Banes Motor České Budějovice
13.06.2005, Antonín Vansa

Jsem zvědavý, jaká příprava se bude dělat za pět let, říká Šimánek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po Petru Sailerovi je druhým největším patriotem v českobudějovických barvách. V jihočeské metropoli působí nepřetržitě od sezony 1997 - 1998, kdy jako devatenáctiletý poprvé nakoukl do seniorské extraligy. Ovšem nechybělo mnoho a pouto mezi Jiřím Šimánkem a HC České Budějovice se mohlo poprvé přetrhnout. Zájem projevily po skončení minulého ročníku Karlovy Vary. „Viděl jsem, že hokej v Budějovicích jde dobrou cestou. Proto jsem se rozhodl, že odcházet ještě nebudu,“ prozradil šestadvacetiletý forvard.
Jak vážný byl zájem Karlových Varů o vaše služby?
Podle mě to bylo hodně vážné. Opravdu jsem se seriozně rozhodoval mezi nabídkou z Varů a z Budějovic. Asi po týdenní úvaze jsem přiklonil k pokračování v Českých Budějovicích.

Minulá sezona vám gólově vyšla. Určitě jste musel mít nabídek daleko více, ne?
Nějaké náznaky jsem ještě měl, ale nejkonkrétněji se vyjádřily Vary a Budějovice.

Proč jste se rozhodl zůstat v Českých Budějovicích?
Znám místní prostředí a říkal jsem si, že bych ještě nějakou dobu mohl zůstat. Vedení klubu navíc začalo dělat takové kroky, že jsem uvěřil, že by zde mohl být dobrý tým. Viděl jsem, že hokej v Budějovicích jde dobrou cestou. Proto jsem se rozhodl, že odcházet ještě nebudu.

V mnoha případech do přestupů hokejistů hovoří i jejich nejbližší. Nebylo to tak, že by vám manželka Jana odchod z Českých Budějovic zamítla?
(úsměv) To určitě ne! Ale doma jsme to probrali a shodli jsme se, že tu ještě dva roky zůstaneme.

V pondělí začal sedmý týden letní přípravy na nový ročník. Absolvoval jste už v minulosti tak tvrdou přípravu?
Ne. Já mám pocit, že každým rokem je ta příprava tvrdší a tvrdší. Takže jsem zvědavý, co tady budeme dělat za pět let (smích). Když vezmu třeba jen ta kola. Pamatuji si, že před takovými pěti lety jsme jeli tak dvě kola za týden. Teď jsme měli i dvě etapy v jednom. Opravdu jsem zvědavý na to, co se bude dělat za takových pět let.

Máte s letošní přípravou problémy?
To ne. Je mi celkem jedno, jestli se běhá, nebo se jezdí na kole. Někdo třeba s jízdou na kole problémy má, ale já jsem asi tak v průměru. Nevadí mi nic.

Minulý týden jste byli na týdenním cyklistickém soustředění v Železné Rudě. Bylo podle vás náročnější, než tři týdny staré soustředění na Lipně?
Pro mě bylo náročnější soustředění v Železné Rudě. Na Lipně byla v okolí přehrady alespoň občas nějaká rovina. Zato v Železné Rudě to bylo pořád z kopce a do kopce. Opravdu si myslím, že to bylo daleko těžší.

Pokořili jste i tamní vrch Pancíř?
Jasně. Třikrát. Bylo zajímavé, že když jsme tam vyjeli poprvé, byly tam asi dva stupně a poletoval sníh. Na to, že máme letní měsíc, to bylo zajímavé zpestření.

Jaké vůbec panovalo na Šumavě počasí?
Slyšel jsem, že v Budějovicích bylo ošklivě. Tam to bylo to samé. Kdyby bylo teplo, každý by tu zátěž snášel lépe. Ale teplota byla neustále tak na pěti stupních, pořád pršelo, takže nic moc.

Zdravotně jste v pořádku? Nenastydl jste se během uplynulého týdne?
Já ne. A myslím, že ani nikdo další neonemocněl.

Díky moc za rozhovor.

TĚŠTE SE. Českobudějovický útočník Jiří Šimánek (první otočený k objektivu) se rozhodl odmítnout nabídku Energie Karlovy Vary a bude následující dvě sezony nadále oblékat dres HC České Budějovice. I nadále tak bude fotografům ukazovat svůj věčný úsměv.
FOTO: Robert Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....