Banes Motor České Budějovice
17.02.2005, Antonín Vansa, foto Tomáš Kučera

Play-off startuje na jihu Čech už v pátek!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Budou to jednoznačně nejpernější týdny za několik posledních sezon. Jihočeši bojují o vytoužený návrat do extraligy a jako první se jim v tomto snu postaví ve čtvrtfinále play-off první ligy ostravská Sareza. Série začíná v českobudějovické Budvar aréně v pátek od 17.30 hodin a pokračuje druhým utkáním v sobotu od 17.00 hodin.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SAREZA OSTRAVA

Historie

Žádný jiný tým v první hokejové lize nemá tak chudou historii, jako Sareza Ostrava. Mužstvo z největšího moravského města datuje své založení k roku 2000. Sezonu 2000/01 odehrál následovník ostravské Poruby v severomoravském krajském přeboru, ale v roce 2001 se již pyšnil statusem druholigového klubu. V sezoně 2001/02 skončila Sareza Ostrava ve skupině Východ druhé hokejové ligy na 10. místě. Jednu jedinou příčku nad barážovým umístěním.
V následujících dvou sezonách došlo k výrazné stabilizaci klubu, Sareza navázala těsnější vztahy s extraligovými Vítkovicemi, které mimojiné odehrály v hale Sarezy v Ostravě - Porubě své domácí zápasy v uplynulé sezoně, a v březnu 2004 slavila Sareza postup do baráže o první ligu.
V ní se před ambiciozní ostravský celek dostalo jen mužstvo Komety Brno. Sareza za sebou nechala favorizovaný Prostějov, o litvínovské hokejisty posílený Most a jihočeský Vajgar Jindřichův Hradec.
Zdroj: www.hokej.cz

Současnost

Sareza Ostrava je velkým překvapením základní části první hokejové ligy. Loni ještě druholigový tým se s přehledem vypořádal s přechodem do vyšší soutěže a v boji o elitní osmičku za sebou nechal tradiční účastníky Třebíče, Opavy, či dokonce Kadaně. Mužstvo se obdivuhodně semklo po tragické smrti uznávaného kouče Karla Metelky, který zahynul při havárii klubového autobusu při cestě do Berouna. Přes značné ztráty v domácím prostředí Ostrava dokázala hojně získávat body na soupeřových kluzištích a především nekazila utkání se slabšími soupeři. A díky fatálnímu výpadku ambiciozní Kadaně v poslední čtvrtině soutěže si zajistila účast v play-off už v 50. kole.
Dlouhé měsíce hájil ostravské brankoviště bývalý zlínský talent Robert Hamrla. Spolehlivými výkony držel chybující ostravskou obranu nad vodou. Ovšem při již zmiňované havárii autobusu na cestě do Berouna utrpěl nepříjemná zranění a Sareza musela shánět jiného gólmana. Post v kleci prvoligového celku nakonec zaujal zkušený Vlastimil Lakosil, jehož v Třinci příchod Radovana Biegla odsunul až na pozici třetího brankáře.
Daleko větší problémy má Ostrava s obrannou činností. Nováček první hokejové ligy přitom hodně těží ze spolupráce s extraligovými Vítkovicemi. Kostru zadních řad tvoří převážně vítkovičtí mladíci, kteří po příchodu hráčů z NHL Kubiny a Malíka do vítkovického klubu ztratili šanci na zásah do extraligového kolotoče. Přesto je právě nepevná obrana hlavním důvodem, proč Ostrava nezískala o pár bodů více a nepostavila se v prvním kole někomu jinému, než největšímu aspirantovi na postup do baráže o extraligu.
Nepevná defenziva však není jen problém obrany. Ostrava se po celou sezonu prezentovala líbivým útočným hokejem a každému soupeři se postavila s otevřeným hledím. I to mělo za následek, že například České Budějovice jí v posledním vzájemném utkání nasázely osm branek. Jinak však ostravský útok nepochybně svou sílu má. Dokazuje to především zkušená dvojice Pavel Šebesta a Radek Procházka, která kraluje klubovému kanadskému bodování.

Předpokládaná sestava:
Lakosil - Buček, Chmelíř, Grman, Vrtík, Tesařík, Gróf - L. Duba, R. Procházka, Šebesta - Glas, Pavlačka, Janeček - Valčák, Holuša, F. Čech.
Trenéři: Vladimír Stránský a Petr Rambousek.

CESTA ZA VYTOUŽENÝM POSTUPEM ZAČÍNÁ V PÁTEK V BUDVAR ARÉNĚ!

V mužstvu cítím obrovskou sílu, říká kouč Josef Jandač

Budvar aréna se horlivě chystá na páteční zahájení play-off první hokejové ligy. Jihočeši začnou sérii na vlastním ledě zápasem, v němž od 17.30 hodin vyzvou Sarezu Ostrava. V průběhu čtvrtečního dopoledního tréninku parta zřízenců čistila hlediště arény od posledních flíčků, zaměstnanci zimního stadionu zase upevňovali speciální ochranné sklo nad prostor časoměřičů a trestných lavic. „Je to kvůli Mistrovství světa osmnáctiletých, ale zkušenost ze zápasu s Hradcem Králové nás popohnala,“ uvedl na vysvětlenou generální manažer klubu František Joun. V utkání šestnáctého kola atakovali Hradečtí několikrát dost hrubě brankáře Jana Cháberu a spustili tak v hledišti vlnu emocí. Ta vyvrcholila dvě minuty před koncem, kdy na trestnou lavici odešel hostující Jiří Cetkovský a vzápětí se na něj snesla trojice kelímků, plných piva. V play-off se mohou podobně vyhrocené momenty opakovat. „A my zase nechceme platit zbytečnou pokutu,“ poukázal Joun. Ještě jednu novinku však přichystalo vedení klubu pro návštěvníky českobudějovického hokejového stánku. Nad sektorem C1 a v prostoru, kvůli kterému není aréna uzavřená, budou umístěny dvě velkoplošné projekce. „Pod tou tabulí bych nechtěl sedět. Až se to utrhne...,“ strašil zkušený útočník Luboš Rob při pohledu na plátno, které visí nad sektorem C1. „Zase je to lepší, než v Plzni. Tam je něco podobného dva metry nad ledem. Dáš gól, zvedneš hokejku a trefíš to rukou,“ přidala svou glosu poslední posila HC České Budějovice Kamil Brabenec.
Hokejisté mají před začínajícím play-off skutečně výtečnou náladu. Obzvláště Roman Turek a Václav Prospal jsou ve svých výkřicích nezkrotní. Co chvíli se od branky Romana Turka ozývá hurónský smích. „Hráči trénují s chutí a cítím v mužstvu obrovskou porci síly,“ libuje si kouč týmu Josef Jandač. Mezi utkáním v Olomouci a prvním čtvrtfinálovým soubojem se Sarezou Ostrava měli Českobudějovičtí tři dny zápasového vakua. „V úterý měli hráči jen dobrovolný trénink, ale stejně přišli skoro všichni, aby se rozhýbali a udrželi v tempu. Ve středu a ve čtvrtek jsme již absolovovali trénink ve formacích, ve kterých budeme chtít čtvrtfinále začít. Hlavně jsme chtěli, aby byli hráči v pohybu a získali nějakou jistotu ve hře v přesilovkách,“ uvedl Jandač. Hodně při jeho taktických plánech znamenalo oficiální ukončení sezony ve slavné NHL, která v sezoně 2004 - 2005 nesehrála a už téměř jistě ani nesehraje jediný zápas. „Situace v NHL spěla k dohodě a ve středu vše nasvědčovalo tomu, že se soutěž rozjede. Proto jsem měl doma připraveny varianty dvě. S hráči z NHL a bez hráčů z NHL,“ upozornil českobudějovický trenér.
Přesto zřejmě českobudějovičtí hokejisté nevyjedou na led v plné síle. Zdravotní problémy do hry stoprocentně nepustí do hry obránce Josefa Jindru a Radka Martínka. Nejistý je i start beka Angela Krsteva, který sice bruslí, ale stále není rozhodnuto o tom, zda se v pátek představí. „Zdravotní stav našich hráčů nechci za žádnou cenu komentovat. Doufám, že to veřejnost pochopí,“ omluvil se Josef Jandač, který tak chce předejít opakovanému zranění svých oveček. „Soupeř vyhledává informace stejně jako já a každý těch informací může využít po svém. Někdo je může i zneužít,“ vysvětlil svou netypickou uzavřenost.
Sareza Ostrava skončila po základní části na osmém místě tabulky. V závěru soutěže sice hodně a zbytečně prohrávala, ale v klíčových utkáních dokázala svou pozici uchránit. Přesto podle analýzy deníku Sport jsou Jihočeši jednoznačným favoritem a ostravský celek by jim neměl při cestě do semifinále klást výraznější větve pod nohy. „Ostrava si splnila svůj cíl, kdy jako nováček soutěže hned dosáhla na play-off. Prošla si v sezoně i řadou úskalí a teď mám na mysli především tu tragédii, která se stala při havárii autobusu,“ připomněl nešťastnou smrt uznávaného kouče Karla Metelky. „Přesto se oklepala a podle mě se zaslouženě dostala do vyřazovacích bojů,“ pochválil novice mezi prvoligovými celky Josef Jandač. Hru Ostravy v průběhu sezony tvořila především dvojice Pavel Šebesta a Radek Procházka. Oba nastřádali sedmatřicet bodů a výraznou měrou se podíleli na postupu Sarezy. Oba také pomáhali v době nouze extraligovým Vítkovicím a i v české nejvyšší soutěži prokázali své kvality. „Ještě bych vedle nich připomněl Dalibora Sochorka. A my určitě nechceme nic podcenit. Úctu k soupeři máme, ale musíme hrát poctivě a v sérii zvítězit. Jiný úkol před námi teď není,“ zdůraznil Jandač.

Zarezervuji si celý jeden sektor, vzkazuje zájemcům o lístky Stanislav Neckář

Pokud nedojde k nepředvídatelné komplikaci, měl by českobudějovický kouč Josef Jandač nasadit hned celý kvintet posil z NHL. Ve středu večer s řečí Garyho Bettmana selhaly i poslední resuscitační pokusy na záchranu alespoň části sezony NHL. Pětice Roman Turek, Andrew Ference, Stanislav Neckář, Václav Prospal a Radek Dvořák tak dostanou šanci ke splnění druhého cíle své mise. Přejít nevypočitatelné čtvrtfinále. „Moc se na play-off těším. Mančaft je perfektně připravený a už se nemůže začátku série dočkat,“ řekl Neckář. Prohlášení Garyho Bettmana sledoval Neckář v přímém přenosu České televize, stejně jako drtivá většina hokejového národa. Vztek ho však po řeči distingovaného komisionáře nejslavnější hokejové soutěže světa nepřemohl. „Já jsem rád, že zůstávám. Absolutně jsem nebyl spokojený s tím, s čím za námi vedení soutěže přišlo. Pro mě bude play-off první ligy další Stanley Cup. Možnost vybojovat s mateřským týmem extraligu jsem ještě nikdy neměl a já do toho dám úplně všechno,“ ujistil sympatický obránce Tampy Bay Lightning.
Přiznává však, že vůbec netuší, co může od ostravského soupeře čekat. Proti Sareze mohl sehrát pouze jeden zápas, ale ten vinou zranění neabsolovoval. „Někdy je to i lepší, že člověk neví, proti jakému soupeři jde. Pak se zbytečně na někoho nesoustředí a hraje proti všem stejně,“ usmál se hráč, který získal na Mistrovství světa ve Vídni 1996 zlatou medaili. Velkou otázkou zůstává, s jakou taktikou ostravský celek na jih Čech přijede. Buď bude hrát otevřený hokej jako ve všech předchozích vzájemných duelech, nebo se pokusí zavřít modrou čáru a bude čekat na ojedinělý brejk. Po jihočeské metropoli se však začíná šířit historka o snaze jednoho nejmenovaného ostravského hráče seznámit se s dívkou z Českých Budějovic. „V pátek a v sobotu budeme hrát v Budějovicích a moc šancí asi nemáme. Tak aspoň takhle chci tu cestu využít,“ uváděl ve svém inzerátu, který se dvě hodiny objevoval na chatu jednoho nejmenovaného českého internetového portálu. „Já doufám, že Ostrava přijede bojovat a ne to tady smířeně odklouzat. O bojovnosti hokej je a pro nás by bylo určitě lepší, kdybychom vyhráli po těžkém boji,“ zdůraznil Stanislav Neckář.
Všeobecně se očekává velice vysoká návštěva. Vedení klubu se snaží udělat maximum pro zatraktivnění vyřazovacích bojů - k zápasu například znovu dorazí skupina “vimperských trubačů“, podle informací samotných fanoušků by mělo být na tribunách připraveno přes 4 000 čevených balonků k dosažení takzvaného “červeného pekla“, které je známo především z kanadsko-americké NHL. „Byl bych rád, kdyby byl plný dům, ale popravdě nečekám takovou návštěvu, jako třeba přišla na Ústí nad Labem,“ řekl Neckář, který však chybějící fanoušky nahradí z okruhu vlastní rodiny. Na zápas by měl mimojiné dorazit mladší bratr Zbyněk, který zbrojí s Pískem na nadcházející baráž o účast v příštím ročníku první hokejové ligy „A nebude sám. Přijede strýček, sestřenice, babičky, takže jim asi budou muset pořadatelé vyhradit celý sektor,“ nezapomněl zažertovat sympatický zadák, který je před startem čtvrtfinálových bojů zdravotně zcela v pořádku. Potíže ustoupily, dříve zraněné tříslo drží. „Vůbec nic mě nebolí. Předtím jsem měl jen malý zdravotní problém a proti Ústí jsem nebyl jen kvůli tomu, že jsem si jel do Ameriky vyřídit zelenou kartu k případnému dalšímu pobytu,“ vysvětlil Stanislav Neckář, držitel prstenu za prvenství ve Stanley Cupu v sezoně 2003 - 2004.

Předpokládaná sestava:
R. Turek - Ference, Kotaška, Gýna, Gřegořek, Mucha, S. Neckář - R. Dvořák, Prospal, Pletka - Sailer, Štrba, Bělohlav - Rob, Brabenec, Kropáč - Hřebejk, Musil, Šimánek.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

Sareza Ostrava

Základní část:       52   21  2  3  1  25  145:159  71 ( -6) 
Aktuální série:      10    3  1  0  0   6   25:34   11 ( -4) 
Nejproduktivnější hráč: Radek Procházka - 37 bodů (16+21)
Nejlepší střelec:       Radek Procházka - 16 branek
Nejlepší nahrávač:      Pavel Šebesta - 24 asistence
Nejproduktivnější bek:  Jakub Gróf - 26 bodů (11+15)
Nejtrestanější hráč:    Pavel Šebesta a Lukáš Duba - 107 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Filip Čech - 4 plusové body
Nejhorší v +/-:         Lubor Dibelka - 20 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jakub Štěpánek   93,33%
2 - Robert Hamrla   91,93%
3 - Vlastimil Lakosil   90,71%
4 - Michal Krumpoch   90,28%
5 - Róbert Filc   85,71%

HC České Budějovice

Základní část:       52   44  0  1  1   6  226:79  134 (+55) 
Aktuální série:      10    9  0  1  0   0   48:13   28 (+13) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 88 bodů (28+60)
Nejlepší střelec:       Václav Prospal - 28 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 60 asistencí
Nejproduktivnější bek:  Radek Martínek - 30 bodů (12+18)
Nejtrestanější hráč:    Václav Prospal - 82 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Václav Prospal - 57 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Petr Vampola - 2 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   93,54%
2 - Roman Turek   92,38%
3 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

PŘEHLED VZÁJEMNÝCH UTKÁNÍ V SEZONĚ 2004 - 2005

18.9.2004 HC České Budějovice - Sareza Ostrava 5:1 (0:1,1:1,1:1)
R. Martínek 2, Bartoš, Hřebejk, Kropáč - Šebesta.

30.10.2004 Sareza Ostrava - HC České Budějovice 3:5 (0:1,3:4,0:0)
F. Čech, Chmelíř, Mocek - Kropáč, Šimánek, R. Dvořák, Luža, Prospal.

12.12.2004 HC České Budějovice - Sareza Ostrava 6:2 (3:1,2:1,1:0)
Prospal 2, Bělohlav 2, R. Dvořák, Šimánek - Janeček, F. Čech.

21.1.2005 Sareza Ostrava - HC České Budějovice 2:8 (1:1,1:5,0:2)
Gelačák, Holuša - Pletka 4, Krstev, Gýna, R. Dvořák, Prospal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....