Banes Motor České Budějovice
04.02.2005, Antonín Vansa

České Budějovice přivítají v sobotu Ústecké Lvy!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Absolutní “Topspiel“ první ligy čeká v sobotu diváky v Budvar aréně. A bývalý kouč fotbalové Sparty Praha František Straka, proslulý svou vytříbenou českoněmčinou, by jistě našel mnoho dalších trefnějších přízvisek pro souboj Českých Budějovic s Ústím nad Labem. Od 17.00 hodin proběhne v jihočeské metropoli generálka na všeobecně očekávaný finálový souboj první ligy.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI

Historie

Počátky hokeje v Ústí nad Labem sahají těsně ke konci druhé světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a roku 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Po několika měsících po vzoru pražského jmenovce založili klub LTC Ústí nad Labem, přihlásili se do Západoseveročeské župy zimních sportů a začali hrát pravidelnou soutěž. Při vlně poúnorového přejmenovávání sportovních klubů se dostalo i na ústecké hokejisty, kteří mezi léty 1949 - 1959 hráli pod hlavičkou ZSJ Amaturka. V roce 1959 přešel tým pod TJ Chemička Ústí nad Labem a pod tímto názvem hrál další čtyři sezony. Chemický závod pustil hokejový oddíl zpod svých křídel z finančních důvodů v roce 1963. Po řadě jednání s městskými orgány bylo rozhodnuto, že ústecký hokej přejde pod jednotu TJ Slovan Národní výbory. Hokejový oddíl byl tehdy předán do rukou jejího prvního předsedy JUDr. Oldřicha Rejny, který ve funkci vytrval celých třiadvacet let.
V roce 1966 vyhrálo mužstvo Slovanu kvalifikaci o postup do tehdejší II. ligy, kterou hrálo až do sezony 1971/72. Po skončení ročníku došlo k reorganizaci soutěží, klub podstoupil náročnou kvalifikaci o účast v I. národní hokejové lize a v této soutěži si počínal velmi úspěšně. Hned v první sezoně skončilo Ústí nad Labem na druhém místě, pouhý bod za vítězným Slezanem Opava. Největšího úspěchu dosáhli Severočeši v sezoně 1979/80, kdy se sedmibodovým náskokem soutěž vyhráli, ale v kvalifikaci o postup do nejvyšší soutěže neuspěli s exligovým Gottwaldovem. V následujícím roce Ústí opět soutěž vyhrálo, ale v kvalifikaci znovu neuspělo a umístilo se za Zetorem Brno a Ingstavem Brno.
Od ročníku 1986/87 se začal ústecký hokej dostávat do hluboké krize. Už na jaře 1988 Slovan sestoupil do II. NHL. Nižší soutěž sice okamžitě s ohromným náskokem vyhrál, ale kvalifikaci zle pokazil a promarnil šanci na okamžitý návrat. Ten se podařil až v roce 1993 a premiérová sezona vyšla Slovanu parádně. Po nadstavbové části byli ústečtí hokejisté pátí, ve čtvrtfinále vyřadili Opavu 3-1 na zápasy, ale v boji o extraligu podlehli dominantnímu Vsetínu. Ještě těžší krize než v roce 1988 dolehla na Ústí na jaře 1998. Klub byl nucen kvůli finančním problémům prodat první ligu do Chomutova a v následujícím ročníku se od pádu do oblastního přeboru uchránil až několik kol před koncem.
V těžkých dobách vstoupil do ústeckého hokeje silný sponzor, který stál za návratem mužstva do I. ligy v roce 2000. Tým, vedený zkušeným koučem Josefem Horešovským, skončil jasně na prvním místě druholigové tabulky i nejvyšší příčku obsadil i v následující baráži. Po výtečném úvodu v sezoně 2000/01 přišel v prosinci velký zlom a Slovan Ústí nad Labem se začal v tabulce nečekaně propadat. Sezonu dokončil v obrovské křeči a prvoligovou příslušnost uchránil až v baráži o účast ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži.
Od následujícího roku se však Ústí zařadilo po bok nejlepších týmů první ligy a pozvolna kráčí k vysněnému cíli. Premiérovému postupu do extraligy...
Zdroj: www.hcusti.cz

Současnost

Pořádně těžký soupeř vyrostl českobudějovickým hokejistům ve vytouženém boji o rychlý postup do extraligy. V severočeském Ústí nad Labem se během posledních tří sezon dával dohromady silný kádr, jehož budování vyvrcholilo v letošním ročníku 2004 - 2005.
Ústečtí Lvi se opírají o dlouholetou prvoligovou stálici Lukáše Sáblíka, který se však neztratil ani během své výpomoci Karlovým Varům v sezoně 2003 - 2004. Zřejmě největší síla severočeského celku je v defenzivě. Trojice Vála, Jan Kudrna, Kočí pamatuje postup Bílých Tygrů Liberec do extraligy v barážové sérii s Kladnem, obránce David Mazanec patřil ještě nedávno do kádru extraligové Plzně a největší persona se v celku objevila v podzimních měsících. Své účinkování v ruské Jaroslavli ukončil Martin Štěpánek a dohodl se se svým mateřským klubem.
Zatímco obrana Ústeckých Lvů je skutečným klenotem prvoligového celku a dopomohla brankářům Sáblíkovi se Zikmundem ke třinácti vychytaným čistým kontům, útok drobně pokulhává. Ačkoliv Severočeši nastříleli v probíhajícím ročníku 167 branek, jejich nejproduktivnější hráč Daniel Hodek nasbíral jen třiatřicet kanadských bodíků. To je pro srovnání méně než polovina toho, co v českobudějovickém dresu nasbíral lídr Václav Prospal.
Přesto se Slovanu podařilo mužstvo ke konci přestupního termínu vhodně doplnit. Ze Vsetína přišel na hostování do konce sezony šikovný útočník Libor Pavliš, ze Znojma zase bojovník Miroslav Barus. A díky stále nekončícímu lock-outu v zámořské NHL potvrdila Slavia Praha start rtuťovitého Adama Šaffera v ústeckém dresu pro zbytek sezony.

Předpokládaná sestava:
Sáblík - Drábek, Vála, Jan Kudrna, Kočí, Kříž, Mazanec, A. Pavlas, Klobouček - Jankových, T. Sýkora, Šaffer - Fink, Lipina, Švík - Hodek, Pavliš, Barus - Buďa, Koudelka, Přeučil.
Trenéři: Pavel Hynek a Vít Borůvka.

V ČESKOBUDĚJOVICKÉ SESTAVĚ SE POPRVÉ DOMA OBJEVÍ GŘEGOŘEK A BRABENEC

Máme Ústí co vracet, hlásí před zápasem kouč HC České Budějovice Josef Jandač

Českobudějovičtí hokejisté kráčí k prvnímu místu po základní části první hokejové ligy. Na ledě bojovné Třebíče urvali svěřenci koučů Josefa Jandače a Milana Kupky tři body za výhru 1:0. Jedinou trefu utkání obstaral už v 11. minutě zkušený harcovník Luboš Rob, když využil přihrávky Radoslava Kropáče. „Měli jsme v zápase dost šancí k tomu, abychom odskočili o dvě branky a měli tak větší klid. Takhle soupeř pořád žil. Proto jsme chtěli ve třetí třetině hrát především tak, abychom neudělali zbytečnou chybu a neinkasovali jsme,“ řekl Jandač. Českobudějovičtí měli v zápase řadu slušných příležitostí, ale využít je nedokázali. Obránce Krstev například napálil jen tyčku Luňákovy klece, Pletka zase zblízka netrefil odkrytou klec. „Nejsem zklamaný z toho, že jsme nedokázali dát více jak jednu branku. Pro mě je důležité hlavně to, že jsme dokázali udržet vedení 1:0 po celý zápas,“ upozornil trenér vedoucího týmu první hokejové ligy, který poukázal na i na špatnou kvalitu ledu na třebíčském zimním stadionu. „Od desáté minuty se nehrálo na ledě, ale na oraništi. Pro mužstvo, které se snaží tvořit, je nesmírně těžké se na takovém hřišti prosadit,“ postěžoval si nad podmínkami na Vysočině Jandač.
Nejkrizovější chvíle přišly pro Jandačův soubor v 55. minutě. V krátkém časovém intervalu vyloučil rozhodčí Vokurka dva českobudějovické hráče a Třebíč dostala možnost hrát zhruba minutu dvojnásobnou přesilovku. „To mě v utkání mrzelo nejvíce. Ve chvíli, kdy už se máme soustředit na ubránění výsledku, uděláme blbost v obraně, dostaneme úplně zbytečné dvě minuty,“ zlobil se nad nedisciplinovaností svých oveček Jandač. První šel na trestnou lavici Krstev, vzápětí ho následoval obránce Radek Martínek. Ten přišel v obranném pásmu o hůl a v zoufalé snaze dostat kotouč z obranné třetiny jej zdvihl z ledu, což je proti pravidlům. „Podle mě tomu předcházel faul na Radka. Ale nic to nemění na tom, že takových chyb se musíme příště vyvarovat,“ upozornil trenér HC České Budějovice. Ve dvojnásobné výhodě se do obrovské šance dostal domácí útočník Míka, ale brankář Chábera pohotovým zákrokem potvrdil tříbodový českobudějovický zisk.
První zápas v dresu HC České Budějovice odehrály vsetínské posily Petr Gřegořek a Kamil Brabenec. Oba dva byli na ledě při jediném gólu utkání, kterého docílil Rob. „Na jejich hodnocení je brzy. Ale musím uznat, že si odehráli své. Samozřejmě to ještě nebylo úplně optimální, ale je to otázka zabudování do systému,“ konstatoval Jandač. Zatímco Gřegořek a Brabenec putovali na trase Vsetín - České Budějovice, opačným směrem jeli obránce Ivo Kotaška a útočníci Mojmír Musil s Jiřím Šimánkem. Českobudějovický klub ještě vyřídil střídavý start do valašského klubu Josefu Jindrovi, ale ten kvůli zánětu šlach na východ republiky neodcestoval. „Vsetín by neměl sezonu s kým dohrát. Bylo to tak dohodnuté,“ uvedl českobudějovický kouč. Trojice Šimánek, Musil, Kotaška se do sobotního zápasu s Ústeckými Lvy s největší pravděpodobností nezapojí.
Chybět budou najisto zranění Radek Bělohlav, Andrew Ference a Stanislav Neckář. Poslední jmenovaný si potřeboval ve Spojených Státech Amerických vyřídit zelenou kartu, nutnou k tomu, aby se mohl po čase opět vrátit do zámoří. „Je škoda, že to vyšlo zrovna na zápas s Ústím, ale jiný termín nepřipadal v úvahu a Standa by stejně kvůli problémům s třísly hrát nemohl,“ řekl Jandač. Podle informací oficiálního serveru ústeckého klubu hcusti.cz by pro změnu Severočechům měli v utkání chybět zranění Jiří Kudrna, Vítězslav Jankových, David Pazourek, Martin Štěpánek a Michal Dragoun.
Ústí nad Labem se do cílové rovinky první hokejové ligy vřítilo obrovskou rychlostí. Už šest zápasů v řadě bodovalo naplno, navíc v posledních třech utkáních vůbec neinkasovalo. V Brně zvítězili svěřenci kouče Pavla Hynka 4:0, stejný výsledek zopakovali i v domácích duelech s Třebíčí a Havířovem. „Mužstvo potvrzuje celou sezonu stabilní výkonnost, mají v kádru spoustu hráčů, kteří mají extraligové zkušenosti. Všechna utkání, která jsme s nimi letos odehráli, byla vyrovnaná,“ složil poklonu severočeskému celku Jandač. Jihočeši Ústí porazili hned v prvním vzájemném měření sil, v dalších dvou duelech nezískali ani bod. „Bilance hovoří v náš neprospěch a určitě jim to budeme chtít vrátit. Ale rozhodovat se bude až na ledě. Oni mají lepší obranu, my zase máme lepší útok. Uvidíme, jaký bude výsledek,“ pousmál se kouč ex-extraligového týmu.
Zatímco České Budějovice sehnali koncem přestupního termínu trojici Gřegořek - Pletka - Brabenec, Ústečtí Lvi se posílili o trio Jan Klobouček - Miroslav Barus - Libor Pavliš. Že by se jednalo o slabší doplnění kádru, než v případě Českých Budějovic, však kouč jihočeského celku Josef Jandač odmítl. „Barus není špatný hráč, pokud dostane příležitost. Letos je sezona abnormální a on šanci ve Znojmě příliš nedostal. Pro Ústí to je se svými zkušenostmi a stylem hry velice platný hráč,“ upozornil a zastal se i Libora Pavliše, který se letos nedokázal výrazně prosadit v extraligovém Vsetíně. „V Karlových Varech zažil před dvěma roky sezonu, kdy dal přes dvacet branek. Další sezonu však nenastupoval pravidelně a proto ho vytrejdovali do Vsetína. A nezapomeňme, že loni tvořila hru vsetína pětka Demel - Pavliš - Hudec. Letos ho potkal podobný osud jako Baruse. Pavliš potřebuje důvěru a když ji dostane, odvádí na ledě super výkony,“ řekl Jandač. Jan Klobouček opustil litvínovský kádr v rámci čistky, kterou vedení severočeského celku udělalo ke konci přestupního termínu. Sportovní manažer Chemopetrolu Robert Reichel si v průběhu sezony několikrát stěžoval na špatný přístup několika hráčů a dá se očekávat, že právě jim vystavil jízdenky na odjezd z Litvínova. Spolu s Kloboučkem zmizeli například i útočníci Vojtěch Kubinčák a Zbyněk Sklenička. „Klobouček je univerzál, pan Hynek ho zná z Litvínova a určitě ví, proč si ho vzal do mužstva. Jediný problém je v tom, že by Klobouček nemohl zasáhnout do případné baráže,“ poukázal na přísné směrnice o startech hráčů v baráži o extraligovou příslušnost.
Očekává se bitva se vším všudy. Z Ústí nad Labem zamíří k utkání zhruba padesát hostujících příznivců, českobudějovičtí vlajkonoši již několikátý den na diskuzním fóru oficiálních klubových stránek vyzívají k tomu, aby si každý návštěvník s sebou vzal blikačku na kolo. Do Budvar arény zamíří zcela jistě nejvyšší návštěva sezony, kvůli čemuž budou pokladny u haly otevřeny už od sobotních 13.00 hodin. „Doufám, že nám lidé pomohou stejně, jako pomohli ústečtí diváci v zápase, který jsme tam hráli v prosinci. Tehdy byla na stadionu skvělá atmosféra,“ zavzpomínal na perlu prosincového prvoligového programu Jandač.

Předpokládaná sestava:
Chábera - Krstev, R. Martínek, Mucha, Gřegořek, Jančařík, Gýna - R. Dvořák, Prospal, Pletka - Sailer, Štrba, Kropáč - Rob, Brabenec, Hřebejk - Šimánek, Vampola, Havelka.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Slovan Ústečtí Lvi

Letošní zápasy:      47   36  1  2  2   6  167:65  114 (+41) 
Aktuální série:      10    8  0  0  0   2   41:12   24 ( +6) 
Nejproduktivnější hráč: Daniel Hodek - 33 body (16+17)
Nejlepší střelec:       Daniel Hodek - 16 branek
Nejlepší nahrávač:      Martin Koudelka - 21 asistence
Nejtrestanější hráč:    Petr Přeučil - 75 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Tomáš Sýkora a Václav Drábek - 29 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Lukáš Sáblík   94,01%
2 - Jiří Zikmund   91,91%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      47   39  0  1  1   6  205:71  119 (+49) 
Aktuální série:      10    9  0  1  0   0   58:15   28 (+13) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 84 body (28+56)
Nejlepší střelec:       Václav Prospal - 28 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 56 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Radek Martínek - 80 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Václav Prospal - 54 plusové body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   93,68%
2 - Roman Turek   91,89%
3 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....