Banes Motor České Budějovice
01.05.2005, Antonín Vansa

Asi to bude náraz, soudí o zahájení hrubé přípravy bek Zdeněk Kutlák

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už v pondělí to vypukne! Hokejisté HC České Budějovice odstartují přípravu na nadcházející ročník extraligy 2005 - 2006. Nastoupí ji i několik nových tváří, z nichž jednu představuje téměř metrákový obránce Zdeněk Kutlák. „Mám pocit, že se v Čechách více trénuje, než hraje,“ usmívá se urostlý zadák, který loni zářil v dresu karlovarské Energie.
Sezóna vám skončila 1. března, nyní nastoupíte přípravu na nový ročník. Už jste měl v minulosti tak dlouhé volno?
Od doby, co hraji hokej profesionálně, jsem ještě tak dlouhé volno neměl. Dal jsem si tři týdny volna a pak jsem začal něco dělat. Chodil jsem do posilovny, hrál jsem s kluky in-line hokej a squash. Každopádně to ale bude asi velký náraz.

Nebylo pro vás dvouměsíční volno až moc dlouhé? Věděl jste, co s volným časem?
Je pravda, že jsem si nikdy nedovedl představit, že bych sezónu mohl skončit tak brzy. V Americe končila základní část až v polovině dubna a teprve pak začínalo play-off. Hokej v Čechách je dělaný trochu jinak. Tady se pomalu víc trénuje, než hraje (s úsměvem). Pro hokejisty by bylo možná lepší, kdyby to bylo naopak.

Určitě jste volný čas využil i k přemýšlení nad svým příštím angažmá. Jak složité bylo vaše rozhodování?
Měl jsem opravdu pár nabídek. Ve hře byly Karlovy Vary, České Budějovice a třeba i Rusko. Já jsem chtěl zůstat v Čechách. Vary i Budějovice mi daly velmi slušné nabídky, ale to rozhodování usnadnil českobudějovický postup do extraligy. Jak však říkám, jednání Karlových Varů bylo velmi seriózní a opravdu jsem se rozhodoval do poslední chvilky.

Nesetkal jste se po svém rozhodnutí s negativními reakcemi ze strany Karlovarských?
Od hráčů snad ne. Měli jsme loni dobrou partu a doufám, že si s nimi ještě popovídám, až proti nim nastoupím v extralize. Co se týče vedení klubu, měl jsem minulý týden telefonický rozhovor s panem Vaňkem a úplně normálně jsme si o té situaci popovídali. Podle mého názoru jsme se rozešli v dobrém.

Přihlížel jste při svém rozhodování ještě k nějakému aspektu? Přesvědčilo vás třeba mohutné posilování českobudějovického celku?
Měl jsem s panem Látalem několik telefonů a on mi naznačoval své představy. Říkal mi, jaký kádr by chtěl klub utvořit a pro mě to bylo určité vodítko. Nějaké příchody se povedly, některé hráče snad České Budějovice ještě podepíší. Ale i Karlovy Vary hodně posilovaly a i ony budou mít příští ročník velice silný tým.

Na jak dlouho jste kontrakt s Českými Budějovicemi podepsal?
Na dva roky.

Josef Melichar a Václav Nedorost v nově podepsaných smlouvách mají klauzuli o odchodu do zámoří v případě zajímavé finanční nabídky. Máte ve smlouvě i vy tuto podmínku?
I já tam takovou podmínku mám.

Dobře. Vy jste loni podstoupil přípravu v Karlových Varech pod Radimem Rulíkem, jehož letní galeje jsou proslulé. Podobné zvěsti kolují i o přípravě trenéra Josefa Jandače? Těšíte se vůbec na pondělí, kdy tréninky na suchu začnou?
Rozhodně byla ta loňská příprava dost tvrdá. Já popravdě nevím, jaké jsou tréninkové metody pana Jandače, ale přizpůsobím se tak, abych byl na sezónu maximálně připravený. Ale já osobně se domnívám, že v dnešní době už jsou hráči takoví profesionálové, že vědí, jak se mají připravit.

Nechtěl jste i z tohoto důvodu absolvovat spíše individuální přípravu?
Takovou podmínku jsem určitě zvažoval a byl jsem kvůli tomu i ve spojení s panem Liškou (manažerem mládeže v HC České Budějovice; pozn.aut.) a ptal jsem se ho, jestli by ta alternativa připadala v úvahu. Ale momentálně nemám důvod to řešit. Těším se na společné tréninky se spoluhráči. Kdybych cítil, že v něčem potřebuji přidat, zkusím se s panem Jandačem domluvit na individuálním plánu.

České Budějovice v přestávce hodně posilovaly útočné řady, ovšem kvalitních obránců má klub nedostatek. Neobáváte se přehnaného tlaku na svou osobu? Přeci jen jste odchovanec českobudějovického hokeje, máte zkušenosti i ze zahraničí...
Uvidíme, jak se vše vyvine do začátku sezóny. Já myslím, že ještě nějací hráči mužstvo doplní, takže se necháme překvapit. Co se týče tlaku na mou osobu, já s ním musím počítat. Každopádně se pokusím odvést pro klub co nejlepší práci a na konci sezóny uvidíme, jak se to povedlo.

Díky moc za rozhovor a hodně fyzických sil do začátku letní přípravy!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....