Banes Motor České Budějovice
30.06.2005, Antonín Vansa

Turek zůstává s definitivní platností v Českých Budějovicích!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Bez ohledu na vývoj jednání o budoucnosti kanadsko-americké NHL získaly České Budějovice s konečnou platností do své branky mistra světa z Vídně 1996 Romana Turka. Držitel prstenu pro vítěze Stanley Cupu ze sezony 1998 - 1999 podepsal smlouvu na dvě sezony a stává se tak po libereckém Milanu Hniličkovi druhým gólmanem, který upřednostnil českou extraligu před NHL. Informoval o tom prezident klubu ing.Jaroslav David.
Roman Turek využil klauzule, kterou obsahovala jeho smlouva s kanadským celkem Calgary Flames. Vytáhlý plavovlasý gólman sice podepsal s finalistou posledního Stanley Cupu v červnu 2004 tříletý kontrakt, nicméně ten obsahoval pro Turka velmi výhodné body. Tím hlavním bylo, že po skončení sezony 2004 - 2005 se mohl sám Turek rozhodnout, zda chce v Calgary pokračovat, nebo zvolit odchod do Evropy. Pokud by se rozhodl smlouvu nyní prodloužit, bylo by v příštím roce opční právo na straně klubu. Nejlepší brankář Mistrovství světa ve Vídni 1996 však kontrakt rozvázal.

Informace o tom, že by zkušený čtyřiatřicetiletý gólman měl v jihočeské metropoli setrvat bez ohledu na výluku v NHL, se objevila už v průběhu Mistrovství světa osmnáctiletých, které se konalo v Plzni a v Českých Budějovicích v polovině dubna. Zprávu sice nejprve potvrdil Turkův agent Jaromír Henyš, ovšem vzápětí ji dementoval hráčův zástupce v zámoří Rich Winter. A to i přesto, že tou dobou již Roman Turek v Calgary zařizoval prodej svého domu. „Do 30. června je hráčem Calgary. Do té doby si může každý říkat co chce, ale nic není oficiální,“ předurčil rozzlobený Winter následující téměř dvouměsíční informační embargo. V zámoří totiž nebývá zvykem zveřejňovat přestupy hráčů před posledním červnovým dnem, kdy drtivé většině hráčů vyprší platné kontrakty. „Nyní mohu potvrdit, že jsme s Romanem uzavřeli dvouletý kontrakt,“ informoval o dohodě mezi klubem a jedním z hlavních strůjců návratu jihočeského klubu do extraligy prezident HC České Budějovice Jaroslav David. K vzývanému podpisu smlouvy došlo ve středu večer na Ruzyňském letišti, odkud Turek odlétal se svou rodinou na dovolenou.

České Budějovice tak vyřešily ožehavou otázkou brankářské jedničky. V záloze sice byli nadějní mladíci Jan Chábera a Alexandr Salák, Turkovy zkušenosti a triumfy však hovoří samy za sebe. O svém přínosu pro mužstvo mimojiné potvrdil i v loňském play-off, kdy při cestě českobudějovického kolosu do extraligy odchytal jedenáct duelů a v šesti z nich si připsal čisté konto. Hrubou přípravu si věčně dobře naložený gólman sestavil sám. K mužstvu se připojil jen při speciálních brankářských trénincích, které svým ovečkám ordinuje kouč maskovaných mužů Ladislav Gula. „Ačkoliv Roman většinu času trénoval sám, jsem přesvědčený o tom, že bude na sezonu připravený. S individuální přípravou má bohaté zkušenosti,“ konstatoval David.
Roman Turek se do týmového tréninku zapojí poprvé 20. července, kdy hráči nováčka extraligy poprvé vyjedou v rámci přípravy na ledovou plochu.

ZŮSTÁVÁ! Brankář Roman Turek, který se letos v březnu významnou měrou podílel na postupu HC České Budějovice do extraligy, bude pokračovat v jihočeském klubu. Ve středu podepsal s klubem dvouletou smlouvu.
FOTO: Robert Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....