Banes Motor České Budějovice
13.02.2005, Tomáš Zetek

K poslednímu utkání základní části z povinnosti do Olomouce

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - K duelu závěrečného 52. kola zajíždějí hokejisté HC České Budějovice v pondělí na Hanou. Po tomto utkání spadne opona za základní části letošního ročníku první ligy. Utkání, jenž bude generálkou na čtvrtfinálové bitvy se Sarezou Ostrava (v Budvar Aréně v pátek 17.30 a sobotu 17.00), začíná na olomouckém zimním stadionu v 18 hodin.
V letošním posledním domácím vystoupení, v němž takříkajíc o nic nešlo, si poradili svěřenci Josefa Jandače a Milana Kupky s celkem Chomutova v poměru 4:2. Utkání začalo dost nebojácně na obou stranách. První, kteří promluvili, byli tradičně domácí, jež se i přes rozpačitou úvodní pětiminutovku dostali ke svému obligátnímu tlaku a dokázali otevřít skóre již v první třetině. Brankou po nádherném blafáku tak učinil Radek Bělohlav. "Myslím si, že jsme začali dobře. To, co jsme si řekli, jsme splnili," tvrdí asistent trenéra Milan Kupka. Ve druhé třetině dokázali domácí podpořit svou aktivitu dalšími gólovými úspěchy. Bezprostředně po obrátce se trefil Kamil Brabenec a v polovině zápasu zvýšil na rozdíl tří branek Mojmír Musil. Ten se na ledě objevil až od druhé třetiny a stal se jedním z nejlepších hráčů utkání. Původně byl v zápise o utkání registrován jako třináctý útočník, ale po dvaceti minutách vystřídal v centru třetí formace Vampolu. "Vampola nepředvedl v první třetině to, na co podle mého názoru má. Navíc jsem chtěl dostat na led všechny hráče," prohlásil bezprostředně po utkání na tiskové konferenci hlavní kormidelník českobudějovické bárky Josef Jandač.
V prostřední části se tedy podařilo Jihočechům vybudovat pohodlné vedení, o které však vinou vlastní nedisciplinovanosti velmi záhy přišli. Dvě chyby v rozehrávce utvořily takřka detektivní zápletku, pod jejíž tíhou směřoval zápas do závěrečné dvacetiminutovky. "Bylo tam hodně šancí, které jsme bohužel nevyužili. Pak jsme udělali rychle za sebou dvě chyby a soupeř se dostal do hry. Druhou třetinu jsme dohráli tak, jak jsme ji dohráli," naráží Kupka na několikaminutové hluché místo domácího mužstva.
Do třetího dějství už ale nastoupil opět starý dobrý tým, tak jak ho z posledních zápasů známe. Na Horčičku v brance Severočechů se valil jeden útok za druhým a jen díky skvělému výkonu svého brankáře neodjeli hosté s větší gólovou nadílkou. Do konce utkání již skóroval pouze Pletka. Jihočeši byli jasně lepším celkem a po zásluze si připsali tři body. "Mohli jsme dát více gólů. Brankář jim zachytal dobře, ale my jsme si situaci komplikovali sami tím, že jsme chtěli hrát většinu akcí až do kuchyně. Když to vyjde, je to hezké, ale celkově to není příliš účelné," zdvihá obočí sekundant na trenérské lavici.

K utkání do Olomouce jedou českobudějovičtí hokejisté víceméně z povinnosti. Obě mužstva mají své jisté a půjde tedy jen o to povinně vyhrát a nepřijít k žádnému zdravotnímu problému. To se nepovedlo v zápase s Chomutovem. Přibližně v polovině střetnutí ujížděl do samostatného nájezdu Václav Pletka a po nešetrném podražení se velmi důvěrně potkal s tyčkou Horčičkovy branky. "Narazil jsem si koleno. Zápas jsem ještě dohrál, ale v noci mi noha úplně ztvrdla. Dám si teď pár dní oddych a pak se uvidí. Do play-off snad budu v pořádku," přiblížila svůj zdravotní stav třinecká akvizice v českobudějovickém dresu, jež sledovala nedělní trénink pouze v civilu. Dalšími borci, kteří určitě nezasáhnou v pondělí do boje, jsou obránci Josef Jindra (zánět šlach v ruce), Radek Martínek (natažené kolenní vazy) a Angel Krstev (zhmožděný prst na ruce). "Martínkovo zranění chce klid, takže se to postupně zlepšuje, ale je to na delší dobu. Pepa Jindra zatím stále laboruje se zápěstím a jeho stav je neurčitý. Angelo by měl být do play-off k dispozici," objasňuje marodku Kupka. K dispozici mu nebude v dohledné době ani Petr Jančařík, jenž si obnovil zranění zad a a nad jeho dalším působením visí řada otazníků.

Na první pohled by se mohlo zdát, že pro utkání v Olomouci budou hráči hledat motivaci jen velmi těžko. Opak je však podle slov trenérů pravdou. "V tomhle problém nebude. Myslím si, že každý musí bojovat o své místo v sestavě, takže rozhodně žádné odfláknutí nehrozí. Říkám pořád, že poslední zápasy se snažíme odehrát v takovém nasazení, jako se bude hrát play-off. Samozřemě je to těžké, ale hráči musí bojovat i tak," nezjednodušuje situaci asistent kouče. Oproti sobotnímu utkání s Chomutovem plánují trenéři změny v sestavě. "Nenastoupí Pletka, takže to určitě nějak promícháme," tvrdí Kupka. Dalším tajemstvím je před posledním kolem základní části start zamořského dua Václav Prospal - Radek Dvořák. Oba borci ještě v neděli hájili barvy českého národního týmu na turnaji Euro Hockey Tour ve Švédsku. "Uvidíme, jak přiletí a jak se budou cítit." V brankovišti by měl podle všeho nastoupit Roman Turek, krýt záda mu bude Jan Chábera. Úvodní buly ja na programu na olomouckém zimním stadionu v 18 hodin.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....