Banes Motor České Budějovice
01.06.2005, Antonín Vansa

Budějovice jsou mojí prioritou, říká bek Filip Novák

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V roce 1999 získal s dorosteneckým týmem HC České Budějovice titul přeborníka republiky. Poté však následoval bývalého spoluhráče Vladimíra Sičáka, odjel zkusit štěstí za oceán a prakticky zmizel z očí. A to je nyní ten hlavní důvod, proč se zatím vedení českobudějovického klubu zdráhá uzavřít se svým odchovancem Filipem Novákem smlouvu. K podpisu kontraktu by v lepším případě mohlo dojít v červenci, kdy nováček extraligy zahájí přípravu na ledě.
Proč vlastně s mužstvem v současnosti trénujete? Vám nevadí, že jste bez kontraktu a v červenci se také můžete dozvědět, že s vámi České Budějovice nepočítají?
Tak jasně, že mi to vadí. Ale zase na druhou stranu chápu, že mě vedení klubu nezná a neví, jaký jsem hráč. Pro mě by bylo určitě lepší, kdybych podepsal smlouvu hned, ale na nikoho netlačím. Když o mě bude mít klub zájem, budu jen rád a dám do toho všechno.

Máte ještě nějakou možnost, kam byste mohl zamířit?
Můj agent mi říkal, že ještě nějaký zájem o mě je, ale pro mě jsou prioritou Budějovice a chtěl bych hrát tady.

Prozradíte alespoň, zda jsou ty ostatní nabídky z Čech, nebo ze zahraničí? Předpokládám, že po potloukání se po farmách asi nemáte moc chuť cestovat po Evropě...
Určitě bych rád hrál tady v Čechách. Nějaký zájem prý z českých klubů je, ale zatím jsem u agenta nic konkrétního nezjišťoval. Řekl jsem mu, že bych chtěl hrát za České Budějovice. Když to vyjde, bude to pro mě super, když ne, budu muset najít nějaké jiné řešení.

V červenci? Nezahráváte si? Nebojíte se, že tak pozdě již žádné dobré angažmá neseženete?
Ne. Nebojím se toho. Přinejhorším se vrátím na farmu do Ameriky. Také samozřejmě záleží na tom, jak dopadnou jednání o NHL.

Vy se ohlížíte na jednání kolem startu NHL?
Určitě ano.

Takže máte stále smlouvu s Floridou Panthers?
Už ne. V loňském ročníku mi vypršela a teď čekám na to, jak se vše vyřeší.

Máte nějaké náznaky, jestli by o vás byl v klubech NHL zájem? V zámoří se sice po dobu výluky jednat nesmí, ale přesto se k vám něco určitě doneslo, ne?
(chvilku váhá) To je hrozně těžké říct. Nikdo zatím neví, za jakých podmínek se bude hrát a jaká budou pravidla pro cizince.

Navíc pro vás je určitě nevýhodou, že jste toho v NHL moc neodehrál...
Vlastně jsem neodehrál nic. První rok si mě Florida do prvního týmu nevytáhla, druhý jsem celý promarodil a loni se NHL nehrála vůbec.

Jak dlouho už se připravujete s českobudějovickým týmem?
Minulý týden už jsem byl s kluky na kolech a ještě týden předtím jsem chodil do posilovny.

Týmová příprava je pro vás určitě něčím novým, že? Dlouhé roky jste se připravoval individuálně...
Já jsem trénoval ve skupině s Vencou Prospalem, Radkem Dvořákem a Zdeňkem Kutlákem. Je to pro mě něco nového. Obzvláště na cyklistickém soustředění jsem toho měl dost. Ale na konci týdne jsme byli všichni rádi, že jsme to zvládli. V sezóně nám to bude ještě k dobru. (úsměv)

Ale jinak působíte dojmem, že vás týmová příprava zatím baví...
Jasně! Jsem rád, že zde mohu trénovat. Když trénujete s týmem, užijete si více zábavy, popovídáte si s ostatními a hned vás to více baví.

Na druhou stranu asi nemůžete absolvovat plnohodnotně celou přípravu. Jak moc vám ji komplikuje těžké zranění kotníku, které jste utrpěl?
Kvůli tomu kotníku jsem nehrál celou předminulou sezónu, dokonce jsem prodělal transplantaci chrupavky do kotníku. Takže běhy a skákání je mimo mě. Můžu akorát jezdit na kole a chodit do posilovny.

Díky za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....