Banes Motor České Budějovice
08.02.2005, Antonín Vansa

Tři kola do finiše - Jihočeši jedou do Kadaně

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Poslední tři zápasy základní části letošního ročníku první hokejové ligy sehrají hokejisté HC České Budějovice. Jako první se jim postaví devátý celek tabulky, tým SK Kadaň. Utkání má úvodní vhazování ve středu od 18.00 hodin v kadaňské hale.
I bez posil z kanadsko-americké NHL Václava Prospala, Radka Dvořáka, Radka Martínka a Stanislava Neckáře si českobudějovičtí hokejisté poradili s oslabeným Havířovem. Tým, který již rezignoval na lepší než desátou pozici, byl domácím hokejistům soupeřem jen pro úvodních šest minut. Poté se v čase 6:06 prosadil Štěpán Hřebejk a sny o bodovém exportu se Severomoravanům rozplynuly. „Myslím si, že bylo od začátku do konce jasné, kdo má v utkání navrch. Dokázali jsme dát i nějaké góly,“ prohodil při zhodnocení pondělního mače trenér lídra prvoligové tabulky Josef Jandač. Jihočeši navyšovali svůj náskok postupně. V první třetině dali branky Hřebejk s Havelkou, v prostřední části hry se trefili Ference, Štraub a Šimánek. Teprve v poslední části hry došlo k hernímu a brankovému útlumu. Oba týmy předvedly hru, nad níž musela většina z přítomných 1 600 diváků pouze zívat. Brankáři Romanu Turkovi stačilo vyřešit dvě ošemetné situace k tomu, aby si dokráčel pro třetí letošní vychytanou nulu. Jeho spoluhráči v poli se pak spokojili s vedením 5:0 a bývalému brankáři HC České Budějovice Michalu Maříkovi výrazně ulevili. „K tomu, abychom dokázali nasazené tempo udržet po celý zápas, musí být dva týmy,“ narážel na hodně nemastný výkon havířovských šelem. „Pro nás je hodně důležité, že jsme opět dokázali sehrát utkání bez inkasované branky,“ dodal Jandač.

Po dlouhé zápasové pauze se do sestavy českobudějovického celku vrátil centr Josef Štraub. Hráč, který si při vítězném utkání v Berouně ošklivě poranil koleno, naskočil po jedenadvaceti kolech. A návrat to byl povedený. Ostřílený harcovník se přimotal k první trefě Štěpána Hřebejka, ve 23. minutě bleskovou dorážkou Hřebejkovy střely sám zvyšoval na 4:0. „Mně se Josef v utkání líbil. Po tak dlouhé pauze zvládl zápas v pohodě. Ale celá jeho lajna hrála dobře,“ neopomněl připomenout výkony křídelních útočníků Hřebejka a Šimánka. Josef Štraub měl v závěru přestupního termínu pro české soutěže zamířit do druholigového Vajgaru Jindřichův Hradec, ale kvůli svým ambicím hrát v zahraničí se proti plánovanému odchodu postavil. A trenér Jandač jeho rozhodnutí při absenci Václava Prospala a Mojmíra Musila kvitoval. Štraub vedl třetí útok a rozhodně nezklamal. Svou šanci jistě dostane i v závěru základní části, kdy bude Václav Prospal hájit barvy České republiky na turnaji ve švédském Stockholmu, ale v play-off, v konkurenci Štrby, Prospala a Brabence, už zřejmě tolik šancí nedostane. Tyto spekulace však českobudějovický kouč rázně smetl ze stolu. „Josef je součástí mančaftu, stejně jako dalších pětadvacet lidí. O tom, kdo bude nastupovat, bude rozhodovat aktuální forma a zdravotní stav. Sami vidíte, jak na tom jsme,“ připomněl rozsáhlou marodku Jandač.

Velmi zle vypadá situace kolem zdravotního stavu beka Radka Martínka. Obránce New Yorku Islanders upadl v souboji s jedním z ústeckých hráčů tak nešťastně, že si poškodil vazy v koleni. Podle původních informací měl jeden z velkých adeptů na účast na blížícím se Mistrovství světa v ledním hokeji ve Vídni chybět maximálně tři týdny. Zpráva klubového lékaře nyní hovoří až o pěti týdnech nucené pauzy. „Já nejsem doktor, takže přesný odhad neznám. Já osobně bych chtěl, aby naskočil co nejdříve, ale prý bude připraven až tak za pět týdnů,“ pokrčil rameny Josef Jandač. Další bek Angel Krstev by měl chybět maximálně čtrnáct dní. „Ruku má stále oteklou. Existuje varianta, že až mu splaskne otok, tak se mu udělá speciální dlaha, aby mohl držet hokejku. Zatím je ale na takové úvahy brzy,“ řekl českobudějovický kouč, kterému radost udělal pouze obránce Petr Gřegořek. V sobotním šlágru s Ústím mu sice soupeř nepříjemně přilehl u hrazení koleno, ale nejčerstvější posila českobudějovického celku už s přehledem odehrála pondělní duel s Havířovem. Černé mraky nad jeho chatrným zdravím se rozplynuly. Kromě Martínka a Krsteva ještě chybí bek Josef Jindra, kterého trápil zánět šlach v zápěstí. „Ukázalo se, že má naštípnutou kost, takže jeho návrat je otázkou zhruba čtrnácti dnů,“ uvedl kouč, kterému se ale marodka podstatně vyčistila. V zápasovém rytmu jsou již ještě nedávno zranění Roman Turek, Andrew Ference, Stanislav Neckář, Raděk Bělohlav i Jiří Šimánek.

Pro zápas v Kadani by měl trenér Josef Jandač znovu zapsat na soupisku i útočníka Mojmíra Musila, kterému vedení jihočeského klubu vyřídilo střídavý start v barvách extraligového Vsetína. Musil sehrál zápasy proti Liberci a proti Vítkovicím. V úterý by ještě měl zvládnout duel s Kladnem a ihned po skončení utkání by měl zamířit zpět na jih Čech. „Poté už bude prioritně tady. Ale když budeme mít vyčištěnou marodku, naskočí ještě do nějakého zápasu ve Vsetíně. Není důvod, proč bychom tady měli nechat sedět hráče z páté formace,“ upozornil Jandač. Podobně na tom budou i obránce Ivo Kotaška a útočník Štěpán Hřebejk. V případě Jiřího Šimánka se předpokládá, že se do elitních tří českobudějovických útoků v pohodě vejde a klub ho již na Valašsko neuvolní. Do sestavy pro středeční zápas by se měl vejít i obránce Stanislav Neckář, kterého trápily problémy s třísly a navíc si jel vyřídit osobní záležitosti do U.S.A. Pro střetnutí s Havířovem jej trenér Jandač již zapsal na soupisku, ale Neckář do duelu nezasáhl ani na minutu. V posilovně čekal na případný pokyn svého nadřízeného k tomu, aby se navlékl do výstroje. „Z Ameriky se vrátil v pondělí ráno. My jsme měli k dispozici jen šest beků a potřebovali jsme mít ještě jednoho, kdyby se nedejbože něco stalo,“ vysvětlil neúčast vítěze Stanley Cupu z června 2004 na ledě kouč Josef Jandač.

Ve středu zajíždějí Českobudějovičtí na led nevyzpytatelné Kadaně. Severočeský tým je momentálně na devátém místě tabulky se ztrátou osmi bodů na zatím postupující Sarezu Ostravu. Pokud České Budějovice dokáží ve středu bodovat, odstřihnou Kadaň i od posledních přístrojů, které udržují tým Aloise Chlustiny naživu v boji o elitní osmičku. „Hlavně si myslím, že otázka postupu a nepostupu Kadaně nebude o zítřejším utkání. Když se to nerozhodne s námi, rozhodne se to s někým jiným. Nehledě na to, že Sareze stačí uhrát jediný bod,“ poukázal na postupovou matematiku Jandač. Kadaň se od možnosti postupu odřízla sama zbytečnými zaváháními s Olomoucí, Ostravou a Pískem. Navíc jí znatelně chybějí tři body za výhru nad Havířovem, které jí sebrala disciplinární komise kvůli neoprávněnému startu beka Mariána Meňharta. „Jsem neúspěchem Kadaně docela překvapený, protože proti nám vyznávala docela nepříjemný styl. Nedokáži však posoudit, zda se koncentrovala jen na nás a v dalších zápasech jí ta motivace chyběla,“ nechtěl vynášet nepravdivé soudy českobudějovický trenér.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....