Banes Motor České Budějovice
18.02.2005, Tomáš Kučera, foto Iva Karafiátová

Štrba si spolupráci s P+D nemohl vynachválit

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poprvé nastoupil na křídle formace dvou zámořských hvězd jihočeský bijec Martin Štrba. "Vašek Pletka není úplně fit, tak jsme se s trenérem dohodli, že ho prozatím nahradím v první formaci," vysvětloval přechodnou změnu důrazný forvard. Souhra prvního útoku jeho přítomností rozhodně nevázla.
Jihočeští hokejisté vstoupili do play-off tak, jak zakončili základní část. Rychlé branky, jasné vední a klidný průběh zbytku utkání. "Jsme moc rádi, že se nám dnešní zápas povedl. První utkání je vždycky těžké, ale my jsme to dnes zvládli na jedničku," netajil Martin Štrba potěšení nad ideálním průběhem první části mise, jíž chtějí Českobudějovičtí zakončit až vítěznou baráží. Štrbova pozice byla v předešlých utkáních v centru útoku se Sailerem a Bělohlavem. Protentokrát se ale lodivod Jandač rozhodl pro jiné řešení. "Vašek Pletka není úplně fit, tak jsme se s trenérem dohodli, že ho prozatím nahradím v první formaci. S Vencou a Radkem se samozřejmě hraje skvěle, oba mají neuvěřitelnou formu," chválil reprezentační duo hráč, který už také okusil, jak chutná hrát v dresu s lvíčkem na prsou. Ostrava však v prvním zápase play-off rozhodně nenapnula síly domácích hráčů na samou hranici možností. "Je důležité, že jsme dali brzo góly, pak už se hraje lépe, protože to soupeř nemůže zabetonovat. Naše pokyny před zápasem byly jasné - vytvořit si tlak a vstřelit nějaké branky. To se nám povedlo," hlásil trenérovi stoprocentní splnění cíle i hráč, který sezónu odstartoval v Moskvě. Pozitivním momentem bylo i to, že při rozhodnutém stavu domácí stihli navíc ušetřit nějaké síly. "Určitě. Pak jsme hráli na čtyři formace a nějaké síly ušetřili. Před námi je ještě dlouhá cesta, takže se nám každá rezerva bude hodit," ukázal odhodlání důrazný útočník, který je ovšem zároveň jemným technikem a jako takový se mezi Radkem Dvořákem a Václavem Prospalem cítil jako ryba ve vodě.

I přes velmi dobrý Štrbův výkon, měl zápas nejzářivější hvězdu v jiném hráči. Čerstvě třicetiletý Václav Prospal si nejprve vyslechl populární melodii "Happy birthday to you" od mladého trupmetisty a pak dokončil svůj další hattrick. "Pro nás je důležité předvést soupeři tu naši domácí sílu hned v první třetině, protože mi při současné frekvenci zápasů play-off nemůžeme připustit žádné drama," navázal na slova svého kolegy hokejista, kterému snad fanoušci postaví před Budvar Arénou sochu, pokud "svůj" tým dotáhne zpět do extraligy. 0statně ohlas na zmiňovanou hudební gratulaci byl nevídaný, stejně jako vlna nadšení po dovršení hattricku, kdy na led dopadla i jedna čepice. "Tak samozřejmě, hattrick je paráda, ale kdybychom nevyhrávali, tak ty góly by asi nepřicházely, takže to je určitě zásluha všech a hlavně mých spoluhráčů v pětce," osvědčil svou skromnost druhý nejproduktivnější Čech předposledního ročníku NHL. Ten si pochvaloval i spolupráci s novým spoluhráčem ve formaci. "Vašek Pletka je zraněný, takže trenér u nás zkusil Martina a já myslím, že to fungovalo dobře," sděloval a na důkaz svého tvrzení přesvědčivě přikyvoval. Každou svou trefu Prospal zaznamenal jiným způsobem a i tím osvědčil svou všestrannost. "Poprvé to bylo tak, že dva hráči šli do brány a já to měl na bekhend a byl jsem trochu hákován, zkusil jsem tedy vystřelit a myslím si, že brankář to trochu podcenil. Druhá branka byla z trestného střílení, tam byla spousta místa u tyče a stačilo jen trefit ten prostor a třetí byla střela kolem obránce a brankář to prostě nechytil," popisoval své branky jakoby šlo o vyndavání dudlíku bezzubému dítěti. I Prospal pak netajil spokojenost nad tím, jak dokázalo mužstvo ušetřit důležité síly na další boje. "Samozřejmě, teď musíme ušetřit co nejvíc sil, hrajeme hned zítra, což tady není zvykem, a zítra musíme vyhrát zase." Své nezdolné odhodlání dosvědčovala nejen Prospalova ztráta hlasu, ale i jeho závěrečná slova. "Ostrava nemá špatný celek, ale pro ně jako nováčka je velký úspěch už to, že se dostali do play-off, a při vší úctě my se nemůžeme s takovým mužstvem měřit. My máme úplně jiné cíle a prostě kdo se nám postaví do cesty, tak toho musíme bez respektu poslat domů."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....