Banes Motor České Budějovice
19.02.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

Ostravský důraz prý českobudějovické hráče nezaskočil

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Podobný výsledek, ale zcela jiný průběh. Takový scénář mělo druhé čtvrtfinálové utkání mezi Českými Budějovicemi a Sarezou Ostrava. Domácí hokejisté se po dvě třetiny museli vyrovnávat se zvýšeným důrazem, což občas hodně nelibě nesli. „Tentokrát nám trvalo trošku déle, než jsme se dostali do tempa,“ přiznal bek vítězného celku Petr Gřegořek.
Po páteční procházce růžovým ostravským sadem museli Jihočeši v sobotním druhém duelu přepnout na mnohem vyšší rychlostní stupeň. Severomoravský celek vstoupil do druhého střetnutí hodně nebojácně a domácí borci mohli hodně rychle zapomenout na báječný páteční úvod, kdy po trefách Šimánka a Bělohlava vedli v 5. minutě už 2:0. „Bylo to opravdu o dost těžší utkání. Ostravští do nás šli hodně tvrdě a snažili se nás vyprovokovat. To se jim bohužel dařilo a proto jsme se do poloviny zápasu hodně trápili,“ ocenil Petr Gřegořek sice nevzhledný, zato účinný styl hry Ostravanů. „Když se člověk rve místo toho, aby se soustředil na hokej, tak to není ono,“ podotkl dlouholetý zadák třineckého celku. Sám se jednou pustil do konfliktu s protihráčem. Po odpískání se do něj pustil u hrazení Janeček a po následné šarvátce se šli oba kohouti uklidnit na dvě minuty na trestnou lavici. „Tři sekundy po odpískání do mě vlétl hráč a to se nedělá. Beru náraz po odehrání puku, ale po odpískání se už nic takového dělat nemá,“ poukázal na své hokejové zvyky. „Přesto to nic nemění na tom, že to z mé strany byla klukovina a měl bych udržet nervy na uzdě,“ pokáral se sympatický zadák.
Domácí z herního útlumu výrazně vysvobodila branka Luboše Roba. Ten vpadl v polovině zápasu do přetížené ostravské obrany a svou pověst elitního střelce potvrdil. Bez sebemenšího zaváhání vystřelil pod vyrážečku brankáře Jakuba Štěpánka a vsítil nesmírně důležitý gól na 2:0. Celá Budvar aréna však viděla, kterak krkolomně se celá gólová akce rodila. „Křikl na mě Radek Kropáč, že je úplně sám. Chtěl jsem mu to přihrát, ale přimotal se ke mě rozhodčí a ta nahrávka šla úplně jinam. Víc nevím, protože mě srážka s rozhodčím úplně přetočila,“ popisovala brankovou situaci jedna ze dvou vsetínských posil. Pár minut předtím se však příliš blaženě necítil. Za stavu 1:0 v úvodní třetině se chystal ke střele, ale jeden z ostravských protihráčů jej zablokoval a do samostatného nájezdu se řítil Radek Procházka. Skvělý brankář Roman Turek však nájezd severomoravského vetřelce s přehledem chytil. „Venca Prospal mi dával přihrávku na volej, ale někdo mi do té přihrávky šáhl, najednou na mě byli dva a s tím jsem si neporadil,“ pokrčil rameny Gřegořek, kterého nedokázal při zmíněném nájezdu zastoupit ani mocně sprintující spoluhráč z obrany Vladimír Gýna.
V českobudějovické kabině se musela dostavit po prvních dvou zápasech play-off pořádná porce úlevy. Favorit první hokejové ligy Ostravu dvakrát porazil, přičemž nastřílel deset branek a ani jednu neinkasoval. Proto se bude série stěhovat do slezské metropole za stavu 2 - 0 na zápasy pro HC České Budějovice. „Je to pro nás splnění cíle. Dvě výhry z domácího prostředí prostě pro nás byly povinností,“ stručně charakterizoval požadavky klubového vedení obránce Petr Gřegořek.

Velice solidní výkon podal v první obranné formaci pětadvacetiletý odchovanec českobudějovického klubu Ivo Kotaška. I on potvrdil slova svého oddílového kolegy Gřegořka, že mezi oběma odehranými zápasy série čněl propastný rozdíl. „Dnes to pro nás bylo o hodně těžší. Včera byli zřejmě zaskočení, báli se a čekali, s čím přijdeme my. Dneska se s námi snažili hrát vyrovnanou partii, ale prostě jsme byli lepší,“ uvedl obránce, který v českobudějovickém A-týmu působí nepřetržitě od sezony 2001 - 2002. Ostrava vyrukovala na Jihočechy s nečekaně důraznou hrou, kterou uplatňovala především proti první formaci domácích, v níž nastupuje hlavní postava prvního vzájemného střetnutí Václav Prospal. Toho si vzal do parády obránce David Mocek, který si však spletl hokej s některým z asijských bojových sportů. Co chvíli šermoval svou holí před Prospalovým obličejem, vrcholem všeho byla situace, kdy se snažil při bodyčeku úmyslně trefit koleno opory Tampy Bay Lightning a vyřadit ji ze hry. „Čekali jsme, že soupeř přitvrdí a trenér nás na to i připravoval,“ konstatoval Kotaška. Pohříchu se však v domácí eskadře nenašel nikdo, kdo by se opory mužstva před útoky zaslepeného ostravského hromotluka zastal.
Nevyvrácená pověst o jihočeské rybí krvi však byla jen jednou z mála kaněk na českobudějovickém výkonu. Brankoviště opět hájil bezchybný Roman Turek a znovu se Jihočechům vydařil nástup do utkání. Už v 5. minutě se na daleký výlet vydal Kotaška, objel branku a naservíroval puk Štrbovi. Ten pak s troškou štěstí propálil ostravského gólmana. „Už při založení útočné akce jsem čekal, že mi Martin puk vrátí. To se stalo, před branku jsem se dostat nemohl, tak jsem to zkusil nahodit,“ skromně popisoval svůj příspěvek k úvodní trefě zápasu. A aby na něj náhodou diváci nezapomněli, připravil svým spoluhráčům ještě jeden gól. Po kolapsu ostravské obrany se ocitl s Kropáčem osamocen před Štěpánkem a slovenský kanonýr expresní nabídku ke zvýšení skóre už na 4:0 přijal. „Cením si každé nahrávky, která se mi povede. Jsem hrozně rád, když mohu nějakým způsobem týmu pomoct,“ zdůraznil jeden z nejspolehlivějších beků mužstva, jehož práce však není po boku Krsteva, Martínka a Ference doceňována.
Důraz ostravských borců opadal v průběhu druhé třetiny. Rychlé góly Roba a Sailera vzaly Severomoravanům vítr z plachet a přestali na domácí borce tolik dotírat. Ovšem s úderem poslední desetiminutovky se opět vlila do ostravských žil prudká krev. Vše odstartoval divoký nájezd Sailera do Chmelíře, po kterém dostal domácí útočník dvouminutový trest za faul loktem a Sareze se naskytla šance hrát ve dvojnásobné početní převaze. Frustrace z jejího nevyužití se však přenesla například na již zmiňovaného Chmelíře, který tři minuty před koncem hodně zbytečně udeřil Kotašku po odehrání puku. „V první chvíli jsem měl nutkání mu faul oplatit, ale pak jsem si vzpomněl na rady trenéra a udržel jsem se. Navíc rychle ujel, takže měl štěstí,“ rozesmál se Kotaška, který by při existenci ceny za gentelmanské chování rozhodně patřil k hlavním adeptům na její zisk.

Ostrava hodně v sérii spoléhala na brankáře Vlastimila Lakosila, který dlouhé sezony působil v Třinci na pozici prvního brankáře. Ovšem hned prvních šestnáct minut sérii udělalo trenéru Vladimíru Stránskému čáru přes rozpočet a nejistého Lakosila nahradil mladík Jakub Štěpánek. Poklidně dohrávaný páteční duel s noblesou dochytal a proto se kouč Sarezy rozhodl postavit Štěpánka i do sobotního druhého zápasu. „Pro mě je to určitě lepší, než kdybych zápas jen proseděl na střídačce. Jsem rád, že vůbec mohu chytat,“ vyznával se ze svých pocitů statisticky nejlepší brankář Sarezy v základní části první hokejové ligy. Lakosil přitom původně ani střídat nechtěl. Po proměněné penaltě Václava Prospala pouze zdvihl hlavu ke světelné kostce a zůstal stát v kleci. Teprve na popud kouče Stránského místo mezi třemi tyčemi opustil. „Já myslím, že Vlasta nese vzniklou situaci dobře. Trošku si psychicky odpočine a během neděle se rozhodne, kdo bude chytat proti Budějovicím v pondělí,“ prohodil Štěpánek.
Sareza se zpět přes celou republiku nebude vracet s dobrými pocity. Během stodvaceti minut hry nedala ani gól, zatímco sama desetkrát inkasovala. Hráče překvapivého účastníka play-off tak může jen uklidnit výkon ve druhém střetnutí. Ostrava se prezentovala hodně nepříjemným a dotěrným hokejem, se kterým se i nejzářivější hvězdy Českých Budějovic, Václav Prospal a Radek Dvořák, těžko vypořádávaly. „Trenér nám zdůrazňoval, že musíme začít více myslet na obranu, protože včera jsme utkání pojali hodně výletově a během patnácti minut bylo po zápase,“ ohlédl se za českobudějovickou smrští prvního klání ostravský gólman. Během sobotního mače se Ostravští dostali i do několika slibných šancí, ale brankář Roman Turek v domácí kleci působil hodně jistě. „Vypracovali jsme si oproti včerejšku pár šancí, ale vlastně to bylo k ničemu, když nejsme schopní dát gól,“ postěžoval si nejlepší muž Sarezy sobotního střetnutí.
A to přesto, že inkasoval čtyři branky. Mnoha dalším kotoučům dokázal Jakub Štěpánek úspěšně čelit. Z obdržených gólů si nejvíce vyčítal trefy Petra Sailera a Luboše Roba z prostřední dvacetiminutovky. „Na gól Roba jsem si vyrážečkou šáhl. Včera jsem dostal stejnou branku a už jsem si za to od spoluhráčů vyslechl své. Že prý při tréninku jim to chytám a tady to nedokážu,“ líčil zklamaně mladý gólman. Nešťastné momenty při trefách dvojice Rob - Sailer bohatě napravil v přesilovce v 55. minutě. Během necelých pětačtyřiceti vteřin musel čelit třem pořádně ostrým projektilům z hole kanadského zadáka Andrewa Ference. Štěpánek i za cenu vlastního zdraví ostravskou klec od pátého přídělu uchránil. „Dostal jsem bombu do vyrážečky a hned jsem cítil, že to bolí. Druhá střela byla o moc bolestivější a o té třetí ani nemluvím. Mám toho dost,“ zakroutil očima při vzpomínce na dělostřeleckou exhibici miláčka českobudějovických ochozů. Do pondělního (možná rozhodujícího) utkání by však měl být připraven. „Budu to cestou domů trošku ledovat, ale snad to bude v pohodě,“ řekl brankář Jakub Štěpánek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....