Banes Motor České Budějovice
04.02.2005, Antonín Vansa

Budějovice do extraligy patří a já jim chci pomoct, říká Brabenec

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Výraznou posilu získal HC České Budějovice před závěrečnými boji v sezoně 2004 - 2005. Soubor kouče Josefa Jandače ve svých řadách v úterý přivítal útočníka Kamila Brabence, který sezonu začal ve Vsetíně. „Nikdo mě k angažmá v Budějovicích nenutil, chtěl jsem to já sám,“ ujistil syn slavného československého basketbalisty Kamila Brabence.
Byl pro vás odchod do Českých Budějovice překvapením?
O tom se jednalo celého 31. ledna. Já jsem věděl o tom, co se chystá a byl jsem celou dobu na telefonu se vsetínskými manažery Šteflem a Čechmánkem. Nepřekvapilo mě to.

Prozradíte, jak dlouho jste byl 31. ledna vzhůru? Dokdy se jednalo o vašem angažmá na jihu Čech?
Definitivní rozhodnutí padlo asi v půl dvanácté v noci. A jestli se nemýlím, tak fax šel ze Vsetína do Českých Budějovic ve 23.50 hodin.

Spekulace o tom, že byste mohl posílit České Budějovice, se objevovaly neustále prakticky od prosince. Neznervózňovalo vás to?
Vůbec ne. V té době se mnou nikdo o ničem nejednal. Já jsem to začal brát v potaz až asi týden před koncem přestupního termínu.

Nemrzí vás odchod ze Vsetína?
Ve stavu, který ve Vsetíně nastal, mě to nemrzí. Jsem rád, že jsem tady v Českých Budějovicích, protože tam už prakticky nebylo o co hrát. Půlka mužstva, které se pralo o postup do play-off, je pryč. Já teď mám novou motivaci - postoupit s Českými Budějovicemi zpět do extraligy.

Je to pro vás hodně velká výzva?
Určitě. Do Budějovic extraliga patří a já tomu chci pomoct. Doufám, že to dobře dopadne.

Už jste se byl v Českých Budějovicích podívat v létě. Byl jste překvapený, kolik nových tváří se tu za takový časový úsek objevilo?
Já jsem dění v klubu a výsledky sledoval na internetu téměř neustále. Věděl jsem o všech příchodech a odchodech. Určitě jsem věděl, kdo mě v šatně bude čekat. (úsměv)

Nicméně, hráčů, se kterými jste v minulosti oblékal společný dres, zde mnoho nezůstalo, že?
To máte pravdu. Martínek, Sailer, Štrba, Rob...ale znám se i s kluky z NHL. Problém v ničem není. Je to naprosto v pohodě.

První ligu už jste si vyzkoušel včera při zápase v Třebíči. Jaký z máte ze soutěže pocit?
Je to určitě kvalitní liga. Je rychlá, ale i o dost zákeřnější než extraliga. Navíc na nás se bude chtít každý vytáhnout. Důležité je pro nás vyhrát v každém zápase a je jedno, jestli to bude 1:0 nebo 10:0.

Přeci jen však zápas s Třebíčí neměl takovou úroveň, jakou zřejmě bude mít sobotní duel s Ústeckými Lvy...
Jsem ve velkém očekávání, s čím Ústí přijede. Já doufám, že budeme hrát dobrý hokej, nezklameme diváky a zvítězíme.

Zmínil jste diváky. Nebojíte se jejich přivítání? Mnoho z nich má jistě živě v paměti gesto, které jste udělal poté, co jste zde vstřelil za Plzeň branku. I když ten zdvižený prostředníček zřejmě nepatřil jim...
Lidé, kteří mě znají, ví, že to gesto nemělo znamenat nic proti fanouškům. V Českých Budějovicích byli vždy lidé dobří a i podle odezvy na internetu na můj příchod doufám, že nikdo není naštvaný kvůli tomu, že jsem sem přišel. Nikdo mě k angažmá v Budějovicích nenutil, chtěl jsem to já sám. Věřím, že lidé pochopí, že chci klubu pomoct a budou mi fandit jako celému týmu.

Díky moc za rozhovor a hodně štěstí v závěru soutěže.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....