Banes Motor České Budějovice
03.02.2005, Antonín Vansa

Proč si trošku neprodloužit sezonu, říká Petr Gřegořek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Před dvěma lety se zdálo, že vztahy mezi hokejovými Českými Budějovicemi a obráncem Petrem Gřegořkem jsou nenávratně poškozeny. Ofenzivní zadák byl v listopadu 2002 vyřazen z kádru a při jeho odchodu kolovalo v žilách obou zúčastněných stran hodně zlé krve. Přesto je Gřegořek od 1. února 2005 zpět v HC České Budějovice. „Už se k tomu ani vracet nebudeme. Co bylo, to bylo,“ navrhl dlouholetý třinecký bek.
Zpět do Českých Budějovic zamířil před pár dny z extraligového Vsetína. Valašský celek prožil v listopadu a v prosinci výraznou cestu vzhůru, ale výsledkový útlum v druhé polovině ledna měl za následek, že vsetínské vedení rezignovalo na účast v play-off a raději se rozhodlo ušetřit na platech hokejistů. Tým postupně opustili zámořské posily Jiří Hudler, Branko Radivojevič, Radoslav Somík a Rostislav Klesla. S koncem přestupního termínu ze Vsetína odešli i útočníci Kamil Brabenec, Ondřej Veselý a obránce Petr Gřegořek. „Ve Vsetíně už nebylo o co hrát a Budějovice projevily o mé služby zájem. Šance na play-off padla, tak proč si neprodloužit sezonu, ne?,“ konstatoval šestadvacetiletý obránce Gřegořek. Přitom ještě začátkem ledna na jeho příchod neukazovalo vůbec nic. Valaši dokonce ve 36. kole ukořistili bod na ledě pražské Sparty a byli výrazně ve hře o osmičku. Zlom přišel během následujících tří utkání. Vsetín doma ostudně prohrál 0:6 s Pardubicemi, v Karlových Varech domácím přenechal tři body po výsledku 1:5 a doma dokonce prohrál s beznadějně poslední Jihlavou. V tu chvíli se ukázalo, jak citelně týmu chyběly body, které zbytečně poztrácel v úvodu ročníku. „První dva zápasy sezony jsme vyhráli, ale pak přišla strašně dlouhá série porážek, kde jsme prakticky ztratili celý ročník,“ pokrčil rameny Gřegořek. Přitom Vsetín poskládal nejsilnější mužstvo za poslední tři roky. Na dobrou defenzivu měla dohlížet vyrovnaná dvojice brankářů Čechmánek - Biegl. Ale právě jejich zdravotní lapálie zřejmě tým pohřbily. „Mladí brankáři, co si budeme namlouvat, nebyli tolik kvalitní. Chodilo na nás dost střel, ale oni to narozdíl od Romana Čechmánka s Radkem Bieglem pochytat nedokázali,“ řekl odchovanec karvinského hokeje.

Málokdo by v listopadu 2002 uvěřil, že se Petr Gřegořek ještě jednou vrátí do českobudějovického dresu. Mužstvu trenérů Jaroslava Lišky a Václava Červeného nevyšel úvod ročníku, potácel se pod hranicí elitní osmičky a vrchol přišel v domácím zápase proti Vítkovicím 24. listopadu. České Budějovice vedly od 21. minuty po trefě Sailera, ale do konce prostřední části hry hosté otočili na neuvěřitelných 1:5. Nakonec se Vítkovičtí radovali z výhry 5:3. „V kabině jsme si promluvili. Doufám, že to bude mít pozitivní účinek,“ hlásil hned po utkání František Mrázek. Druhý den přišel šok. Z kabiny si spakovali věci Petr Sailer s Milanem Nedomou, za pár dní je následoval právě Mrázek. Tou dobou už si Petr Gřegořek hledal nové angažmá. Z kádru byl vyřazen ještě před “vítkovickou smrští“. Důvody jeho odchodu zůstaly veřejnosti dodnes utajeny, nicméně z chybující českobudějovické obrany nebyl tehdy Gřegořek rozhodně tím nejslabším článkem. „Od té doby se změnilo vedení klubu, změnili se i trenéři. Nidko mi tehdejší vyhazov teď nepředhazoval. Už se k tomu ani vracet nebudeme. Co bylo, to bylo,“ udělal tlustou čáru za nepříjemnými vzpomínkami Gřegořek.

Obnovenou premiéru v českobudějovickém dresu si Gřegořek prožil v Třebíči. S číslem 21, které zdědil po Ladislavu Koldovi, se postavil po bok Vladimíra Gýny ve třetím obranném páru. A hned přispěl k výhře 1:0. „Pro mě je hlavní, že se vyhrálo. I když ten zápas pro mne nebyl jednoduchý. Poslední dva dny vůbec nestál na ledě a v úterý jsem strávil sedm a půl hodiny v autě. Trošku jsem při zápase pletl nohama, ale věřím, že se můj výkon bude zlepšovat,“ upozornil sympatický obránce. Navíc si musel zvyknout na úplně odlišný styl hokeje. Zatímco v extralize se Vsetín většinou potkával s celky, které se snažily tvořit hru, Třebíč hrála úplně opačně. „Hra v první lize má o něco menší systém než extraliga. Speciálně v Českých Budějovicích. Tým je úplně někde jinde, než ty ostatní, hodně útočí a z toho občas pramení takové věci, že se soupeř občas dostane do přečíslení. Ale to je normální,“ opřel své tvrzení o dva roky starou vzpomínku, kdy spolu s krajany Lukášem Zíbem a Vladimírem Hudáčkem pomáhal druholigovému ruskému klubu Molot Prikarmje Perm k postupu do tamní superligy. Nakonec úspěšně. „Tenkrát jsme vlastně neustále hráli do plných a z toho občas nějaká chyba vyplynula. To se stává,“ pokrčil rameny vášnivý hráč golfu.

Názor o první lize možná Gřegořek změní hned v sobotu. České Budějovice ve šlágru druhé nejvyšší tuzemské soutěže přivítají v Budvar aréně zatím druhé Ústí nad Labem. Očekává se jednoznačně nejvyšší českobudějovická návštěva sezony, narazí na sebe dva celky, které by jistě hrály velmi slušnou roli i v extralize - prostě šlágr se vším všudy. „My si nesmíme připouštět k tělu, že jde o nějaký šlágr. Z toho bychom akorát tak znervózněli,“ mávl rukou nad nábojem dlouho očekávaného střetnutí obránce Petr Gřegořek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....