Banes Motor České Budějovice
03.06.2005, Antonín Vansa

A znovu na kola - tentokrát do Železné Rudy

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Druhé cyklistické soustředění v krátké době podstoupí v příštím týdnu hokejisté HC České Budějovice. Po náročném programu v okolí Lipna se jejich destinací pro příštích pár dní stane šumavská obec Železná Ruda. „Je to dobré místo a kromě regenerace tam budeme mít vše,“ pochvaluje si podmínky v šumavské obci kouč Josef Jandač.
Dvě cyklistická soustředění během devítitýdenní hrubé přípravy? A proč ne. Kouč extraligového nováčka Josef Jandač zařazuje trénink na kolech do svého programu pravidelně a rád. Dokonce loni, ačkoliv neměl možnost s týmem vyrazit na Šumavu, naplánoval jízdu po kopcích v okolí Rudolfova. „Cyklistika je pro hokejisty poměrně vhodná zátěž. Fotbalisty zpomaluje, ale pro hokejistu je trasa v kopcích dobrá,“ říká Jandač. Hráči už za sebou mají první soustředění. To absolvovali minulý týden v okolí Hrdoňova, kde najezdili během čtyř dní přes tři sta kilometrů. Tím také zakončili první fázi letní přípravy, která je tradičně zaměřena především na vytrvalost. „Byl jsem maximálně spokojený. Jak s přístupem hráčů, tak s podmínkami, které jsme měli. Přálo nám i počasí, což je nesmírně důležité a v neposlední řadě jsem poznal chování hráčů ve velké zátěži,“ pochvaloval si lipenské galeje trenér, který se chystá na svou druhou extraligovou štaci. Zatímco Jandač našel na soustředění jen samá pozitiva, pro hráče jízda po šumavských kopcích příjemná příliš nebyla. Padesátikilometrové výšlapy v nelidském horku jim daly pořádně zabrat. „Určitě to pro kluky bylo náročné, bylo toho dost, ale nemyslím si, že by to bylo neúnosné. Nejeli jsme se tam přeci rekreovat,“ usmál se šestatřicetiletý kouč.

V okolí Železné Rudy čeká českobudějovické hráče zcela jiná zátěž. „Zaměříme se více na sílu a výbušnost. Tratě tím pádem nebudou tak dlouhé,“ podotkl Jandač. Dlouhé trasy v kopcích nahradí nárazová prudká stoupání. Hráči se především musí psychicky připravit na zdolání známého vrchu Pancíř, který se nachází ve výšce 1214 metrů nad mořem. Například z obce Špičák na Pancíř by hokejisté museli na necelých třech kilometrech překonat převýšení přes tři sta metrů. „Projel jsem si to na kole. Musím říct, že je to hodně zajímavé,“ řekl dvojnásobný vítěz baráže o extraligu. „Ale kopců je tam více. Byl jsem se tam podívat ve středu a tratě už mám připravené,“ dodal. Na přípravu tras nebyl sám. „Pomáhal mi jeden místní člověk, který Železnorudsko zná dokonale a měl jsem informace i od hokejových týmů, které tam byly před námi,“ uvedl Josef Jandač. Náročnost tamních tratí mimojiné konzultoval i s koučem juniorského týmu HC České Budějovice Milanem Černým, který v Železné Rudě společně s Radkem Ťoupalem připravoval českobudějovické mladíky v týdnu od 30. května do 3. června. „Milan Černý bude v Železné Rudě nadále, aby nám trošku pomohl s organizací. Nejede totiž trenér gólmanů Láďa Gula a stejně bych byl rád, aby Milan trošku přišel do kontaktu s prvním týmem,“ zdůvodnil účast Milana Černého trenér Jandač.

Hráče čeká na česko - německém pomezí pořádně nabitý program. Do penzionu Občanka v Železné Rudě přicestují už v neděli. Od pondělí by měl začít tréninkový program. „Bude hodně záležet na počasí. Doufáme, že vše půjde podle plánu,“ přeje si Jandač. V takovém případě by hokejisté každé dopoledne strávili na kolech. Odpolední náplň se již odlišuje. „V pondělí počítáme opět s koly a večer zřejmě přidáme nějaké hry. V úterý kluky čeká kruhový trénink, ve středu hra a regenerace. Ve čtvrtek opět cyklistika a v pátek po obědě už jedeme zpátky domů,“ nastínil ve stručnosti program, který hráče čeká, trenér mužstva. Je možné, že na poslední chvíli ale ještě dojde k úpravě plánu. Není vyloučeno, že by ve středu sehrál HC České Budějovice fotbalový zápas s místním celkem. „Ale v Železné Rudě je umělá tráva, takže spíše bych zvolil nějakou formu turnaje. Chtěl bych, aby bylo středeční odpoledne uvolněnější,“ připomněl Jandač.

Josef Jandač by s sebou opět rád vzal kompletní kádr. Pravděpodobně však bude chybět obránce Radek Martínek, který se s týmem minulý týden připravoval na Lipně. „Zatím nevím, jak to bude. Volal jsem mu, ale nezvedá mi telefony. Záleží to na něm, ale chtěl jsem mu to nabídnout. Je to poctivý kluk, který se vždy připravuje svědomitě. I když mi na konci minulého soustředění řekl, že to i pro něj bylo dost tvrdé,“ řekl Jandač. Do Železné Rudy by neměl odjet ani vytáhlý brankář Roman Turek. Ten se o svém budoucím působišti stále oficiálně nerozhodl, navíc každé léto raději volí individuální přípravu. „Pro Romana by to ani nebylo dobré. Je těžký a bylo by pro něj strašně náročné škrabat se někam do kopců,“ myslí si kouč HC České Budějovice.
Týdenního bloku se nezúčastní ani mladý forvard Martin Hanzal, který se teprve v neděli vrátí z přípravného kempu v zámoří a od pondělí se hodlá věnovat studijním povinnostem. „Dělá nějaké zkoušky. Ale jinak pojedou všichni,“ řekl Jandač. Tedy i brankář Jan Chábera, který při prudkém sjezdu na soustředění na Lipně upadl a vykloubil si malíček. A nebyl sám. V inkriminovaném úseku spadli hned tři další hráči. Nikomu z nich se však naštěstí nic nestalo. „Je to těžký sjezd. Je v něm prudká zatáčka, kterou do poslední chvíle nevidíte. Když trať neznáte, většinou upadnete,“ popsal nebezpečný úsek útočník Václav Nedorost, který na tom samém místě spadl z kola v létě 2000.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....