Banes Motor České Budějovice
30.11.2004, Antonín Vansa, foto Svatopluk Míka

V dresu HC České Budějovice se v Berouně objeví i Roman Turek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Týmy hokejové první ligy začnou ve středu obíhat druhý ovál. Jihočeši se první prosincový den střetnou potřetí v sezoně s týmem Berounských Medvědů, kteří naposledy doma hráli s Ústím nad Labem bez branek. Středeční duel má úvodní vhazování v 18.00 hodin.
Českobudějovičtí si na týden oddychli od těžkých bojů v první lize. Ve středu 24. listopadu smetli Olomouc na jejím ledě jasně 5:0, další utkání sehrají až znovu ve středu. Ihned po zápasu v Olomouci se hráči na dva dny rozprchli a první sraz měli až v sobotu při dobrovolném tréninku. „Účast byla asi poloviční,“ odhadl kouč HC České Budějovice Josef Jandač. S pořádnými tréninkovými dávkami začal ambiciozní trenér až od nedělního večera. V pondělí šli hokejisté na led dokonce dvakrát a od úterního dopoledne se vrátili k zaběhnutému systému dopoledních příprav. „Tréninky byly poměrně svižné a náročné. Musím říct, že vše proběhlo hladce,“ pochvaloval si tréninkové jednotky Jandač.

Od minulé středy se však nepatrně proměnil českobudějovický kádr. S týmem se přestal připravovat útočník Martin Štrba, který zamířil do Liberce. Opačným směrem přijel v neděli statný bek Angel Krstev, který bude dres HC České Budějovice oblékat do konce letošní sezony. Druhá hráčská kompenzace z Liberce však zatím ještě do jihočeské metropole nedorazila. Bek Richard Jareš zatím nadále obléká dres Mladé Boleslavi a středočeský klub se ho v dohledné době nemíní vzdát. „Má do konce ledna hostování v Boleslavi. Pro ně je to klíčový hráč a oni ho zatím nechtějí pustit,“ pokrčil rameny českobudějovický kouč. Přesto je výběr Jareše, jakožto hráčské náhrady za Jaroslava Modrého a Martina Štrbu, poněkud překvapivý. Jareš pomohl Liberci na jaře 2002 k postupu do extraligy, ale poté se v kádru Bílých Tygrů nedokázal pořádně chytit a víceméně jen pendloval po prvoligových štacích. „Já ho velmi dobře znám. Nemá sice velké jméno, ale má přesně ty parametry, které nám tu chybějí. Myslím si, že to pro nás bude nesmírně kvalitní doplnění,“ řekl na adresu třiadvacetiletého zadáka Jandač.

Otázkou zůstává, zda se ve středu vydá do Berouna útočník Mojmír Musil. Vedení klubu mu nabídlo minulý týden pokračování v HC České Budějovice za stávajících podmínek, jako dosud, svůj podpis však pod návrh staronové smlouvy Musil nedal. V úterý 30. listopadu mu kontrakt vyprší a reálně hrozí, že v Berouně nebude moci nastoupit. „Probíhají jednání mezi agentem a manažerem. Já osobně si jdu po tréninku sednout se samotným hráčem, abychom věděli, na čem vlastně jsme. Já mám zájem na tom, abychom se dohodli na pokračování,“ potvrdil trenér týmu. Chybět bude Jihočechům najisto útočník Petr Sailer, který odešel do 12. prosince na střídavý start do kádru Bílých Tygrů. V sestavě by ho měl nahradit Tomáš Mertl. Naopak ve středu poprvé oblékne dres HC České Budějovice brankář Roman Turek, poněvadž trenér Josef Jandač odveze do středočeského města gólmanskou dvojici Chábera - Turek. „Romana vezmu jako dvojku,“ přisoudil Jandač čtyřiatřicetiletému brankáři pozici druhého brankáře.

Ze zdravotních důvodů budou trenérském duu Jandač - Kupka chybět obránci Patrik Luža a Ján Mucha. Luža si v utkání s Ústí nad Labem vymkl rameno a zřejmě bude mimo hru do konce ledna. Druhý jmenovaný sice v pondělí normálně trénoval, ale při podvečerním tréninku si natáhl kolenní vaz a v úterý už k tréninku nedorazil. „Zatím nevíme, jak dlouho by měl chybět. Podle mého odhadu s ním nebudu moct počítat tak tři neděle,“ uvedl Jandač. V první obraně by měl slovenského zadáka Jána Muchu nahradit juniorský reprezentant Petr Macháček.

S Berounem se hokejisté HC České Budějovice utkají potřetí v sezoně. Hned v prvním kole vyhráli na půdě loňského finalisty jasně 4:0, v odvetě na ledě v Budvar aréně těsně 2:1. Berounští Medvědi nabrali ve druhé čtvrtině soutěže vynikající formu a na domácím ledě budou pro Jandačův soubor znamenat veliké nebezpečí. „Je to jeden z těch nejtěžších soupeřů. Beroun hraje hodně agresivně a já tím pádem očekávám velice tvrdé a náročné utkání,“ vysekl mužstvu trenéra Otakara Vejvody poklonu.

Beroun odehrál své zatím poslední utkání na domácím ledě s Ústeckými Lvy a uhrál slušivou remízu 0:0. Zároveň tím pomohl českobudějovickému týmu k titulu krále první poloviny prvoligové soutěže. „Byl to zápas výborných obran. Ani jeden tým si díky důsledné obraně středního pásma mnoho šancí nevytvořil. Beroun také hodně kazil v přesilovkách,“ narážel Jandač na kvinteto nevyužitých početních výhod Medvědů. „Zápas je však už týden starý a ve středu se může vyvíjet vše zcela jinak,“ dodal bleskově Josef Jandač.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....