Banes Motor České Budějovice
29.11.2004, Antonín Vansa, foto Svatopluk Míka

O Ference se tu postaráme, usmívá se brankář Roman Turek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už jen pár dní a příznivci HC České Budějovice se dočkají návratu své velké brankářské modly Romana Turka mezi tři tyče. Vytáhlý blonďák směřoval celou přípravu do začátku prosince, kdy by rád poprvé naskočil do prostoru brankoviště. Zda to bude už ve středu v Berouně, nebo až v sobotu doma s Opavou, to zatím zůstává otázkou. „Když mi vedení stihne vyřídit ČSAD jízdenku, tak samozřejmě do Berouna pojedu,“ smál se mezi řečí čtyřiatřicetiletý gólman.
S českobudějovickým týmem trénujete zhruba tři týdny. Cítíte se už lépe, než když jste začal v Budvar aréně s tréninky?
Už je to lepší, než třeba ten první týden, Konečně jsem chytil už tempo kluků. Bylo moc znát, že jsem dva měsíce téměř nic nedělal. Teď už jde jen o to, abych doladil poslední detaily, jako je spolupráce s beky a podobně.

Svou formu jste časoval do začátku prosince. Myslíte si, že byste se mohl na ledě objevit už ve středečním utkání v Berouně?
No tak to ještě uvidíme. Dnes máme dva tréninky, zítra jeden a pak se uvidí.

Vy sám byste preferoval nastoupit už v Berouně, nebo nechat svůj debut až na domácí zápas s Opavou?
Rozhodnutí udělá samozřejmě trenér. Já mu sice mohu říct, že už se cítím připravený, ale do sestavy mu zasahovat nemohu.

A váš osobní názor? Bylo by pro vás lepší chytat v Berouně, nebo doma proti relativně slabšímu Slezanu Opava?
Každý zápas je jiný. Nikdo nemůže dopředu říct, jak se bude vyvíjet zápas v Berouně a s Opavou. Ale samozřejmě je pravda, že otázka domácího prostředí je velká výhoda. Ale jak jsem již řekl, nejsme s trenérem tutově dohodnutí na tom, zda začnu chytat už v Berouně, nebo až v sobotu doma.

Hodně zápasů jste sledoval z novinářské tribuny v Budvar aréně. Stačil jste si udělat o soutěži obrázek?
Je pochopitelně znatelný rozdíl mezi první ligou a extraligou. Některé týmy jsou skutečně trochu slabší, ale například Ústí nad Labem mě vyloženě překvapilo. Výtečně bruslili a byli dobří na puku. Ale z tribuny vypadá všechno o dost jednodušeji, než z ledu. Tím chci říct, že určitě pro mě bude lepší ohodnotit první ligu až něco odehraji, než když jsem to zatím jen sledoval z hlediště.

Pro českobudějovické fanoušky bude váš návrat do branky určitě velkou událostí, ale objevily se i takové reakce, že je škoda, že ze hry vypadne mladý Chábera, který doposud chytal velmi dobře...
Proto říkám, že rozhodnutí je čistě na trenérovi.

V tisku se objevily informace o příchodu kanadského beka Andrewa Ference. Předpokládám, že vy o tom budete něco vědět...
Samozřejmě, vždyť jsem s ním osobně mluvil. Nápad přišel ze strany vedení klubu a já jsem splnil jen funkci prostředníka a kontaktoval jsem ho s nabídkou Českých Budějovic. Andrew má ještě nějaké návrhy z Rakouska, Německa a Finska. On se ale rozhodl, že by chtěl přijet sem a hrát za Budějovice.

Ten hlavní důvod jste vy?
Tak jasně, že se známe. Ale on ví, že tu hrají i Radek Martínek, Radek Dvořák a Venca Prospal a že se o něj postráme. Ví, že by pro něj bylo lepší, když by tu někoho znal, než kdyby šel někam, kde se s nikým nebude osobně znát.

Takže jste nenásledoval příkladu Pavla Kubiny, který vábil do české extraligy Vincenta Lecavaliera s tím, že hezčí slečny a prostředí jinde nenajde?
O těchto věcech jsme se vůbec nebavili. Jen jsem mu řekl, že s jeho herním stylem a s jeho povahou by byl platným hráčem pro HC České Budějovice. Vysvětlil jsem mu, že mančaft usiluje o postup do extraligy a pro něho samotného je ten cíl velkou motivací. Je na to hodně nabuzený.

Nebude mít problémy se stylem rozhodování českých sudích?
Hraje sice tvrdě, ale nijak zákeřně. Není to tak, že by jen celý zápas čekal na to, aby někoho trefil, ale u mantinelů je hodně tvrdý a tam se hraje tvrdě po celém světě. Ale myslím si, že on sám se časem metru rozhodčího přizpůsobí a uvidí sám, co si může dovolit.

Hovoří se o tom, že by měl přiletět koncem týdne. Znamená to, že čeká na to, jak dopadnou jednání, která se uskuteční mezi Gary Battmanem a kluby NHL 2. prosince?
Spíše čeká na letenku. Řekl mi, že je připravený odletět během jednoho dne. Jen se chtěl vyhnout středám a sobotám, kdy se první liga hraje. Myslím si, že když získá letenku na 2. prosince, přiletí.

Co si vůbec myslíte o schůzce vedení NHL a klubů NHL 2. prosince? Může vůbec něco vyřešit, když proběhne bez účasti NHLPA (hráčské asociace; pozn.aut.)?
Každé jednání, které se uskuteční, může být přínosem. Bez jednání se nedá nic vyřešit. Takhle se může na něco přijít a od něčeho se jednání mohou odrazit, protože zatím je celá věc na zcela mrtvém bodě.

Je pravda, že rozhodnutí, zda letošní ročník NHL začne, musí přijít nejpozději 15. prosince?
Tak nějak. Je totiž potřeba svolat hráče a zařídit spoustu věcí. Aby se to všechno stihlo, musí rozhodnutí přijít nejpozději do půlky prosince.

Vy sám ještě věříte ve start ročníku? Vše nasvědčuje tomu, že letošní sezonu dohrajete na jihu Čech...
Podle těch zpráv, které dostáváme, usuzujeme, že letos NHL opravdu nezačne. Jsme na to psychicky připravení, takže to pro nás asi nebude taková rána.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí v prvním prvoligovém zápase.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....