Banes Motor České Budějovice
27.06.2005, Antonín Vansa

Najdou České Budějovice nového šéfa kabiny?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V drtivé většině případů je právě on tím hlavním strůjcem týmového úspěchu. Když je potřeba, nebojí se v kritickou chvíli předstoupit před zbytek mužstva a vyburcovat ho. Právě on většinou dokáže na ledě zavelet povedenou akcí k obratu. Na druhé straně ale také dokáže utlumit přehnanou euforii. Řeč je o takzvaném šéfovi kabiny. Takovou osobnost v současnosti hledá i klub HC České Budějovice. „Zatím nedokážu posoudit, jestli někoho takového v tomto týmu najdeme. Kádr se hodně změnil a ještě jsem hráče tak dokonale nepoznal,“ pokrčil rameny trenér týmu Josef Jandač.
Cenu lídra týmu lze jen těžko odhadnout. Ale oblíbenou formulkou v souvislosti s takovým typem hráče bývá, že je k nezaplacení. A pro důkaz není potřeba chodit daleko do historie. Stačí si jen vzpomenout na únor 1998. Celá Česká republika žila takzvaným “Turnajem století“, jak byl odborníky označen olympijský turnaj, kterého se poprvé v dějinách zúčastnili hráči z kanadsko-americké NHL. Česká republika v tomto klání hokejových velmocí zvítězila. Ovšem kdo ví, jak by dopadla, kdyby si o přestávce mezi první a druhou třetinou čtvrtfinálového zápasu s U.S.A. nevzal slovo nynější generální manažer Slavie Praha Vladimír Růžička. Moment, který kromě hráčů a trenérů nikdo neměl možnost vidět, se stal podle všeho zlomem na cestě za zlatými medailemi. „Podobným typem hráče je i Jiří Dopita,“ upozornil kouč Českých Budějovic Josef Jandač. „Vyhrával tituly se Vsetínem, pomohl k němu i Olomouci a Pardubicím,“ dodal. Jak by vlastně měl onen vůdce kabiny vypadat? „Každopádně to musí být hráč, který k tomu má předpoklady. Měl by mít zkušenosti, měl by dokázat působit vnitřně na mužstvo, být prodlouženou rukou trenéra a měl by mít zájem na tom, aby se dařilo celému mančaftu,“ řekl Jandač. „Ale zároveň by měl splňovat určitou výkonnost a na jejím základě by měl pevnou pozici v kabině a na ledě,“ upřesnil dvojnásobný vítěz baráže o extraligu.

Právě v loňské sezoně se Josefu Jandačovi naskytla vynikající příležitost pro práci s podobným typem hokejisty. V září se s českobudějovickým klubem dohodl na smlouvě po dobu výluky v NHL útočník Václav Prospal. Kvůli neshodám mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA nakonec na jihu Čech odehrál celou sezonu a stal se hlavním strůjcem návratu Českých Budějovic do extraligy. „Venca je vůdčí typ se vším všudy. Nejen, že něco řekne v kabině, ale pak hlavně přijde na led a udělá to. Tím si získává respekt ostatních, protože ti vidí, že to z jeho strany nejsou jen kecy,“ pochvaloval si přínos hvězdy z Tampy Bay Lightning českobudějovický trenér. Z Prospala zápal pro hru doslova sálal. Nejen, že na ledě odevzdával maximum i ve chvíli, kdy České Budějovice například drtily Písek už 7:0, ale pracoval na sto procent i v tréninku. Že ostatní spoluhráče dokázal strhnout, svědčí následující příklad. Když se při jednom z prvních tréninků HC České Budějovice postavil před branku a dorážel střely ostatních za překvapeného brankáře Cháberu, ostatní se tomu jen hlasitě smáli. „Oni se tomu pořád tlemili, ale je důležité dostat takové věci do tréninku. Když puk neskončí za brankovou čarou, pořád se hraje. Já jsem se to v Tampě naučil od Andreychuka. Ten si stoupne před bránu a dá dvacet gólů za sezonu jen z toho, že to někde odrazí nebo sklepne,“ řekl v nedávném rozhovoru pro měsíčník HATTRICK nejproduktivnější hráč loňského ročníku první ligy. V polovině prosince už patřila dorážka za zasahujícího brankáře ke koloritu českobudějovických tréninků. A že se taková důslednost vyplatí, o tom se přesvědčil útočník Štěpán Hřebejk, který životní trefou nasměroval do prodloužení pátý zápas semifinálové série s Chomutovem.

Podle Josefa Jandače nemusí být lídr kabiny nutně provázaný s regionem, kde jeho klub působí. Znovu přitom připomíná případ Jiřího Dopity, který vyhrál tituly se třemi různými kluby. „Pokud je hráč s krajem nějakým způsobem spjatý, může to být výhoda, ale při dnešní migraci hráčů už to není nejdůležitější. Nedovedu si například představit, že kdyby loni Venca Prospal nehrál za nás, podával by jinde horší výkony,“ zdůraznil šestatřicetiletý trenér. Dokonce podle něj nemusí být určující ani věk hokejisty. Přesvědčil ho o tom Jiří Hudler, kterého krátce vedl v postupové sezoně Bílých Tygrů. „V tu dobu mu bylo osmnáct. Přišel do kabiny a okamžitě si získal přirozenou autoritu. Na ledě dokázal ostatní strhnout. V jeho věku to bylo úžasné!“ vzpomněl si Jandač na řádění drobného forvarda, který Liberci pomohl proklestit cestu do extraligy. „Je to však málo vídaná výjimka. Velkým talentem je v Českých Budějovicích Martin Hanzal, ale nedovedu si představit, že on by k kabině ostatním něco řekl,“ pokrčil rameny. „Vůdcovství se prostě nedá naučit. Buď se někdo jako lídr narodí, nebo ne. Někdo může mít sebevíce zkušeností, podávat výborné výkony, ale v kabině nedokáže promluvit, protože je kupříkladu introvert,“ podotkl kouč nováčka příštího ročníku extraligy. „Vezměte si třeba Jardu Jágra, od kterého se právě taková vůdčí role pro turnaj ve Vídni čekala. Teď čerpám jen z toho, co jsem slyšel, ale ten hráč je dominantní na ledě, je to výborný kluk, ale nemá předpoklady pro to, aby k ostatním promluvil a strhnul je,“ opřel své tvrzení o jednoho z nejlepších hokejistů české historie.

S očekávaným odchodem Václava Prospala zpět za moře, musí začít českobudějovický klub hledat jeho nástupce v nepsané funkci velitele kabiny. Vedení HC České Budějovice sice během jarní přestávky udělalo spoustu vynikajících kroků, vhodně například doplnilo dosud chybějící střední generaci, nicméně o žádném z příchozích hráčů se nedá říct, že by byl vyloženým tahounem mužstva. „Zatím nedokážu posoudit, jestli někoho takového v tomto týmu najdeme. Kádr se hodně změnil a ještě jsem hráče tak dokonale nepoznal,“ uvedl Jandač. „Ale pokud se nikdo takový v týmu nenajde, není to ještě tragédie. Dá se samozřejmě obejít i bez něj. Pokud takový hráč v mužstvu není, ta tíha se rozloží mezi dva nebo tři hokejisty,“ popsal standardní postup při absenci “teamleadera“.

Situaci by však mohlo vyřešit eventuální setrvání brankáře Romana Turka na jihu Čech. O jeho pozitivním vlivu na mužstvo nemůže být sporu. Známý šprýmař se loni na trénincích vždy staral o dobrou náladu, k tomu však přidával i výborné výkony mezi třemi tyčemi a když bylo skutečně potřeba, skleslé spoluhráče dovedl povzbudit. „Roman má věk, bohaté zkušenosti, hodně toho i dokázal. Když jsme loni hráli baráž s Jihlavou, dokázal i on vstát a říct k tomu svoje. A řeknu vám, že to mělo váhu,“ přiznal Jandač. „Pokud se rozhodne v Českých Budějovicích setrvat, je to hráč, který k plnění této role předpoklady má a já si myslím, že lídr mužstva i bude,“ zakončil úvahu trenér, jenž se chystá na svou druhou extraligovou štaci.

UZNÁVANÁ OSOBNOST. Útočník Václav Prospal plnil roli vůdce týmu v loňské sezoně. S největší pravděpodobností však už v HC České Budějovice pokračovat nebude. Trenér Jandač v současnosti řeší otázku, kdo úlohu lídra mužstva převezme.
FOTO: Robert Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....