Banes Motor České Budějovice
24.05.2005, Antonín Vansa

Martínek bude pravděpodobně dál hrát za České Budějovice!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Devětadvacetiletý obránce Radek Martínek bude s největší pravděpodobností v případě pokračující výluky v zámořské NHL nadále oblékat dres nyní již extraligových Českých Budějovic. Po krátkém sezení s hráčem to potvrdil prezident českobudějovického klubu Jaroslav David.
Obránce New Yorku Islanders patřil v loňské specifické sezóně k nejdůležitějším postavám českobudějovické defenzívy. Po pátém barážovém střetnutí s Duklou Jihlava se tak nakonec i on mohl radovat z postupu HC České Budějovice do extraligy. Svým výborným bruslením, tvrdou střelou a výbornou poziční hrou upoutal dokonce i reprezentační trenéry, kteří jej pozvali na prosincový Rosno Cup, který se hrál v Moskvě. „S Radkem jsme na dalším působení takřka dohodnuti. Měli jsme sezení, během něhož nám Radek sdělil, že v případě dalšího trvání výluky v NHL nehodlá odcházet nikam do zahraničí,“ uvedl prezident nováčka extraligy Jaroslav David. Martínek se ihned po jednání připojil ke zbytku mužstva, které bude až do pátku polykat padesátikilometrové cyklistické dávky na Lipně. Smlouva mezi Českými Budějovicemi a Martínkem by měla být uzavřena na dobu trvání lock-outu v nejprestižnější soutěži světa. NHL zůstává i nadále pro dvojnásobného mistra světa prioritou. V zámoří mu sice vyprší k 30. červnu 2005 platný kontrakt, nicméně vedení New Yorku Islanders bude mít pravděpodobně velký zájem na tom, aby bojovného zadáka v případě ukončení výluky podepsalo. Už loni například upřednostnilo dohodu s Martínkem před podpisem smlouvy se zkušeným českým reprezentantem Romanem Hamrlíkem.

Martínek je prvním z řady hokejistů s kontraktem v NHL, které hodlá vedení českobudějovického klubu oslovit. Ve středu, či ve čtvrtek se klubová generalita pokusí o nemožné. Přesvědčit během krátkého sezení útočníky Václava Prospala a Radka Dvořáka k tomu, aby v době výluky v NHL i nadále oblékali dres HC České Budějovice. Ovšem bude to nesmírně složité jednání. Zatímco Radek Dvořák nikdy nevyloučil, že by dres jihočeského klubu ještě v budoucnu nosil, Václav Prospal už od března tvrdí, že raději bude hrát golf v Americe, než aby hrál hokej v Čechách, kde se během loňského ročníku setkal až s nechutnou porcí nenávisti. „Pokusíme se je přesvědčit. Uvidíme,“ prohlásil prezident David.
Nejpozději ve čtvrtek by chtěl mít klub jasno i v otázce setrvání zkušeného útočníka Radka Bělohlava na jihu Čech. Sportovní manažer Jaromír Látal se s Bělohlavem sešel v pátek, ke konkrétnímu výsledku se však nedobrali. Další jednání odložili na tento týden. Mistr světa z Vídně 1996 se zatím připravuje s týmem na Lipně. „My něco navrhujeme, Radek také. Ve čtvrtek s panem Látalem vyrazíme na Lipno, kde bychom se měli s Radkem sejít a celou věc vyřešit,“ řekl David.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....