Banes Motor České Budějovice
20.06.2005, Antonín Vansa

Dvanáct let HC České Budějovice #11 - sezona 2003/04

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - „Máme dobrý tým a věříme, že budeme hrát play-off,“ opakovali před začátkem ročníku 2003/04 funkcionáři českobudějovického klubu a hokejová veřejnost s nimi nadšeně souhlasila. Nikdo nečekal, že by stabilizovaný tým mohl dopadnout tak strašně, jak nakonec skončil...

SEZONA 2003/04 - BOLESTIVÝ PÁD Z EXTRALIGY

Pro České Budějovice to bylo hektické léto. Díky řadě trejdů, které proběhly v minulé sezóně, se do přípravy na nový soutěžní ročník zapojil z poloviny jiný celek. Z jihočeské metropole odešli k 30. dubnu 2003 útočníci Petr Míka, Stanislav Procházka, Josef Štraub a obránce Jan Slavík. Zpět do Českých Budějovic se však z hostování vrátil jen Petr Sailer, který získal titul se Slavií Praha. O Františka Mrázka, Milana Nedomu a Petra Gřegořka nejevil klub zájem. První dva jmenovaní našli své další angažmá v české extralize, Gřegořek dokonce zamířil do ruské Superligy.
Navíc bek Michal Barinka se dohodl na dvoucestné smlouvě s Chicagem Blackhawks a odešel do zámoří. Své působení za “velkou louží“ naopak ukončili brankář Jan Chábera a obránce Ladislav Kolda. K nadějným navrátilcům generální manažer Jaroslav Pařízek získal bývalého reprezentanta Radka Bělohlava a hostování Vladimíra Gýny z Litvínova změnil v přestup.

Velká, a všeobecně kvitovaná, změna se v letních měsících udála na trenérském postu. Českobudějovický klub dopředu vyhlásil svůj zájem o zkušeného kouče Jana Nelibu, který však měl i několik nabídek z ruských oddílů. Nakonec koncem dubna na nabídku HC České Budějovice kývl. Žádného asistenta se však nedočkal. Klub chtěl následovat vzoru fotbalového Liberce, který s dvojicí rovnocenných koučů dosáhl v létě 2002 na zisk mistrovského titulu v Gambrinus lize. Proto byl spolu s Janem Nelibou jmenován na post trenéra Vladimír Caldr, který českobudějovický celek vedl již v minulosti.

Jednoznačně největší problém však vyvstal na postu centra. České Budějovice nedokázaly udržet Josefa Štrauba, nezdařily se ani námluvy s nejlepším střelcem ročníku 2002 - 2003 Janem Markem. Kvůli nedostatku středních útočníků na trhu se tak Jihočeši museli spolehnout na Filipa Turka, Milana Michálka a na univerzálnost Radka Bělohlava, Martina Štrby a třeba i Jiřího Šimánka. Obrovský škrt přes rozpočet však klubové generalitě udělal útočník Milan Michálek, který se na poslední chvíli dohodl na podmínkách smlouvy se San José Sharks a podobně jako Barinka odešel do zámoří.
Manažer Pařízek musel urychleně jednat. Těsně před startem soutěžního ročníku nakonec získal navrátilce ze zámoří Jaroslava Kristka, jenž neuspěl na testech ve Spartě Praha. Kristek však při vší úctě roli druhého centra splnit nemohl. Zařadil se pouze po bok již zmiňovaných univerzálů a tak HC České Budějovice zahájil sezónu s jediným čistokrevným středním útočníkem Filipem Turkem.

A byl to úvod katastrofální. První zápas ve Zlíně nenaznačoval větší krizi v mužstvu. 12. září 2003 Jihočeši drželi s pozdějším mistrem ligy dlouho krok a výhru Medvědů 5:3 pečetil až střelou do odkryté klece Jaroslav Balaštík. Jenže skončilo sedmé kolo a České Budějovice byly stále pevně usazeny na poslední příčce. Prohra na ledě Vsetína v sedmém střetnutí sezóny tak přiměla k odchodu uznávaného kouče Jana Nelibu. Pár desítek minut po porážce 1:4 znechuceně oznámil manažeru Jaroslavu Pařízkovi svou rezignaci.

Před devátým kolem doplnila na střídačce osamoceného Vladimíra Caldra ikona jihočeského hokeje Jaroslav Pouzar. Hned v 10. kole kouzlo jeho osobnosti zapůsobilo naplno. České Budějovice (bez Vladimíra Hudáčka v brance) dokázaly porazit těsně Litvínov a připsaly si první body v soutěži. Jenže následné debakly v Pardubicích a v Liberci měly za následek razantní kroky. Ze zdravotních důvodů byl z kádru vyřazen Rudolf Suchánek, mužstvo opustili i brankář Vladimír Hudáček a útočník Filip Turek.

Oslabený tým, jemuž navíc chyběli zranění Štrba, Rachůnek a Bartoš, se však vzchopil a 2. listopadu po vítězství nad Vsetínem se odlepil z posledního místa. Zpět do extraligového suterénu však Jihočechy vrátila desetizápasová série bez výhry. Z tohoto bahna už se Českobudějovičtí nedokázali do konce ročníku zvednout.

Vedení klubu začalo s oživovacími pokusy a s infúzí nové krve. Do Českých Budějovic zamířili běloruský brankář Andrej Mezin, obránci Miroslav Ďurák, Tomáš Jakeš, Roman Čech a útočníci Robin Bacul s Františkem Mrázkem, těsně před Vánoci navíc došlo k druhé výměně na trenérském postu. Tým převzali Radek Ťoupal a Ladislav Kolda. Přesto se mužstvu nepodařilo uhrát delší sérii bez prohry a dotáhnout se na lépe postavené celky. Obrovská šance přišla v pátek 13. února. Před reprezentační přestávkou zdolali českobudějovičtí hokejisté Karlovy Vary i Znojmo a hostili mladý vsetínský celek. Tříbodový zisk mohl domácí seriózně vrátit do hry o konečnou třináctou příčku.
Úvod však byl šokující. Hned v 5. minutě se za brankou nedohodli gólman Mezin s obráncem Ďurákem a Tomáš Vak do prázdné branky nalomil už tak bídné českobudějovické sebevědomí. Téměř pět tisícovek diváků poté s němým úžasem sledovalo, jak vsetínský náskok utěšeně narůstá. Ve 22. minutě totiž Pavel Selingr zvyšoval už na 0:4! V polovině zápasu snížil po hezké individuální akci a zároveň s pořádnou porcí štěstí Stanislav Jasečko a ve třetí třetině se děly věci. Šest minut před koncem ještě Valaši vedli 2:4, ale v čase 55.16 už bylo vyrovnáno. Štrba se proháčkoval od hrazení až před Biegla a vykřesal jiskřičku naděje. Tu mohl proměnit v požár třicet sekund před koncem obránce Kotaška, ale z velmi výhodné pozice napálil jen lapačku vsetínského brankáře.

Remíza 4:4 vzala Jihočechům veškeré naděje. Frustrovaný tým kráčel od porážky k porážce a do osudové baráže s Jihlavou šel s šestizápasovou šňůrou bez bodu a se skórem 6:20. Zato jihlavská Dukla prošla náročnou finálovou sérií s Berounem a před startem baráže byla v určité výhodě.

Série o účast v extraligovém ročníku 2004 - 2005 začala 18. Března v českobudějovické Budvar aréně. Ani jeden z týmů nepředvedl zrovna oslnivý výkon a tak nebylo divu, že utkání došlo do prodloužení. Nešťastné zakopnutí obránce Koldy a podklouznutí brankáře Mezina připravily ideální palebnou pozici pro jihlavského kapitána Bakuse, který rozhodl o prvním vítězství Dukly v sérii.
Před druhým duelem došlo k utajované změně na českobudějovickém trenérském postu. Hokejová veřejnost s úžasem sledovala hemžení mužů v civilu na jihočeské střídačce. K Radku Ťoupalovi a Ladislavu Koldovi totiž v roli konzultanta přibyl internacionál Jaroslav Pouzar. Koučování mužstva se ujal sám generální manažer Pařízek. Českobudějovičtí předvedli o mnoho lepší výkon než v prvním střetnutí, nicméně Kolda trefil tyč, Bělohlav horní tyčku a Bartoš z kroku netrefil úplně prázdnou branku. Znovu tak rozhodl Oldřich Bakus, který tečoval nahození beka Šmardy.

Na Vysočinu odcestovali hokejisté HC České Budějovice už za kritické situace. Ve třetím utkání série byli Jihočeši znovu o třídu lepší, ale nedokázali překonat výtečně chytajícího Jaroslava Suchana více než dvakrát. Proto musely rozhodnout samostatné nájezdy, které Dukla vyhrála 3:2. Čtvrtý zápas už se nesl jednoznačně v jihlavské režii. Euforii dokázali hráči z Vysočiny přetavit výhru 3:0 a v postup do extraligy. Jihlavští hokejisté se spolu se svými fanoušky ihned na ledě ponořili do víru bouřlivých oslav, zatímco českobudějovický klub se propadl do druhé nejvyšší soutěže. Pro hrstku ztrápených hostujících příznivců to byl dost drsný pohled...

BYLI OPORAMI

Stanislav Jasečko
Slovenský řezník měl vytvořit důraznou obrannou dvojici s Danielem Babkou. Po katastrofálním úvodu je od sebe trenér Neliba roztrhl a Jasečkovi přidělil mladíčka Muchu. Obrovský bek roli vychovatele zvládl dobře, vyhrál i kanadské bodování týmu. Jako jeden z mála vyčníval z herní bídy.

Zdeněk Ondřej
Důrazný forvard neustával ve svém boji kolem hrazení v žádném okamžiku. Bohužel zůstával často v agresivním napadání osamocen. V základní části patřil svými výkony k nejlepším, ani jemu ale příliš nevyšla baráž o udržení v soutěži.

Jaroslav Kristek
Přišel těsně před začátkem sezony a hodně mu uškodilo, že musel nastupovat na postu centra. Dlouho se trápil a probral se, až když ho trenér Ťoupal přesunul na pravé křídlo. Co se týče branek, odvedl, co se od něj čekalo.

ZKLAMALI

Vladimír Hudáček
Těžko mohl při říjnové revoluci v kádru manažer Pařízek ukázat na někoho jiného. Od začátku sezony chytal jedenáct zápasů, ani jeden však nedokázal vyhrát. Po prohře 1:4 s Vítkovicemi ztratil část své ohromné sebedůvěry a nedokázal navázat na výkony z minulého ročníku.

Petr Sailer
Před startem soutěže podepsal s klubem tříletý kontrakt. Všeobecně se čekalo, že právě útočník, který jen sezónu předtím výrazně pomohl k titulu Slavii, potáhne tým do play-off. Za celý ročník však vsítil jen tři branky a ačkoliv se snažil a často publikum bavil svými krásnými kličkami, očekávání nenaplnil.

PŘEKVAPIL

Jan Chábera
Vybředl z brankářské bídy, do níž nakonec spadl i běloruský reprezentant Mezin. Sami hráči se hodně divili, proč Chábera nedostal v barážové sérii alespoň jednu příležitost. Mrštný gólman sice spíše střídal, ale nikdy nezklamal.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Nejraději bych mlčel. Mužstvo mělo svojí sílu a mohlo hrát v klidu na šesté místo. Bohužel ten ročník skončil úplně nejhůře, jak mohl. Pro mě je to největší zklamání za tu dobu, co jsem u hokeje. A myslím si, že nejen pro mě, ale i pro hráče...
Začali jsme úplně strašně. Prohráli jsme z prvních dvanácti zápasů jedenáct. To nepamatuji. Přitom to všechno začínalo slibně. V týmu byla super parta, trenér Neliba odvedl v přípravě pořádný kus práce. Nedovedu si vysvětlit, proč jsme nakonec takhle začali. Je to smutné.
A nedařilo se ani Hudymu, který nás rok předtím vytáhl do play-off. Mančaft začíná od brankáře. Byla by ale chyba házet neúspěch jen na něj. Za tu strašně špatnou sérii mohl celý tým, ne jen Vláďa.
Sice se nám pak začalo dařit, ale zranění nás vrátila zpět tam, kde jsme předtím byli. Tedy na poslední místo.
Přesto si nikdo si vůbec nepřipouštěl, že bychom baráž nezvládli. Měli jsme na to, dali jsme se před barážovými zápasy psychicky dohromady. O to více šokující je, že jsme nedokázali porazit Jihlavu ani jednou. První střetnutí bylo hodně rozpačité. Nehráli jsme dobře a koledovali jsme si o porážku. Ale druhý a třetí zápas jsme měli jasně dovést do vítězného konce, protože jsme měli hromadu příležitostí. Nedávat góly je v takové sérii trestuhodné.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   13   1  4  2   32   105:160   47 (-31)

Baráž

O udržení proti Jihlavě 0-4 na zápasy (2:3po pr., 0:1, 2:3po ts., 0:3)

Nejdelší série bez prohry - 28.října 2003 - 11.listopadu 2003

 4    4   0  0  0    0    12:5     12 ( +6)

Nejdelší série bez vítězství - 14.listopadu 2003 - 7.prosince 2003

10    0   0  1  1    8    13:35     2 (-13)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

9.prosince 2003
HC České Budějovice - HC JME Znojemští orli 5:1 ( 2:1, 0:0, 3:0 )

Štrba 2, Hřebejk, Kristek, Bartoš - Pucher.

NEJVYŠŠÍ PROHRA SEZONY

10.října 2003
HC Pardubice - HC České Budějovice 6:0 ( 1:0, 2:0, 3:0 )

Pištěk 2, Janecký, Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Petr Sýkora.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Jaroslav Kristek - 56 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Jaroslav Kristek - 29 bodů (15+14)
Nejproduktivnější obránce: Stanislav Jasečko - 28 bodů (5+23)
Nejlepší střelec:          Jaroslav Kristek a Peter Bartoš - 15 branek
Nejlepší nahrávač:         Stanislav Jasečko - 23 asistence
Nejtrestanější hráč:       Stanislav Jasečko - 76 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Radek Bělohlav - 38 utkání / 12 tr.minut
Nejlepší v +/-:            Ivo Kotaška - 2 plusové body
Nejhorší v +/-:            Radek Bělohlav - 20 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Jan Chábera      - 14 zápasů /  92,46% úspěšnosti
2 - Josef Kučera     - 24 zápasy /  91,09% úspěšnosti
3 - Andrej Mezin     - 19 zápasů /  90,49% úspěšnosti
4 - Vladimír Hudáček - 11 zápasů /  87,58% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Jan Chábera, Andrej Mezin, Vladimír Hudáček, Josef Kučera.

Obránci
Stanislav Jasečko, Josef Jindra, Daniel Babka, Miroslav Ďurák, Tomáš Jakeš, Vladimír Gýna, Roman Čech, Ján Mucha, Ivo Kotaška, Rudolf Suchánek, Lukáš Vomela, Petr Macháček, Václav Kočí, Ladislav Kolda jun., Zbyněk Neckář.

Útočníci
Jaroslav Kristek, Martin Štrba, Zdeněk Ondřej, Peter Bartoš, Radek Bělohlav, Luboš Rob, Petr Sailer, Jan Fadrný, František Mrázek, Jiří Šimánek, Filip Turek, Robin Bacul, Štěpán Hřebejk, Petr Kaňkovský, Milan Kostourek, Vladimír Škoda, Ivan Rachůnek, Michal Vondrka jun., Jiří Hanzal, Petr Šulčík, Vojtěch Mrkvička, Milan Gulaš, David Nedorost, Jan Řehoř, Lukáš Květoň.

Trenéři
Jan Neliba a Vladimír Caldr. Po 7.kole z funkce odstoupil Jan Neliba, před 9.kolem doplnil Vladimíra Caldra Jaroslav Pouzar. Oba dva odvoláni při vánoční přestávce a nahrazeni dvojicí Radek Ťoupal a Ladislav Kolda, po prvním barážovém utkání je doplnil Jaroslav Pařízek.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 2003/04

 1. HC Hamé Zlín
 2. HC Slavia Praha
 3. HC Sparta Praha
 4. HC Lasselsberger Plzeň
 5. HC Moeller Pardubice
 6. HC JME Znojemští orli
 7. HC Vítkovice
 8. HC Oceláři Třinec
 9. HC Rabat Kladno
10. HC Chemopetrol Litvínov
11. HC Bílí Tygři Liberec
12. HC Energie Karlovy Vary
13. Vsetínská akciová a.s.
14. HC České Budějovice
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....