Banes Motor České Budějovice
24.03.2005, Antonín Vansa

Nejtěžší krok je ten poslední, ví trenér Josef Jandač

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Zatímco většina obyvatel Českých Budějovic už své hráče pomalu vidí v extralize, kouč Josef Jandač je daleko opatrnější. Při otázce na případný postup jen zakroutí hlavou, každou svou větou se snaží tlumit přehnaný optimismus. Z pověrčivosti dokonce odmítl čepici, kterou mu chtěl pro štěstí věnovat jeden z fanoušků. „Ještě není konec. Série je otevřená. Postupu uvěřím ve chvíli, kdy na naší straně bude svítit čtyřka,“ upozornil kouč, který má na dosah druhou vyhranou baráž kariéry.
Po dvou domácích zápasech jste soupeři odskočili na stav 3 - 1 na zápasy. Už vám došlo, jak blízko jste postupu do extraligy?
Samozřejmě je pro nás série dobře rozehraná, ale je všeobecně známo, že poslední krok je nejtěžší. My se potřebujeme koncentrovat tak, abychom jej udělali už v Jihlavě. Nesmíme podlehnout nějaké euforii, že je série hotová. Byla by strašná chyba myslet si, že jednou nohou už jsme tam. Nejsme! Série je naprosto otevřená.

Váš nejdůležitější úkol pro následující tři dny je připravit hráče psychicky?
Přesně tak.

Už v prvním domácím utkání jste nad Jihlavou dvakrát vedli, ale soupeř pokaždé srovnal. Myslíte si, že jste se pro následující duel ponaučili?
To, že jdeme do vedení, ještě neznamená, že vedení udržíme. První gól jsme dostali po nešťastném odrazu hned po buly. Při druhé brance jsme měli sérii nešťastných obranných zákroků a nakonec došlo k vyrovnání. Nemyslím si rozhodně, že by to bylo o tom, jestli jsme se poučili, nebo ne. Víme, co chceme hrát, ale hokej je hra chyb a soupeř také dokáže gól dát. Určitě nelze hrát pořád tak, abychom nedostali žádnou branku.

V čem tedy byl v úterý největší problém vašeho mužstva, když ne ve zbytečných chybách?
Hlavně jsme neproměnili spoustu vyložených šancí ve druhé třetině. Kdybychom z toho nějaké branky dali a odskočili na vyšší rozdíl, mohlo se utkání dohrát podobně jako včera. My jsme však trefovali jen Masalskise a tyčky.

Středeční výkon byl hodně taktický. Vyplatilo se vám čekání na jihlavské fauly a chyby...
Samozřejmě, že nám to včera vyšlo. Podařilo se nám odskočit na dvoubrankový náskok a pak už jsme hru kontrolovali. Ale tak už jsme chtěli hrát v prvním domácím zápase. Včera bylo také velmi důležité, že rozhodčí nepřipustili nečistou hru a pískali fauly. Přesilovky jsme dokázali proměnit a to ve vyřazovacích bojích rozhoduje.

Nezdálo se vám, že Jihlavě došly ve středu hodně rychle síly?
To nevím. Ale chci upozornit, že středeční zápas nebyl tak jednoduchý, jak výsledek 4:0 napovídá. My jsme Jihlavu definitivně zlomili až góly ve třetí třetině. Jinak mi to přišlo vyrovnané. Jihlava sice do nás nějak nebušila, ale stačila jedna nepozornost a mohlo být hned vyrovnáno. Každý si uvědomuje důležitost barážových zápasů a rozhodují skutečně maličkosti.

Každopádně musíte souhlasit s tím, že Jihlava výrazně ubrala z agresivního pojetí hry, kterým se prezentovala na Horáckém zimním stadionu, ne?
Jihlava si určitě nemůže u nás dovolit takový styl hry, který předvedla doma. Navíc pokud rozhodčí budou pískat tak, jako pískali ve středu, bude muset Jihlava styl hry změnit. Najednou nebude moct spoléhat na vyprovokování nějaké šarvátky a hrát na hranici tvrdosti a záludnosti, jak to Hlouch prezentoval v rozhovoru pro hokej.cz. Hokej má pravidla, a když se budou dodržovat, bude muset Jihlava začít hrát hokej a nefaulovat.

Vám v domácích duelech významně pomohl brankář Roman Turek. Zdá se, že se definitivně vyrovnal s čtyřbrankovou smrští z úvodního utkání série...
První utkání nebylo otázkou Romana, ale hry celého mužstva. Roman Turek v baráži potvrzuje, že je špičkový brankář, jenž dokáže tým podržet. Má zkušenosti a určitě ho nerozhodí, když se jeden zápas nepovede.

Výborně se vám určitě muselo hrát před diváckou kulisou v Budvar aréně. Vzpomněl jste si na tažení Liberce baráží proti Kladnu?
Já tu atmosféru ze střídačky opravdu zase tak nevnímám. Určitě byla výborná, ale já bych to nechtěl srovnávat s Libercem. Jde o rozhodující zápasy v celé sezoně a diváci se semknou stejně jako hráči. V Liberci i teď v Budějovicích byla atmosféra vynikající.

Opravdu jste téměř vůbec nezaregistroval ohlas publika na vaší hru?
Pořádně jsem si ho začal všímat až pět minut před koncem čtvrtého zápasu za stavu 4:0. V tu chvíli bylo definitivně rozhodnuto a já měl čas na to, abych se podíval, co se děje kolem. Sedm tisíc lidí v hale, pět tisíc lidí na náměstí, mexické vlny - prostě paráda. K tomu není co dodat.

Nebojíte se teď návratu na Horácký zimní stadion? Při vašem triumfu 5:0 na ledě Dukly panovala v tamní hale hodně nenávistná atmosféra...
Jak říkám, hraje se o všechno a z toho reakce publika vycházejí. My jsme na to ale připravení. Je pravda, že bouřlivá kulisa v Jihlavě a v Českých Budějovicích, to je jako nebe a dudy. My to však neovlivníme. Ovlivnit to může APK. Ta by měla zajistit, aby se nehrálo na smetišti, jako se to ve druhém zápase stalo. Zároveň by měla ochránit hráče před fanatickými fanoušky, kteří po nich házejí skleněné lahve. To k hokeji nepatří a ohrožuje to zdraví. Zároveň věřím, že hráče na ledě ochrání rozhodčí. Nemělo by se stát, že si bude Hlouch něco beztrestně dokazovat na mladém Muchovi, nebo že Rytnauer šlehne Dvořáka po zádech, když s ním nestačí bruslit. Důraznou a tvrdou hru umíme přijmout, ale musí být v rámci pravidel.

Díky moc za rozhovor.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....