Banes Motor České Budějovice
04.03.2005, Antonín Vansa

V sobotu hostí Budvar Aréna rozhodující semifinálový zápas!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - To bude bitva! O druhém postupujícím do finále první hokejové ligy se rozhodne až v posledním možném utkání, v němž hokejisté HC České Budějovice přivítají na svém ledě chomutovské hokejisty. Utkání začíná v sobotu od 17.00 hodin.
Přitom se série mezi Českými Budějovicemi a Chomutovem nevyvíjela pro favorizované Jihočechy vůbec dobře. Na sever Čech se oba celky stěhovaly za vyrovnaného stavu 1 - 1 na zápasy a hned v úvodním utkání v Chomutově dokázali domácí zvítězit. V prodloužení se z nájezdu dvou útočníků na jediného beka prosadil Mikšovic a poslal Chomutov do vedení 2 - 1 na zápasy. Do čtvrtého duelu už tak Českobudějovičtí vstupovali za kritického stavu. Jediné zaváhání je vyškrtne z bojů o prvenství v první lize. Ovšem v úvodu čtvrtečního duelu nebyla na hostujících hráčích nervozita příliš patrná. Dvořák málem skóroval hned v první minutě a ve 12. minutě už na světelné tabuli svítil po trefách Hřebejka a Martínka stav 0:2. „Nemyslím si však, že by se nám ta první třetina nějak výrazně povedla. Samozřejmě jsme byli spokojení s vedením 2:0, ale herně to z naší strany nebylo ono,“ konstatoval českobudějovický kouč Josef Jandač. Vedení o dvě branky vydrželo Jihočechům do 34. minuty, kdy Koláček snížil ve dvojnásobné početní převaze na 1:2. Nastartoval tak pořádně hektickou půlhodinku čistého času, během níž dokonce stačil Chomutov vyrovnat. Opět ve dvojnásobné početní výhodě tečoval Jíra střelu Szakala a začínalo se prakticky od znovu. „Víru jsem neztrácel. Ta samozřejmě musí být. I když včera jsme byli opravdu v extrémní a zoufalé situaci. Došlo k nějakým vyloučením a navíc se nám sestava rozbila zraněními. Naštěstí jsme dokázali zvítězit,“ oddychl si Jandač, v němž řádnou dávku nadšení vzbudila trefa Havelky z 65. minuty hry. Jeho gól byl v jinak velice opatrně hraném prodloužení doslova bleskem z čistého nebe. „Přiznávám, že už jsem v hlavě probíral penaltové střelce,“ řekl českobudějovický trenér.

České Budějovice v průběhu celé série s Chomutovem prokazují, že do typického týmu pro vyřazovací boje mají hodně daleko. Neustálá hra na krásu se Jihočechům nevyplatila snad ani v jednom střetnutí. V úvodním duelu za stavu 1:0 chyboval Jančařík a osamocený Mikšovic vyrovnal na 1:1. I díky tomuto gólu došlo střetnutí až k samostatným nájezdům. Ani ve druhém střetnutí se Českobudějovičtí chyb nevyvarovali. Vedli 1:0, ale chomutovský soupeř využil několika drobných zaváhání a odskočil až na 1:3. Vrcholem byl čtvrtý zápas. Hostující České Budějovice vedly 2:0, přesto však neustále dovolovaly soupeři dostat se k nebezpečným ranám. Ve 26. minutě se dokonce domácí Jaroslav Buchal řítil do samostatného nájezdu a to za rovnovážné situace! „Je strašné, že útočící hráč dokáže obkráčet našeho beka v rovnovážné situaci. Je to individuální chyba, které se však systémem zamezit nedá. Je to v hlavách hráčů a já skutečně nevím, jestli jde o nějakou psychickou křeč u konkrétních našich obránců,“ uvedl Jandač, kterého však daleko více dopálila zbytečná vyloučení jeho svěřenců. „Ve čtvrtém utkání jsme dostali oba góly při hře tří proti pěti a obě ta oslabení trvala přes devadesát sekund. Takových chyb, při kterých chodíme do oslabení, se musíme vyvarovat,“ burcoval k větší zodpovědnosti Jandač. „Hrajeme play-off, kde může každé vyloučení znamenat konec sezony,“ dodal nakvašeně kouč českobudějovického celku.

Velkým problémem však je i styl posuzování zákroků rozhodcovských dvojic. Zatímco duo Blecha - Skoupý první a třetí utkání odpískalo celkem s noblesou, dvojice Hradil - Trombík totálně zpackala druhé utkání semifinálové série a zatím poslední zápas příliš nevyšel ani Hodkovi s Vlčkem. „Jsem opravdu zklamaný úrovní rozhodčích. A nechci, aby se říkalo, že jsme ubrečení jako se to třeba říká o Pardubicích. Ale když se bavím s různými lidmi, kteří v hokeji dlouhé roky působili a mohou mít nestranný náhled na utkání, říkají, že výkony rozhodčích v první lize jsou strašné,“ konstatoval Jandač. Zatímco v NHL se dva soudci zavedli kvůli tomu, aby více ochraňovali hráče před neviditelnými zákroky, vývoj letošního play-off zatím ukazuje na to, že česká rozhodcovská asociace v žádném případě nechce převzít zvyklosti z NHL a píská přesně opačně. „V okamžiku, kdy rozhodčí pustí hru, která je plná hákování, sekání, trpíme tím my. Je pravda, že tímto způsobem se play-off hraje, ale hokej nemá šanci, pokud za to sudí nebudou vylučovat,“ postěžoval si českobudějovický trenér.

Tvrdá hra chomutovských hokejistů se podepsala na zdravotním stavu mužstva. Ve třetím utkání brutálně srazil hromotluk Zbyněk Sklenička českobudějovického Petra Sailera tak, že ten ani nemohl kvůli otřesu absolovovat následující duel. V něm pak kvůli zranění odstoupili dvě ikony z NHL Václav Prospal a Andrew Ference. Tržné rány na obličeji si přivezli domů z Chomutova Stanislav Neckář a Vladimír Gýna. „Vypadá to, jako když jsme se právě vrátili z křížové výpravy,“ glosoval vedoucí prvního mužstva Vladimír Plánička. Útočník Martin Štrba nedohrál po chybném odhadu souboje u hrazení už druhý zápas série a vyšetření v českobudějovické nemocnici ukázalo, že robustní forvard v soutěžním ročníku 2004 - 2005 skončil. „Jedná se o něco podobného jako je výron v kotníku. Akorát já to mám v rameni. Doktoři prý ještě něco takového neviděli,“ popisoval zhoubné zranění sám Štrba. „Mužstvo dohromady určitě poskládáme, ale ten stav je opravdu zoufalý,“ lomil rukama Jandač. Chřipka totiž navíc vyřadila ze hry Mojmíra Musila, Radoslava Kropáče a Romana Turka. Optimističtěji vypadá návrat beka Petra Gřegořka na led, který v pátek normálně trénoval. „Bere antibiotika a ještě nevím, zda ho budu moci využít,“ vyhýbal se konkrétní odpovědi Josef Jandač.

Rozhodující duel má úvodní vhazování v 17.00 hodin a očekává se zcela vyprodaná aréna! Předprodej vstupenek byl zahájen v pátek ve 13.00 a bude pokračovat v den zápasu taktéž od 13.00 hodin.

NÁDHERA! Takhle se Radek Bělohlav trefil v posledním domácím utkání základní části právě proti Chomutovu. Dokáží českobudějovičtí střelci vyzrát na chomutovského brankáře Luboše Horčičku i v sobotu?
Foto: Tomáš Kučera

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....