Banes Motor České Budějovice
12.11.2004, Antonín Vansa

Šlágr první ligy ozdobí start Martina Štrby

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Ve dvaadvacátém sobotním kole na sebe od 17.00 hodin podruhé v sezoně narazí hokejisté Českých Budějovic a Ústí nad Labem. V prvním vzájemném zápase vyhráli Jihočeši především díky fazóně Václava Prospala a Radka Dvořáka 3:2. Oba současní reprezentanti však budou v nadcházejícím zápase trenérům Jandačovi a Kupkovi chybět.
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI

Historie

Počátky hokeje v Ústí nad Labem sahají těsně ke konci druhé světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a roku 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Po několika měsících po vzoru pražského jmenovce založili klub LTC Ústí nad Labem, přihlásili se do Západoseveročeské župy zimních sportů a začali hrát pravidelnou soutěž. Při vlně poúnorového přejmenovávání sportovních klubů se dostalo i na ústecké hokejisty, kteří mezi léty 1949 - 1959 hráli pod hlavičkou ZSJ Amaturka. V roce 1959 přešel tým pod TJ Chemička Ústí nad Labem a pod tímto názvem hrál další čtyři sezony. Chemický závod pustil hokejový oddíl zpod svých křídel z finančních důvodů v roce 1963. Po řadě jednání s městskými orgány bylo rozhodnuto, že ústecký hokej přejde pod jednotu TJ Slovan Národní výbory. Hokejový oddíl byl tehdy předán do rukou jejího prvního předsedy JUDr. Oldřicha Rejny, který ve funkci vytrval celých třiadvacet let.
V roce 1966 vyhrálo mužstvo Slovanu kvalifikaci o postup do tehdejší II. ligy, kterou hrálo až do sezony 1971/72. Po skončení ročníku došlo k reorganizaci soutěží, klub podstoupil náročnou kvalifikaci o účast v I. národní hokejové lize a v této soutěži si počínal velmi úspěšně. Hned v první sezoně skončilo Ústí nad Labem na druhém místě, pouhý bod za vítězným Slezanem Opava. Největšího úspěchu dosáhli Severočeši v sezoně 1979/80, kdy se sedmibodovým náskokem soutěž vyhráli, ale v kvalifikaci o postup do nejvyšší soutěže neuspěli s exligovým Gottwaldovem. V následujícím roce Ústí opět soutěž vyhrálo, ale v kvalifikaci znovu neuspělo a umístilo se za Zetorem Brno a Ingstavem Brno.
Od ročníku 1986/87 se začal ústecký hokej dostávat do hluboké krize. Už na jaře 1988 Slovan sestoupil do II. NHL. Nižší soutěž sice okamžitě s ohromným náskokem vyhrál, ale kvalifikaci zle pokazil a promarnil šanci na okamžitý návrat. Ten se podařil až v roce 1993 a premiérová sezona vyšla Slovanu parádně. Po nadstavbové části byli ústečtí hokejisté pátí, ve čtvrtfinále vyřadili Opavu 3-1 na zápasy, ale v boji o extraligu podlehli dominantnímu Vsetínu. Ještě těžší krize než v roce 1988 dolehla na Ústí na jaře 1998. Klub byl nucen kvůli finančním problémům prodat první ligu do Chomutova a v následujícím ročníku se od pádu do oblastního přeboru uchránil až několik kol před koncem.
V těžkých dobách vstoupil do ústeckého hokeje silný sponzor, který stál za návratem mužstva do I. ligy v roce 2000. Tým, vedený zkušeným koučem Josefem Horešovským, skončil jasně na prvním místě druholigové tabulky i nejvyšší příčku obsadil i v následující baráži. Po výtečném úvodu v sezoně 2000/01 přišel v prosinci velký zlom a Slovan Ústí nad Labem se začal v tabulce nečekaně propadat. Sezonu dokončil v obrovské křeči a prvoligovou příslušnost uchránil až v baráži o účast ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži.
Od následujícího roku se však Ústí zařadilo po bok nejlepších týmů první ligy a pozvolna kráčí k vysněnému cíli. Premiérovému postupu do extraligy...
Zdroj: www.hcusti.cz.

Současnost

Kdo může českobudějovickým hokejistům letos nejvíce znepříjemnit cestu za vytouženým postupem do extraligy? Vše zatím jasně ukazuje na Ústí nad Labem. Soubor kouče Pavla Hynka se zatím drží v těsném závěsu za Jihočechy, přičemž disponují řadou hráčů, kteří v minulosti prošli baráží o extraligu - brankářem Sáblíkem, obránci Kočím, Kudrnou, Válou a útočníky Finkem, Pazourkem, Jiřím Kudrnou, Jankových a Koudelkou.
Ústí se v letošní sezoně prezentuje velmi kvalitními výkony, z nichž vybočily pouze dvě domácí nešťastné prohry s Berounem a Českými Budějovicemi. Klíčovou osobností týmu je bývalý jihlavský gólman Lukáš Sáblík, který letos vychytal již pět zápasů s nulou. V poli se parádními výkony prezentuje především útok Fink, Pazourek, Švík, nejproduktivnějším hráčem týmu je ovšem Daniel Hodek.

Předpokládaná sestava:
Sáblík - Aleš Pavlas, Mazanec, Kočí, Jan Kudrna, Drábek, Vála - Hodek, Koudelka, Šaffer - Fink, Pazourek, Švík - Jankových, Tomáš Sýkora, Jiří Kudrna - Buďa, Lipina, Přeučil.
Trenéři: Pavel Hynek a Vít Borůvka.

PŘIJDE V SOBOTU LETOS POPRVÉ DO BUDVAR ARÉNY PŘES TŘI TISÍCE LIDÍ?

Svou obnovenou premiéru v českobudějovickém dresu zřejmě prožije Martin Štrba

Deset zápasů nepoznali hokejisté HC České Budějovice hořkost porážky. Z posledních deseti duelů vytěžili třicet bodů a dosáhli úctyhodného skóre 43:8. Poslední krok k dosažení parádní bilance udělali svěřenci trenéra Josefa Jandače ve středu na ledě Třebíče. Poslední tým tabulky nestačil silnějšímu protivníkovi vzdorovat už v úvodní třetině, kterou Jihočeši vyhráli s přehledem 2:0. První branku vsítil v 11. minutě znovuzrozený kanonýr Jiří Šimánek, za sedm minut ho napodobil bek Vladimír Gýna a poslal hostujícící celek do dvoubrankového trháku. „Hráli jsme dobře. Měli jsme i spoustu dalších šancí,“ pochvaloval si Jandač. Českobudějovický trenér byl nespokojen pouze s úsekem mezi 30. a 40. minutou, kdy si Třebíč vypracovala několik šancí ke snížení. Vynikající brankář Chábera však všechny šance Jihomoravanů pochytal. „Hráli jsme zbytečně nahoru - dolů. Mohl z toho padnout kontaktní gól, což vidím jako naší hloupost. Zkušené mužstvo by mělo podobné situace zvládat lépe,“ upozornil bývalý liberecký kouč. V závěrečné třetině se jeho svěřenci vrátili k zodpovědné hře a výhru na ledě posledního mužstva korunoval v 55. minutě útočník Lukáš Květoň.
Trenér Jandač se mimojiné přesvědčil o tom, že jeho tým je schopný hrát dobře i bez dvou svých největších hvězd - reprezentačních forvardů Václava Prospala a Radka Dvořáka. „Když řeknu, že nám chyběli, tak tím řeknu, že naše hra stojí jen na nich a budu tím snižovat výkony ostatních kluků. A když řeknu, že nechyběli, budu lhát, protože je jasné, že absence takových hráčů je citelná,“ odmítl hodnotit dopady neúčasti jihočeských dvojčat v Třebíči kouč Českých Budějovic. „Oba chyběli, ale když se nám dnes na tréninku zraní například Bělohlav, nebo Šimánek, tak budou chybět také,“ dodal na vysvětlenou.
Třetí čisté konto, celkově šesté, vychytal ve středu brankář Jan Chábera. Neprůstřelnost drží dvacetiletý fantom už přes 188 minut. „Chytal opět výtečně,“ nešetřil superlativy na adresu současné jedničky HC České Budějovice Jandač. Jenže Cháberovy dny na pozici prvního brankáře se zřejmě chýlí ke konci. Při tréninku českobudějovického týmu už z branky po každé nevydařené střele některého z hráčů smíchy burácí mistr světa z roku 1996 a držitel Stanley Cupu z roku 1999, Roman Turek. „Osobně si myslím, že Chábič je schopný vzít roli dvojky v pohodě. Právě kvůli tomu, že v brance bude stát Roman Turek, což je obrovský pojem. Navíc nám vznikne pořádně silná brankářská dvojice,“ slibuje si od zařazení Turka do zápasové rytmu Jandač.
V Třebíči odehráli Jihočeši utkání pouze na tři formace. V domácím zápase s Ústím by se však měla bíločervená eskadra točit na ledě ve čtyřech útocích. K tomu mají pomoci i Petr Vampola, který má vyřízený střídavý start v HC České Budějovice z Liberce. Bek Angel Krstev a kladenský forvard Jaroslav Kalla už v českobudějovickém dresu nastoupit nemohou. Oba totiž mají v nejvyšší soutěži odehráno přes patnáct zápasů, což vylučuje jejich střídavý start v první lize. „Do sestavy se však vrátil Štraub. Pokud bude Vampola k dispozici, bude třeba sehnat už jen jednoho hráče. A to se nám určitě podaří,“ usmál se Jandač. Není vyloučeno, že tím hráčem bude Martin Štrba, který se od čtvrtka zapojil do tréninků s vedoucím mužstvem druhé nejvyšší soutěže. „Uvidíme. Třeba právě on bude tím bonbónkem pro diváky,“ pokrčil neurčitě rameny kouč. Štrba ve čtvrtek odpoledne jednal o svém startu s vedením klubu a pokud Spartak Moskva včas pošle na jih Čech Štrbovu transferkartu, robustní útočník v sobotu nastoupí. Pro šlágr s Ústím nad Labem nebudou k dispozici pouze brankář Josef Kučera a bek Petr Jančařík. Dalších pět hráčů prvního mužstva hají barvy České republiky na dospělých i mládežnických turnajích.
Ústí nad Labem nabralo podobně jako České Budějovice pořádnou porci větru do plachet a poraženo v řádné hrací době neodešlo už pořádně dlouho. Lvi naposledy prohráli ve třináctém kole v domácím duelu s Berounem. Proto je tým Pavla Hynka na druhém místě se ztrátou čtyř bodů na vedoucí Jihočechy. „Sílu Ústí respektuji. V týmu je hodně extraligových hráčů. Mužstvo je stabilizované a věřím tomu, že to bude kvalitní zápas pro diváky, který bude mít šťastnější konec pro nás,“ vyslovil své přání pro sobotní střetnutí Jandač. Právě souboj se severočeským soupeřem by mohl do Budvar arény nalákat letos rekordní návštěvu. Českobudějovičtí hráči poslali dalším potencionálním divákům svou vizitku ve zdařeném utkání s Kometou Brno (4:0). „Byl bych moc rád, kdyby přišlo hodně lidí. Ale těžko mohu soudit mentalitu českého, natož jihočeského diváka. Tady lidé nechodí na fotbalové Dynamo, které hraje první ligu, nechodí moc ani na hokej, ačkoliv vedeme první ligu. Já však věřím tomu, že zápas s Ústím přitáhne vysokou návštěvu,“ řekl Jandač. Pomoci by k tomu mělo i přeložení fotbalového duelu mezi Dynamem České Budějovice s Chmelem Blšany. To se ze soboty přesune na nedělní sedmnáctou hodinu.

Předpokládaná sestava:
Chábera - Gýna, Kotaška, R. Martínek, Jindra, Luža, Mucha - Bělohlav, Šimánek, Kropáč - Rob, Musil, Sailer - Havelka, Štraub, Štrba - Hřebejk, Květoň, Vampola.
Trenéři: Josef Jandač a Milan Kupka.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Slovan Ústečtí lvi

Letošní zápasy:      21   16  0  1  2   2   73:30   51 (+16) 
Aktuální série:      10    8  0  0  1   1   38:14   25 ( +7) 
Nejproduktivnější hráč: Daniel Hodek - 14 bodů (7+7)
Nejlepší střelec:       Jan Švík a Vítězslav Jankových - 9 branek
Nejlepší nahrávač:      Patrik Fink - 8 asistencí
Nejtrestanější hráč:    David Pazourek - 47 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Aleš Vála a Tomáš Sýkora - 16 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Lukáš Sáblík   94,44%
2 - Jiří Zikmund   88,89%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:      21   18  0  0  1   2   83:28   55 (+24) 
Aktuální série:      10   10  0  0  0   0   43: 8   30 (+15) 
Nejproduktivnější hráč: Václav Prospal - 21 bodů (8+13)
Nejlepší střelec:       Jiří Šimánek - 9 branek
Nejlepší nahrávač:      Václav Prospal - 13 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Josef Štraub - 63 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Štěpán Hřebejk - 15 plusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Jan Chábera   95,13%
2 - Josef Kučera   90,80%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....