Banes Motor České Budějovice
11.11.2004, Antonín Vansa

Útočník Štrba doufá v další zahraniční angažmá

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po březnovém krachu HC České Budějovice v baráži s jihlavskou Duklou patřil mezi ty nejzklamanější. Osmadvacetiletý útočník Martin Štrba chtěl na traumatizující momenty zapomenout během svého angažmá v ruské superlize. Téměř po dvou měsících s ním však Spartak Moskva rozvázal smlouvu a muskulaturní borec si hledá další působiště. „Chtěl jsem minimálně letošní sezonu strávit v zahraničí a na tom se zatím nic nemění,“ říká Štrba.
Dokážete určit, proč vám angažmá v ruské superlize nevyšlo?
To je jednoduché. Nedával jsem góly. Nevyšlo to tím, že mě Spartak poslal v listopadu domů, ale jinak jsem se s vedením klubu rozešel v dobrém a na Rusko jsem určitě nezahořkl. Trenér mi dával na ledě dost času, ale bohužel mi to nepadalo do branky. A jako cizinec jsem nebyl lídr mužstva, což se v cizině prostě nesmí.

Zase na druhou stranu je třeba říci, že dát gól v defenzivně laděné superlize není nic jednoduchého...
Je pravda, že není lehké se prosadit. Zvláště v našem týmu, který hrál velice defenzivně. Třeba jsme pět minut před koncem zápasu prohrávali 0:2 a trenér nám stále zdůrazňoval, abychom hlavně góly nedostávali.

Oprvadu je superliga tak svázaná taktikou?
Například nájezd 2 na 1 jsme jeli tak jednou, nebo dvakrát za zápas. A hned z toho musel být gól. I nejlepší hráči v ruské lize potřebují na vstřelený gól tak tři střely. My jsme tu šanci měli tak jednu a zase tak dobří jsme nebyli, abychom z toho ihned skórovali.

Seděl vám vůbec styl, kterým se ruská nejvyšší soutěž hraje?
Je to podobná soutěž jako extraliga, ale s tím rozdílem, že se v Rusku vůbec nehraje do těla. Jakmile zahrajete tělem, okamžitě dostanete dvě minuty za napadení. Na druhou stranu se vůbec netrestá sekání a hákování. To mi dělalo veliké problémy.

A konkrétně herní styl?
Rusové hrají přesně to, co jim trenér nalajnuje. Skoro mi to přijde, že se tam hraje basketbalová obrana. Každý hráč hlídá jednoho protihráče. Jakmile vás obejde hráč, jede sám na branku, protože za vás nikdo nezaskočí, protože oni mají své hráče pokryté.

Myslíte, že vám hodně uškodilo to, že se Spartak ještě před začátkem sezony zbavil Marka Urama?
Pro mě to určitě škoda byla. Jakmile k sobě máte inteligentního hráče, dá se hrát dobrý hokej a body se dají získávat. To potvrdil v Omsku například Pavel Patera s Tomášem Vlasákem. Navíc se Marek vůbec nezalíbil hlavnímu trenérovi. Marek mi to říkal hned od začátku. Já jsem mu říkal, ať to vydrží, že hrajeme dobře, jen nám to nepadá do branky. V přípravě jsme měli dost šancí, a víceméně jen kvůli tomu, že jsme prokázali československou chytrost. Kdybychom se v přípravě střelecky více prosadili, Marek by nikdy neodešel.

S bývalými spoluhráči z HC České Budějovice jste se v Rusku setkal?
Setkal jsem se se všemi - s Vláďou Hudáčkem, Lukášem Zíbem i Andrejem Mezinem. Ale díky tomu, že jsem odehrál celé kolo, bavil jsem se například i s Jirkou Marušákem a Angelem Nikolovem...

...přísní ruští funkcionáři a trenéři vám to vybavování trpěli?
(úsměv) Po zápase ano. Při rozbruslení jsme na sebe mohli jen hodit očima na znamení pozdravu. Ale po zápase to šlo.

Pochvaloval jste si, že jste sehnal angažmá v Moskvě. Líbilo se vám v ruské metropoli?
Já i rodina jsme byli ohromně spokojení. Bydleli jsme v Českém domě, kde jsme potkávali spoustu známých. Strašně jsme si tam zvykli a z toho důvodu mne mrzí, že jsem ze Spartaku odešel.

Takže žádné negativní zkušenosti z Moskvy nemáte?
Je to Rusko a je to trošku jiné než v Čechách. Každý den jsou v Moskvě například obrovité zácpy, takže se nedá autem nikam dojet, ale na všechno se dá zvyknout.

Ani dlouhé letecké přesuny po Rusku vám nedělaly problémy?
Nemám žádnou fóbii z létání, ale vždy jsem si oddychl, když jsme přistáli. Například v Magnitogorsku jsme čekali dvě hodiny na odlet, protože během zápasu se strhla sněhová vichřice. Ale nakonec jsme vzlétli.

Kolik klubů vás po vyhazovu ze Spartaku Moskva kontaktovalo?
Je hodně složité něco sehnat. Trh je přeplněný hráči z NHL, kteří chodí hrát do Evropy. Přesto nějaké nabídky mám. Především ze zahraničí.

Ale ve čtvrtek jste měl i jednání s Českými Budějovicemi?
Nebylo to přímo jednání. České Budějovice mne hned po příletu oslovily, ale spíše jde o to, že kluky čeká v sobotu důležité utkání o první místo a Radek Dvořák s Vencou Prospalem jsou na akci národního týmu. Proto mne České Budějovice oslovily, zda bych jim v tom zápase nepomohl.

Bylo to pro vás těžké rozhodování?
Vůbec ne. Proti Ústí nad Labem bych měl hrát. České Budějovice mne dostaly do extraligy a je to můj klub. Vždy si za něj rád zahraji a jednou zde chci určitě zakončit kariéru.

Další setrvání v Českých Budějovicích vylučujete?
Chtěl jsem minimálně letošní sezonu strávit v zahraničí a na tom se zatím nic nemění. Ty nabídky by měly být vyřešené do konce týdne, pak uvidím co dál. Pokud by to nevyšlo a jiné nabídky by nebyly, jednal bych o angažmá s Českými Budějovicemi.

Díky moc za rozhovor a šťastnou ruku při výběru budoucího angažmá.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....