Banes Motor České Budějovice
06.06.2005, Antonín Vansa

Dvanáct let HC České Budějovice #10 - sezona 2002/03

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poté, co českobudějovičtí hokejisté se štěstím zachránili extraligovou příslušnost, došlo k dostavbě zimního stadionu a mužstvo posílilo několik zkušených hráčů, vyhlásil klub v sezoně 2002/03 po dvou letech znovu útok na pozice mezi osmi nejlepšími celky.

SEZONA 2002/03 - ÚSPĚŠNÝ FINIŠ

Před sezónou rozšířil generální manažer Pařízek sponzorské řady o českobudějovickou firmu Koh-i-noor. Do týmu sehnal středního útočníka Filipa Turka a zkušené obránce Daniela Babku s Petrem Gřegořkem. Tým opustil centr Petr Kořínek, který odešel do Německa, odchod do zámoří zvolil další centr Jiří Novotný a nové angažmá si našli i obránci Ladislav Čierny a Lukáš Krajíček. Mužstvo opustil i brankář Mařík, o kterého po sezoně neprojevil Zlín zájem. Zkušený gólman se proto stal novou akvizicí Femaxu Havířov.
Klub měl zahájit sezónu na nově zrekonstruovaném stadionu, který nese jméno Budvar aréna. Jenže ničivá přílivová vlna vodního živlu, která se přes jižní Čechy přehnala na přelomu července a srpna 2002, utopila první tři řady sedadel a slavnostní otevření Budvar arény se muselo odložit. „Pokud vše dobře půjde, stane se tak 6.října proti Plzni,“ řekli zástupci HC České Budějovice na předsezónní tiskové konferenci.

První kolo sehráli Jihočeši 13.září 2002 v Duhové aréně na ledě Pardubic. Zápas měl překvapivý průběh. V 11.minutě prostrčil po rychlém brejku Turek puk mezi nohama gólmana Svobody a hosté vedli. Klíčový moment přišel ve 29.minutě. V čase 28:19 vyrovnal Sailer po přihrávce Roba na 2:2, ale za pouhých patnáct vteřin propálil brankáře Hudáčka mladíček Kolář a znovu strhl vedení na stranu Pardubic. V poslední třetině pojistili výhru Východočechů Lubina a Novotný. Pardubice zvítězily 5:2.

Po dobrém výkonu se ovšem výsledky začaly rapidně horšit. Jihočeši po špatných výkonech prohráli 1:4 v Liberci a 0:4 ve Znojmě. Vinou toho, že ostatní týmy měly v tu chvíli odehrány o dva zápasy více, patřila hokejistům HC České Budějovice poslední příčka. Na led v Českých Budějovicích se však nakonec přeci jen vraceli po výhrách ve Zlíně a Havířově za veselejších okolností.

Premiéra v Budvar aréně ale dopadla špatně. Po zdlouhavém úvodním ceremoniálu nedokázala obě mužstva svou matnou hrou strhnout diváky k výraznější podpoře a před komorní kulisou vstřelil úvodní gól až v polovině zápasu Rob. Plzeň však ještě do konce druhé třetiny otočila a konečnou podobu dal výsledku po obrovské Hudáčkově hrubce hostující útočník Duda.

Českobudějovičtí hráči se sice dostali v dalším průběhu soutěže na dostřel elitní osmičce, ale nevyrovnané výkony některých opor vedly k zásadnímu opatření, které přišlo kolem 24.listopadu. Den před utkáním s Vítkovicemi byl z kádru vyřazen obránce Gřegořek. Ráno před zápasem složil kapitánskou funkci obránce Nedoma a po hrubě nezvládnutém vystoupení, o jehož osudu rozhodla druhá třetina, byli z kádru vyřazeni také Nedoma a Sailer, o svou pozici přišel i František Mrázek, kterého trenéři Liška a Červený kritizovali za nedisciplinovanost. Ráno 25.listopadu byl navíc na post hlavního trenéra po dvou letech dosazen bývalý vynikající hokejista Jaroslav Pouzar.

V následujících dnech došlo k výměnám, při kterých měl manažer Pařízek neobyčejně šťastnou ruku. Za Sailera získal ze Slavie útočníky Petra Míku a Josefa Štrauba, z Liberce Stanislava Procházku za Gřegořka, z pražské Sparty obránce Jana Slavíka za Nedomu a navíc přivedl z ruského Nižněkamsku zkušeného beka Stanislava Jasečka.

Zřejmě klíčová bitva o play-off přišla koncem ledna. Jihočeši doma přivítali Vsetín, který také bojoval o účast ve čtvrtfinále. V šedesáti minutách sice Valaši zvítězili 2:4, ale kvůli neoprávněnému startu hostujícího útočníka Tomáše Vaka bylo utkání kontumováno s výsledkem 5:0 ve prospěch HC České Budějovice. V následujících zápasech už Jihočeši svou šanci nepustili a základní část ukončili devítizápasovou sérií bez porážky.

Ve čtvrtfinále narazili českobudějovičtí hráči na Spartu Praha. V úvodním zápase prohráli po těžkém boji v T-Mobile aréně 1:3. Kdo ví, jak by skončil druhý zápas, kdyby nedošlo k necitlivému zásahu arbitrů na konci úvodní části. V 19.minutě za stavu 0:1 ujížděl sám na branku Filip Turek, ale zastavil ho hvizd čárových rozhodčích, kteří signalizovali příliš mnoho hostujících hráčů na ledě. Po následné hádce mezi rozhodčími a Jaroslavem Pouzarem opustili hokejisté v červených dresech led a když se vrátili, dvojice hlavních rozhodčích Havlík - Kolísek je potrestala dvouminutovým trestem za zdržování hry. V přesilové hře 5 na 3 zvýšil Leška a Sparta dotáhla do vítězného konce i druhé utkání.
V odvetách opět kralovala Sparta. Na třetí výhru v sérii se sice pořádně nadřela a zvítězila těsně 2:1, ale ve čtvrtém utkání góly Paroulka, Šreka, Tomíka, Ujčíka a Broše svého soupeře deklasovala 5:0 a v sérii na čtyři vítězná utkání neztratila ani zápas.

BYLI OPORAMI

Rudolf Suchánek
Zavalitý veterán prožil nejlepší sezónu ve své bohaté kariéře. Dařilo se mu především v nově zrekonstruované Budvar aréně, kde dal čtyři ze svých pěti branek. Těžil ze skvělé střelecké formy Luboše Roba.

Luboš Rob
V průběhu celého ročníku měl velké štěstí na spoluhráče. Sezónu začal po boku Ondřeje a Mrázka a díky jejich důrazu se dostával k jednomu kanadskému bodu za druhým. Po trejdu Sailer - Štraub, Míka se zase zařadil vedle ostříleného veterána a grandiózně dokončil úspěšný ročník.

Josef Štraub
Neúnavný hecíř přišel spolu s Míkou výměnou za Sailera. Překonal úvodní zklamání z výměny z nadupaného kádru Slavie a svým výkonem strhl zbytek týmu v boji o play-off. Svým výkonem výrazně ulevil kapitánu Robovi, kterého zásobil devíti přesnými nahrávkami.

ZKLAMALI

Jiří Šimánek
Těžko říct, co mu chybělo. Talentovaný útočník dal pouze sedm branek, v silné konkurenci pravých křídel na něj nakonec zbylo až místo ve třetí formaci. Teprve při reorganizaci útoků v play-off se posunul vedle Filipa Turka, ve třetím zápase série předvedl svůj důraz a vsítil gól na 1:1.

Milan Michálek
Od osmnáctiletého mladíka se po vydařené sezoně čekalo rozhodně více. Nedokázal si však vybojovat větší prostor na ledě, po příchodu Štrauba vedl až třetí formaci. Získal sice jen devět bodů, ale připsal si nahrávku ve vypjaté čtvrtfinálové sérii.

PŘEKVAPIL

Zdeněk Ondřej
Před sezónou se vrátil z amerického angažmá. Bez problémů prošel testy, na kterých se s ním dohodl manažer Pařízek. V úvodu soutěže se skvěle doplňoval se svým velkým kamarádem Františkem Mrázkem. Po jeho odchodu sice neúnavně bojoval, ale už se mu tolik nedařilo.

SEZONA OČIMA MASÉRA PAVLA VLAŠICE

„Sezóna začala dost hrozně. Konečně jsme měli dostavěný zimní stadion, byli jsme nastěhovaní v kabině a najednou přišla týden před kolaudací záplava a začalo znovu to, co jsme prožili už rok předtím. Tedy kočování po jihu Čech. Naštěstí jsme stihli vynosit před velkou vodou alespoň věci z kabiny do bufetů na stadionu. Všichni kolem budějovického hokeje dělali v tu chvíli maximum.
V této sezoně jsem zjistil, že je nová doba. Po prohraném zápase s Vítkovicemi odešli Milan Nedoma, Petr Sailer, Petr Gřegořek a Franta Mrázek. Navíc se na střídačku vrátil Jarda Pouzar. Takové zemětřesení v kádru jsem v minulosti nikdy nezažil. Ale v zámoří je tohle naprosto normální a je to takový moderní trend. Pokus oživit uvadlý tým a změnit klima.
Někdy je taková výměna k dobru, jindy ne. Tenkrát skvěle vyšel příchod Pepy Štrauba ze Slavii. Byl to centr, kterých jsme neměli moc a vedle sebe vytáhl k výborným výkonům Martina Štrbu a Luboše Roba. O co hůře ročník začal, o to lépe končil. V závěru jsme vyhráli hodně zápasů a věřili jsme si ve čtvrtfinále i na Spartu.
Hodně nás položil moment ze druhého zápasu, kdy jel po Tlačilově signálu Filip Turek sám na branku a rozhodčí nás vyloučil za příliš mnoho hráčů na ledě. Signál byl zahraný dobře a nebylo za co vylučovat. Bohužel, rozhodčí to viděli jinak. Poté ještě Jarda Pouzar odvolal tým do kabin a rozhodčí nás za to poslali do tří. V tu chvíli tam byly zbytečné emoce. Z přesilovky pět na tři jsme dostali gól na 2:0 a už jsme se nedokázali do série vrátit.“

STATISTICKÉ CENTRUM

TÝMOVÉ STATISTIKY

Základní část

52   21   5  4  3   19   149:140   80 ( +2)

Play-off

Čtvrtfinále proti Spartě 0-4 na zápasy (1:3, 0:4, 1:2, 0:5)

Nejdelší série bez prohry - 25.ledna 2003 - 28.února 2003

 9    7   0  0  2    0    31:20    23 ( +8)

Nejdelší série bez vítězství - 12.listopadu 2002 - 24.listopadu 2002

 6    0   1  1  0    4    13:22     3 ( -9)

NEJVYŠŠÍ VÝHRA SEZONY

11.prosince 2002
HC Havířov Panthers - HC České Budějovice 0:8 ( 0:1, 0:3, 0:4 )

Rob 4, Míka 2, Ondřej, Bartoš.

NEJVYŠŠÍ PROHRY SEZONY

17.listopadu 2002
HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 0:5 ( 0:2, 0:2, 0:1 )

Opatovský, Bauer, L.Vlček, V.Polák, Pavliš.

10.března 2003
HC České Budějovice - HC Sparta Praha 0:5 ( 0:0, 0:4, 0:1 )

Paroulek, Šrek, Tomík, Ujčík, Broš.

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY

Nejvíce odehraných utkání: Peter Bartoš, Daniel Babka, Luboš Rob - 56 utkání
Nejproduktivnější hráč:    Luboš Rob - 52 body (24+28)
Nejproduktivnější obránce: Rudolf Suchánek - 32 body (5+27)
Nejlepší střelec:          Luboš Rob - 24 branky
Nejlepší nahrávač:         Luboš Rob - 28 asistencí
Nejtrestanější hráč:       Josef Štraub - 89 tr.minut
Nejslušnější hráč:         Martin Štrba - 38 utkání /  4 tr.minuty
Nejlepší v +/-:            Josef Štraub - 13 plusových bodů
Nejhorší v +/-:            Stanislav Jasečko - 15 minusových bodů
Statistiky brankářů:
1 - Vladimír Hudáček - 55 zápasů /  91,32% úspěšnosti
2 - Josef Kučera     -  5 zápasů /  87,81% úspěšnosti

MUŽSTVO HC ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři
Vladimír Hudáček, Josef Kučera.

Obránci
Rudolf Suchánek, Daniel Babka, Stanislav Jasečko, Milan Nedoma, Petr Gřegořek, Jan Slavík, Josef Jindra, Vladimír Gýna, Ivo Kotaška, Zbyněk Neckář, Michal Barinka, Tomáš Tupý, Lukáš Vomela, Ján Mucha, Vojtěch Svačina.

Útočníci
Luboš Rob, Filip Turek, Martin Štrba, Josef Štraub, Peter Bartoš, Zdeněk Ondřej, František Mrázek, Petr Sailer, Jiří Šimánek, Petr Míka, Milan Michálek, Stanislav Procházka, Michal Vondrka jun., Jiří Brož, Vladimír Škoda, Robert Kysela, Jan Řehoř, Lukáš Květoň, Štěpán Hřebejk.

Trenéři
Jaroslav Liška a Václav Červený. Po 25. kole je doplnil Jaroslav Pouzar.

KONEČNÉ POŘADÍ ROČNÍKU 2002/03

 1. HC Slavia Praha
 2. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
 3. HC Sparta Praha
 4. HC Oceláři Třinec
 5. HC Vítkovice
 6. HC České Budějovice
 7. Vsetínská akciová a.s.
 8. HC JME Znojemští orli
 9. HC Keramika Plzeň
10. HC Energie Karlovy Vary
11. HC Chemopetrol Litvínov
12. HC Bílí Tygři Liberec
13. HC Hamé Zlín
14. HC Havířov Panthers
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....