitnější. Například florbal jsme letos hráli v daleko lepších podmínkách, než tomu bylo v minulé sezoně,“ pochvaloval si zkvalitněné zázemí pro A-tým Jandač. „Tréninky byly dost podobné jako loni v Bratislavě, ale řekl bych, že v Budějovicích jsem více jezdil na kole,“ řekla nová posila českobudějovického celku, forvard Michal Hudec. Právě cyklistika byla pro bývalého miláčka bratislavských tribun jednou z nejtěžších disciplín. „Byla to ale jen moje chyba. Měl jsem strašně špatné kolo. Ale nakonec jsem to zvládl,“ usmíval se.

Do letošní hrubé přípravy na extraligovou sezonu zařadil bývalý liberecký kouč pro českobudějovické hokejisty i několik zcela nových prvků. Tím hlavním byl takzvaný spinning, při němž mění hráči rytmus jízdy na rotopedu podle hudby. „Spinning dneska doslova frčí. Navíc já jsem po návratu z cyklistických soustředění nechtěl, aby kluci jezdili na kole v okolí Budějovic. Místní tratě podle mě nejsou pro hokejistu adekvátní. Pro spinning máme ve sportcentru Delfín ideální podmínky. Máme k dispozici i lektorku, která umí výborně sestavit program. Byl jsem moc spokojený,“ liboval si šestatřicetiletý trenér. Kromě zmiňovaného spinningu však na hokejisty čekala i řada dalších dosud nevyužívaných věcí. Jednou z nich bylo například plavání na českobudějovickém plaveckém stadionu. „Je to spíše regenerační záležitost. Plovárna je kousek od zimního stadionu, tak proč toho nevyužít,“ pokrčil rameny Jandač. Úplnou novinkou pro českobudějovický tým bylo zařazení squashvolejbalu do tréninků. „Měli jsme k dispozici dva squashové kurty. Squashvolejbal podle mne za prvé kluky bavil a za druhé obsahuje spoustu startů a výskoků. Myslím si, že to pro hráče bylo záživnější a rozmanitější, než kdyby stereotypně jezdili etapy na kole,“ odůvodnil začlenění netradičního sportu do programu hrubé přípravy trenér HC České Budějovice.

Zatímco s náplní přípravy a přístupem hráčů byl kouč Josef Jandač velice spokojen, mrzela ho řada zranění, která valné většině hráčů znemožnila absolvovat celý devítitýdenní zátěžový blok. „Kompletní letní přípravu podstoupili prakticky jen tři, nebo čtyři hráči. Především v červnu jsme měli marodku abnormálně velkou,“ postěžoval si trenér nováčka extraligy. K nejvážnějším zraněním patřil zánět achillovy šlachy u Kamila Brabence, kvůli bolestem ramena mohl jen omezeně trénovat horní partie těla zkušený útočník Petr Sailer. Speciálním případem je forvard Václav Nedorost, který si kvůli četným operacím musí sestavovat letní přípravu individuálně. Ani možná budoucí posila HC České Budějovice, obránce Filip Novák, neprošel všemi cviky, které trenér Josef Jandač týmu naplánoval. Vinou zlomeniny kotníku je pro něj skákání zapovězené. První dva týdny přípravy například vynechal i Michal Hudec. V uplynulé sezoně hrál se Slovanem Bratislava finále slovenské extraligy, proto mu kouč Josef Jandač dal delší volno. „Ale určitě jsem se jen neflákal. Snažil jsem se samozřejmě regenerovat, ale hrál jsem i squash, běhal jsem. Nechtěl jsem, aby to pro mě pak byl takový skok. První dva týdny jsem měl trošku problémy, ale pak jsem se dal dohromady. Pořádně odpočinout se chystám až teď, kdy pojedu buď do Turecka, nebo do Řecka,“ prozradil slovenský bojovník.
„Pro hráče je tělo zdroj jejich příjmů a oni se o něj musí dobře starat a připravit si ho tak, aby v sezoně fungovalo a mohli ho na základě svých výkonů fakturovat. Někteří hráči k tomuto poznatku ještě nedozráli,“ naznačil Jandač. Přesto věří, že do začátku nového soutěžního ročníku budou všichni hráči prvního mužstva dokonale připraveni. „Čeká nás ještě předzávodní období od poloviny července do začátku září, kdy budeme kombinovat přípravu na suchu a na ledě. Takže bude ještě spousta prostoru ztracenou kondici dohnat,“ připomněl. Navíc Jandač doufá, že hráči nadcházející dvacetidenní volno nevyužijí jen k polehávání na sluníčku a u vody, ale pokusí se zapracovat i na vlastní fyzické kondici. „Věřím tomu, že se jí pokusí dohnat,“ uvedl.

FOTBAL? NENÍ TO JEN ZPESTŘENÍ

Důležitým prvkem pro hladký průběh letní přípravy je i zařazení her. Mezi hokejisty obecně patří mezi nejoblíbenější činnost hra fotbalu. „V tréninkové náplni se nedá jen posilovat, běhat a skákat. Hra je samozřejmě důležitá. Fotbal někteří kluci umí hrát, baví je to a je to pro ně zpestření. Hledali jsme týmy, které jsou zhruba na naší úrovni. Já sám jsem měl kromě vyrovnaného soupeře ještě podmínku na vynikající hřiště. Nechtěl jsem, abychom hráli na nějakém oraništi a došlo ke zbytečnému zranění,“ prozradil případným zájemcům podmínky, které vedou k pozvání extraligového hokejového celku k přípravnému fotbalovému střetnutí. „Vštěpoval jsem však hráčů, do hlavy, že se nejedná jen o součást přípravy. Je to zápas a oni by měli mít snahu každý zápas vyhrát,“ dodal Jandač.

Letošní přípravu na travnaté ploše považuje za jednu z nejkvalitnějších. Hokejisté HC České Budějovice nastoupili ke třem duelů, z nichž neprohráli ani jeden. Navíc bylo trio střetnutí i výbornou fyzickou přípravou. „Všechny zápasy jsme hráli bez střídání. Kluky jsem nutil k tomu, aby hráli naplno a snažili se za každou cenu vyhrát. Makali devadesát minut na doraz a splnilo to pro mě to, co jsem od toho očekával,“ liboval si Jandač, který si cenil i faktoru tmelení týmového ducha. „Hráči musí v zápasech spolupracovat, mluví na sebe, zaskočí za sebe, když někdo propadne. Hra je skutečně důležitý tmelící prvek,“ potvrdil kouč, chystající se na svou druhou extraligovou zkušenost.

Hokejisty nyní čeká dvacetidenní volno. K přípravě na ledě poprvé vybruslí ve středu 20. července.

SOUHRN PŘÍPRAVNÝCH FOTBALOVÝCH UTKÁNÍ

Mariner Bavorovice (Krajský přebor) - HC České Budějovice 4:4
góly HC Č.Budějovice - Veselý 2, Gřegořek z penalty, Hübl.

Lipí (III. třída) - HC České Budějovice 1:5
góly HC Č.Budějovice - Šimánek 2, Hübl, Bělohlav, Gřegořek.

Sedlec (Okresní přebor) - HC České Budějovice 1:3
góly HC Č.Budějovice - Šimánek 2, Kutlák.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....