Banes Motor České Budějovice
13.02.2005, Tomáš Zetek

Je tady super parta a skvělí hráči, tvrdí Pletka

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Měl by to být ten pravý trumf ke hvězdné dvojici Václav Prospal - Radek Dvořák. Třinecký útočník Václav Pletka se cítí v jihočeské metropoli spokojen. Nezvratným důkazem je tomu jeho prozatímní statistika. V jedenácti utkáních v českobudějovickém dresu si hbitý forvard připsal již 18 bodů (12 branek + 6 asistencí). Po nedělním tréninku hovořil nejen o své spolupráci se zámořskými klenoty.
Zlí jazykové tvrdí, že jste se na jihu Čech ocitl kvůli neuspokojivým výkonům v Třinci. Nedařilo se prý celému mužstvu a několik hráčů to odneslo tímto způsobem...
V Třinci se samozřejmě nehrálo tam, kde by se asi mělo, ale takto bych to rozhodně neřekl. Já jsem odejít příliš nechtěl, ale nakonec jsme se dohodli, že když už má Třinec ztracené play-off, tak dohraji sezonu zde. Chtěl jsem tady pomoci.

Důležitou roli asi sehrály také peníze, nemyslíte?
Asi ano. Jak říkám, vzdal se boj o postup do play-off, a tak chtěli v Třinci možná ušetřit nějaké finanční prostředky. To je celkem pochopitelné.

Jedna z kuloárních informací hovořila o tom, že se vás snažila zlákat pražská Sparta...
O tom jsem nic neslyšel. Nikdo se mne nesnažil kontaktovat, takže jsem o tom ani s nikým nemluvil.

Do Budějovic jste přišel v dobře rozjeté sezoně. Určitě nebylo lehké zapadnout do mužstva. Jak vás kabina přijala?
S tímhle nebyl nejmenší problém. Je tady super parta a navíc i skvělí hráči. Mužstvu se daří a kluci mne vzali mezi sebe bez sebemenšího problému. Je tu výborná nálada, které určitě napomáhá i to, že jsou dobré výsledky.

Hned po svém příchodu do týmu jste se zařadil do prvního útoku ke dvojici Prospal - Dvořák. Jak hodnotíte spolupráci s nimi?
Jsou to naprosto špičkoví hráči, kteří patří mezi nejlepší hokejisty celé NHL. Navíc jsou to i skvělí kluci, takže je s nimi určitě radost spolupracovat. To, že s nimi mohu hrát v jedné lajně, to jen umocňuje.

Oba jsou ale nyní na reprezentační akci. Jak moc podle vás mužstvu chybí?
Tak samozřejmě, že je to znát. Venca je vynikající centr, Radek skvělé pravé křídlo. Jak jsem již řekl, jsou to oba výborní hráči. V týmu je ale dalších deset patnáct vysoce kvalitních hokejistů, takže by to neměl být zase takový problém. Kdyby ale chyběli v play-off, bylo by to horší.

Při absenci těchto zámořských útočníků vás trenéři zařazují do třetí útočné formace. Jak to vypadá s vaším návratem do elitního útoku?
Trenéři mi říkali, že až se kluci vrátí ze Švédska, tak bych měl opět nastupovat s nimi v první lajně. Byl bych moc rád, kdyby to tak bylo.

V sobotním utkání s Chomutovem jste si přivodil nepříjemné zranění. Vzpomenete si na tu situaci?
Jel jsem sám na branku a snažil se vystřelit. V tu chvíli jsem ale ucítil, jak se mne někdo ze zadu snaží podrazit. Po pádu jsem se řítil na tyčku, do které jsem narazil kolenem.

Z ledu vám museli pomáhat spoluhráči a z tribuny to nevypadalo vůbec dobře. Po krátkém odpočinku jste se ale vrátil na led a utkání celkem v pohodě dohrál. Dokonce jste vstřelil i další gól...
Ano, zápas jsem dohrál normálně, protože to nebylo zase tak strašné. V neděli ráno to už ale bylo podstatně horší. Přes noc mi koleno hodně ztuhlo, tak uvidíme, jak se to dál bude vyvíjet.

Nedělnímu tréninku jste přihlížel v civilu. Jaké jsou tedy vyhlídky ohledně vašeho zdravotního stavu?
Určitě si dám pár dní pauzu. Doufám, že to prospěje. Zatím bych nechtěl předbíhat, ale snad budu do začátku play-off v pořádku.

Když už jste zmínil start vyřazovácích bojů, play-off asi nebude již tak jednoduchá záležitost jako zápasy s Pískem, Havířovem a podobnými soupeři...
Play-off je úplně jiná soutěž než základní část. Začíná tam všechno prakticky od nuly. Myslím si ale, že tady je jediný cíl, za kterým všichni míříme. Musíme jít zápas od zápasu a přistupovat ke všemu zodpovědně. Hrát třeba i na jeden dva góly, ale hlavně vyhrávat.

Podle papírových předpokládů a také pohledu na tabulku to vypadá, že nejtěžším soupeřem o postup do baráže by mělo být Ústí nad Labem. Vy jste měl možnost hrát proti Lvům jen jedno utkání. Co říci k tomuto soupeři?
Oni mají hodně kvalitní mančaft, což my ale také. Oni mohou na cestě do finále zadrhnout stejně jako my, takže uvidíme. Každopádně, pokud chceme uspět, musíme porazit každého soupeře, na kterého narazíme. Výhodou je to, že začínáme vše dvěma zápasy doma.

Blíží se konec sezony. Kam povedou vaše hokejové cesty po letošní závěrečné siréně?
Mám ještě na rok smlouvu v Třinci, tudíž si nemohu nic diktovat. Vrátím se do Třince a v létě se uvidí, co se mnou bude. Zatím je předčasné o těchto věcech mluvit.

Děkuji za rozhovor. Přeji brzké uzdravení a mnoho sil v play-off a snad i v baráži o extraligu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....