Banes Motor České Budějovice
05.05.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

V Pittsburghu prý budu mít vždy své místo, tvrdí Josef Melichar

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Může to být posila jako hrom. Ale také může se začátkem NHL sbalit kufry a zmizet za moře. Obránce Josef Melichar uzavřel s mateřským HC České Budějovice jednoletý kontrakt, jenž však urostlému borci umožňuje v případě lukrativní nabídky odejít zpět do nejprestižnější soutěže světa. „Vše záleží na tom, jestli se začne NHL hrát. A pokud ano, tak za jakých podmínek,“ řekl odchovanec českobudějovického hokeje.
Podepsal jste smlouvu s HC České Budějovice kvůli tomu, že je pro vás výzvou nastoupit v dresu mateřského klubu?
Určitě se na to těším, až nastoupím za rodný klub.

Byl to ten hlavní důvod, proč jste si vybral České Budějovice?
Já jsem byl vlastně vždy hráč Budějovic a každý jiný tým, který by o mě stál, by musel platit odstupné. Ale Budějovice zájem měly, mě to moc potěšilo a jsem tady.

Sparta Praha, za níž jste hrál v uplynulém ročníku, o vaše služby již zájem neměla?
Žádné jednání neproběhlo, takže asi zájem neměla.

Vy jste byl převážnou část loňské sezóny zraněný. Jak vážné to poranění ramene bylo?
Podstoupil jsem operaci. Rekonvalescence trvala trochu déle a když jsem se vrátil, tak byl vlastně konec sezóny. Nebyl to pro mě jednoduchý rok.

Myslíte, že jste nyní zdravotně zcela v pořádku?
Asi ano. Když jsem se vrátil do zápasového rytmu, rameno drželo. Pro mě je strašně důležité, abych rameno přes léto posílil a mohl bez problémů zvládnout další rok.

Máte ve smlouvě klauzuli, která vám v případě lukrativní nabídky ze zámoří, umožní odejít zpět do NHL. Jak velká je podle vás šance, že odejdete?
Těžko říct. Hlavně se musí domluvit vedení NHL s hráčskou asociací, jestli se bude hrát. Až se domluví, proběhnou nějaká jednání a bude věcí agentů, jestli nás někde za slušných podmínek udají. Ale zatím je kolem toho příliš mnoho otazníků.

Ačkoliv vám vypršela smlouva, patříte stále Pittsburghu, že?
Tak nějak. Nejsem volný hráč, protože volným hráčem se hokejista v NHL stává až po třiceti letech a jen za určitých podmínek.

Takže v případě, že by o vás mělo zájem například Colorado, musí se domluvit s Pittsburgem na nějaké finanční kompenzaci?
V zámoří se neplatí odstupné. Takové věci se řeší pomocí výměn, nebo přepuštění práv v draftu.

A opravdu si myslíte, že by vás Pittsburgh nechal hrát celou sezónu v Evropě, kdyby začala NHL? Pro tým s nejnižším rozpočtem v soutěži jste byl jeden z klíčových beků. Opravdu si myslíte, že je možné, abyste vydržel v HC České Budějovice celou sezónu?
Nevím. V Pittsburghu jsem byl spokojený. A vypadalo to, že vedení klubu a trenéři byli spokojení i se mnou. Říkali mi, že vždy budu mít v Pittsburghu své místo. Ale jak říkám, vše záleží na tom, jestli se začne NHL hrát a pokud ano, tak za jakých podmínek. Je otevřené.

Sedí vám začátek letní přípravy, kdy mužstvo pracuje hodně na vytrvalosti? Při vaší mohutné postavě asi nebudou dlouhé běhy a jízda na kole oblíbenou činností, ne?
Vždy jsem běhal dobře. Nebojím se, že bych běhání nezvládl. Doufám, že se neztrapním ani na kole, nebo při fotbálku. (úsměv) Ne, dělám si legraci. Osm let jsem trénoval sám, loni jsem odehrál málo zápasů a já vím, že letos v létě musím makat daleko více, abych byl dobře připravený. Kdybych odehrál uplynulou sezónu bez zranění, možná bych se na vše díval jinak. Ale hlavně se poznám se spoluhráči už v létě. Je to lepší, než kdybychom se seznamovali až před začátkem soutěže.

Za osm let jste ale určitě na individuální letní přípravu zvyklý. Nechtěl jste jí absolvovat i letos?
V Budějovicích jsem doma. Takže jestli si mám vybrat mezi tím, zda se připravovat sám, nebo sednout do auta a zajet si zatrénovat s týmem, vyberu si tu druhou možnost.

Díky moc za rozhovor.

SLEDUJTE ROZHOVORY S NOVÝMI ČESKOBUDĚJOVICKÝMI POSILAMI

Vyjde v nejbližších dnech

Pátek 6. května - Václav Nedorost (autor Antonín Vansa)

Pondělí 9. května - Jindřich Kotrla (autor Antonín Vansa)

Vyšlo již dříve:

Rozhovor se Zdeňkem Kutlákem

Rozhovor s Ondřejem Veselým

Rozhovor s Michalem Hudecem

Rozhovor s Viktorem Hüblem

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....